Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi na granici

Žilet-žica je moralna sramota politike i reže tkivo Istre

žilet žica
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/8
19.12.2015.
u 23:00

Slovenski prosvjednici svojoj su vladi poručili da je sramota 2015. Istru pretvoriti u logor kakav je Ljubljana bila 1941. godine

Ne žici, razdvajanju, militarizaciji! Da Europi i svijetu bez granica i žica, slobodnom kretanju ljudi, miru i ljubavi, poručili su u subotu Hrvati i Slovenci koji su se okupili na obje strane hrvatsko­-slovenske granice, kako bi uz žicu prosvjedovali protiv žilet-žice koja kida dušu i tijelo Istre.

"Nećemo plaćati vaše žice"

Na prosvjedima, u blizini graničnih prijelaza Sveta Lucija,­ Brezovica kraj Oprtlja i Kaštel-Dragonja na Bujštini, uz simbolično odigrana dva poluvremnea odbojkaške utakmice, mještani, aktivisti, kulturnjaci, planinari, predstavnici Centra za mirovne studije, slovenske Radničke fronte, sve ljudi dobre volje koji su, kako je kazala organizatorica prosvjeda Natalija Grgurić, došli reći da žici nije mjesto na granici, pogotovo ne u Istri.

–­ Ovo je moralna sramota, oni koji su postavili žicu, moraju je maknuti, ona reže tkivo Istre, ograničava nas, razdvaja. Istra je jedna – kazala je Grgurić i dodala kako je žica uvreda i da se zbog nje sramimo mi, a trebali bi se stidjeti i oni koji su je postavili jer je moralno, ljudsko i ekološko smeće. Složno se uz žicu sa slovenske i hrvatske strane u Svetoj Luciji i na Dragonji, gdje je prosvjed održan na slovenskoj strani, orilo "Cerar, makni žicu, sram te bilo" i "Istra je jedna", a slovenski su aktivisti pritom uzvikivali: "Nećemo plaćati vaše žice".

Aktivisti Centra za mirovne studije, dajući snažnu podršku prosvjedu, poručili su slovenskim političarima i vladi, ali i političarima u EU, da novac umjesto u žicu, ulože u integracijske programe za izbjeglice.

Istra pretvorena u logor

Slovenski prosvjednici svojoj su vladi poručili da čini veliku pogrešku i da je sramota što 2015. godine bodljikavom žicom Istru pretvara u logor kakav je bila Ljubljana kad su je žicom ogradili fašistički okupatori. Nakon prvog poluvremena i simbolične odbojkaške utakmice na granici u Svetoj Luciji gdje su se recitirali stihovi Mate Balote, a književnik Nenad Popović, pjesnik Danijel Načinović i dramaturg Darko Gašparović poručili da je sramotno da usred Europe koju su tijekom 20. stoljeća izmrcvarili totalitarni sustavi, imamo novi logor i žicu koja zlokobno podsjeća na prošlost, prosvjed je održan i na Dragonji. Ondje su umaški odbojkaši, kojima se priključio i olimpijac Giovanni Cernogoraz, preko žice odigrali simboličnu odbojkašku utakmicu. ­

– Protiv sam svih ograda i žica, ne trebaju nam ni u Istri niti bilo gdje, došao sam podržati prosvjed kao sportaš i čovjek – ­kazao je Cernogoraz

>>Bacili slamnatu lutku s likom Mire Cerara na žilet žicu

>>Žilet-žica hit biznis u zatvoru

Komentara 8

BU
Bulaba
02:10 20.12.2015.

Žica je tu zbog vas, drugovi protužičavci. Zbog vas koji glasujete za Milanovića, Ostojića i kukurikavce koji organizirano preko slovenske granice bez ikakve provjere šalju teroriste u Europu da tamo ubijaju na stotine ljudi, i to nakon što im u prihvatnim wellness centrima Opatovcu i Slavonskom Brodu izrežu žuljeve i kurje oči, daju im besplatni internet i još im valjda naprave i felacio. Žica služi da se odvoji pravni, demokratski, uređeni svijet od svijeta u kojem vladaju kauboji tipa Ostojića.

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
09:58 20.12.2015.

Žilet-žica je domoljubna divota politike jer je metnuta uz Boga i domoljublje kao svoja na svome i reže balkanske bajke susjeda da su dio Europe, kulturnih i savremenih.

GI
gilesfra007
12:12 20.12.2015.

Nista. Ogradite zicom sve slovenske vikendice u Hrvatskoj. Neka budu na svom terenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije