Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet predstavnika židovske zajednice

Židovi traže povrat imovine koju im je oduzeo ustaški režim

Nicholas Dean
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.04.2016.
u 16:00

Predstavnici Židova žele da se proširi pravo nasljedstva i na one koji nisu u prvom nasljednom redu jer je više od 80 posto Židova stradalo u NDH

Svrha posjeta Hrvatskoj prije svega je bio razgovor o povratu oduzete židovske imovine tijekom II. svjetskog rata, kazao je jučer novinarima posebni izaslanik za pitanja holokausta američkog State Departmenta Nicholas Dean, no u razgovorima s predstavnicima vlasti dotaknuli su se, kako je kazao, aktualnih pitanja i problema.

Izmjena zakona

– Povrat oduzete imovine pitanje je oko kojeg surađujemo s Hrvatskom osam godina, a sada smo došli upoznati novu Vladu s tim problemom i zajedno djelovati. Odgovor iz Hrvatske bio je jako pozitivan – kazao je Dean. Kako doznajemo u Židovskoj općini Zagreb, hrvatski Židovi prvo žele da im se vrati ono što je moguće po sadašnjim zakonima, dok bi druga faza bila promjena postojećeg zakona o povratu tako da se omogući povrat imovine koji je ustaški režim oduzeo Židovima od 1941. do 1945. godine. Predstavnici Židova žele da se proširi pravo nasljedstva i na one koji nisu u prvom nasljednom redu. Objašnjavaju da je vrlo malo nasljednika u prvom nasljednom redu jer je više od 80 posto Židova stradalo na području NDH. Također traže da se hrvatskim državljanima i strancima produlje rokovi za aplikaciju za povrat imovine. Neslužbeno smo dobili potvrdu i iz hrvatske Vlade da je spremna pokrenuti proceduru za izmjenu zakona. Dolazak američkog izaslanika za holokaust bio je najavljen prije nešto više od mjesec dana tako da nema izravne veze s aktualnim prijeporima oko komemoracije.

Nicholas Dean još je istaknuo da je pitanje povrata imovine pitanje pravde i više od pukog povrata materijalnih dobara. – Povrat imovine oduzete u vrijeme holokausta je i način suočavanja s prošlošću – kazao je.

Na pitanje je li SAD zabrinut zbog porasta netolerancije u Hrvatskoj, kako su kazali predstavnici židovske zajednice, odgovor je bio diplomatski. Dean je kazao kako je o aktualnim problemima razgovarao s predstavnicima židovske zajednice u Hrvatskoj, ne otkrivajući detalje.

– Pozicija SAD-a je jasna: u demokratskom i pluralističkom društvu nema mjesta govoru mržnje, antisemitizmu i netoleranciji. SAD surađuje sa svjetskim vladama na osnovi zajedničkih vrijednosti i drago mi je što sam od predstavnika hrvatske vlasti čuo jasnu podršku tim vrijednostima – kazao je. Istaknuo je kako u fokusu trebaju biti žrtve.

– Znam da postoje diskusije o komemoraciji. SAD je uvijek sudjelovao u obilježavanju, no ove godine još nismo dobili pozivnicu. Važno je da u svim razgovorima u središtu budu žrtve zločina počinjenih u Jasenovcu tijekom Drugoga svjetskog rata.

Na pitanje što bi učinio američki predsjednik da u SAD-u na nekom sportskom natjecanju dio gledatelja uzvikuje rasističke parole, kazao je: – Upozorio bi na taj problem i jasno ga osudio.

 

Šoa akademija

Predstavnici Židova razgovarali su s izaslanikom Deanom i o Šoa akademiji koja je osnovana prije četiri godine. Na akademiji predaju neki od najboljih hrvatskih sveučilišnih profesora. Požalili su se da nemaju dobru komunikaciju s Ministarstvom obrazovanja bez čije pomoći teško mogu funkcionirati.

Krajnji je cilj Šoa akademije da na njoj podučavaju hrvatsku djecu o holokaustu. Za sada imaju seminare za nastavnike i predavanja za studente.

>> 'Orešković nema izborni legitimitet. Nije pao s Marsa, ali on nema veze s Hrvatskom'

Komentara 123

BE
berogrga
16:30 13.04.2016.

Činjenica je da u oduzetim židovskim stanovima danas ne žive potomci ustaša nego potomci partizana i komunista.

GO
goga12
16:21 13.04.2016.

Kome je pripala imovina nakon što ste ustaše spratili na Bleiburg.Tko je ušao u te stanove.Ustaše nikako nisu.Onda je imovina otuđena od komunista.

MU
Mukowsky
16:53 13.04.2016.

To se mora odnositi na sve, ne samo na Židove!!!!! Nije samo njima oduzeta imovina!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije