Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženska mreža Hrvatske:

Očekujemo da Ustavni sud neće prihvatiti prijedlog Hrvatskog pokreta za život

ustavni sud
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
25.12.2015.
u 21:58

Ženska mreža obratila se pismom predsjednici i članovima Ustavnog suda u povodu informacije objavljene u medijima da je Ustavni sud spreman za raspravu o prijedlogu, koji je još 1991. godine podnio Hrvatski pokret za život, za ocjenu suglasnosti "Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece" s Ustavom.

 Ženska mreža Hrvatske priopćila je  kako očekuje da Ustavni sud neće prihvatiti prijedlog Hrvatskog pokreta za život, podnesen prije 24 godine, za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zakona koji ženama omogućuje pobačaj i traži da Ustavni sud izradi posebno izvješće o sukladnosti ugovora Hrvatske i Svete stolice s Ustavom RH.

Ženska mreža obratila se pismom predsjednici i članovima Ustavnog suda u povodu informacije objavljene u medijima da je Ustavni sud spreman za raspravu o prijedlogu, koji je još 1991. godine podnio Hrvatski pokret za život, za ocjenu suglasnosti "Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece" s Ustavom. 

U pismu podsjeća da je taj zakon utemeljen na odredbama UN-ove "Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena" i navodi kako Odbor Konvencije u preporukama izražava zabrinutost zbog utjecaja religije na sekularani karakter države i njezine zakone. Ženska mreža ističe kako se nada da će Ustavni sud prilikom odlučivanja uzeti u obzir i Rezoluciju Vijeća Evrope "Žene i religije u Europi" i neće dozvoliti da zahtjevi za zabranu prava na pobačaj, koji dolaze iz redova Katoličke crkve, utječu na ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Očekujemo da Ustavni sud neće prihvatiti prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece s Ustavom jer je člankom 3 Ustava jednakost, ravnopravnost spolova i poštivanje ljudskih prava proglašeno najvišim vrednotama ustavnog porekta Republike Hrvatske i temeljem za tumačenje Ustava, poručuje Ženska mreža.

"Zabrinute zbog sve češćih napada na ljudska prava žena, mi članice Ženske mreže Hrvatske tražimo da Ustavni sud sagleda posljedice sklapanja ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske, te da izradi posebno izvješće, sukladno čl. 129 Ustava RH o tom pitanju to jest o načelnom pitanju sukladnosti tih ugovora s Ustavom", navodi se u pismu Ženske mreže Hrvatske svim sucima Ustavnoga suda.

>> Ženska mreža Hrvatske za više žena na listama

Komentara 21

LI
Livi
22:25 25.12.2015.

Kako je unosno zanimanje bilo biti neka udruga, posebno ako su na celu "sposobni" ljudi. Oni ne zele cuti znanstvene argumente nego samo ideoloske. Iako zemlja svake godine ima citavu Rijeku manje stanovnika, oni se bore i dalje da zene mogu odlucivati o zivotu ili smrti onih koji se ne mogu braniti. S druge strane medicina sve cini da pomogne roditeljima koji ne mogu imati djece da ih po svaku cijenu dobiju. Cak se i tu ukljuce udruge kao "Palcic gore" da spasimo one koji su vec tu.

DU
Deleted user
08:24 26.12.2015.

Ne kužim zašto se zovu ženska mreža. Ja sam isto žena i mene sigurno ne zastupaju, a sigurno zgrću veliku lovu samo zbog tog naziva. Zašto se ne zovu Abortus mreža ili Mreža nemajki? Kako je lako steći poštovanje i autoritet kad se kitiš takvi perjem kao što je riječ žena, srećom pa se nemogu kititi riječju majka jer ta riječ ima još veću težinu. U biti evo ja mogu reći da smo mi iz Crkve mreža Hrvatskih majki! Aha tko je sad jači i ima veći autoritet! Pogotovo što bi iza našeg naziva stajala istina koja je veća od samog naziva, dok iza naziva Ženska mreža stoji u biti par promiskuitetnih žena.

Avatar navijač
navijač
23:27 25.12.2015.

Abortus je jednak ubojstvu s preumišljanem ,pa i gori. Može se prihvatiti samo u krajnjoj nuždi,.Postoje sredstva za kontracepciju pa ih koristite .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije