Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnopravnost spolova

Žena radi cijelu godinu za plaću koju muškarac zaradi za deset mjeseci

višnja ljubičić
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
03.04.2014.
u 08:02

Blago patrijarhalnom društvu u kojem su žene svedene na domaćice, majke, njegovateljice starih i bolesnih, a ako su zaposlene zarade za godinu dana koliko muškarac zaradi za 10 mjeseci i tri tjedna...

Blago patrijarhalnom društvu u kojem su žene svedene na domaćice, majke, njegovateljice starih i bolesnih, a ako su zaposlene zarade za godinu dana koliko muškarac zaradi za 10 mjeseci i tri tjedna. Kad odu u mirovinu, godišnje prime tri prosječne mirovine manje od muškaraca. Ni obrazovanje im nije jamstvo za bolji život jer je na burzi sve više visokoobrazovanih žena. Diskriminirajućeg položaja žena tu i tamo se sjetimo uz konstataciju da se stvari sporo mijenjaju nabolje, pa se ne može očekivati da će bolje proći  i Izvješće o radu za 2013. pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić, koje je uputila Saboru. U uredu pravobraniteljice lani su radili na 2133 predmeta.

Najviše pritužbi bilo je na diskriminaciju (njih 60,8 posto) u području rada, zapošljavanja, socijalne sigurnosti, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, a u 66 posto slučajeva na diskriminaciju su se žalile žene. Za društvo bi trebalo biti krajnje problematično što je oko 60 posto radno sposobnih žena posve izvan tržišta rada, nisu zaposlene i ne pokušavaju se aktivno u njega ni uključiti. Zabrinjava što je među novoprijavljenim nezaposlenima, a visokoobrazovanim radnicima lani bilo 67,3 posto žena. A i kad žene rade, manje zarađuju, pa je 2011. prosječna neto plaća žena bila 5130 kn, a muškarcima je prosječna plaća bila 5675 kn.

– Dok god uglavnom muškarci odlučuju, teško će se popraviti položaj žena. U nas se smatra da žena nije hraniteljica obitelji, pa kad postoji problem s pronalaskom posla, bolje je da radi muškarac. Žene koje su same najpoželjnija su radna snaga, a poslije pedesete i žene i muškarci postaju nepoželjni. Frustrira me ta tema kad vidim koliko ljudi danas rade i koliko ih se izrabljuje, a onda ih se izmoždene ispljune – kaže psihologinja Dubravka Miljković. A kad radnici dočekaju zasluženu mirovinu, žene znaju da ih čeka manja jer je lani prosječna muška mirovina bila 2709 kuna, a ženska 2106 kuna.

>>Pravobraniteljica Ljubičić: Novi ZOR pokazuje trend da se žene vraća u kuću!

Komentara 7

FU
furest
08:11 03.04.2014.

U stvari radi se da zene rade manje placenje poslove kao sobarice konobarice ,cistacice i zato imaju nesto manji prosjek a ne jer za isti posao budu manje placene od muskaraca, ali neke iskrivljenje cinjenice treba izgleda stalno ponavljati .ati . ponavljati dok ne postanu prave , istina je suprotna sve vise muskaraca nemoze naci posao jer su ga dobile zene

KA
kafka
09:05 03.04.2014.

Strahovita manipulacija koja stvara krivu sliku o ravnopravnosti ili neravnopravnosti spolova. . . . . . . . . . 1. . "ako su zaposlene zarade za godinu dana koliko muškarac zaradi za 10 mjeseci i tri tjedna". . .. . .. . 2. . "kad žene rade, manje zarađuju" . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Gdje je to žena manje plaćena za isti posao, molim konkretne slučajeve. Ja nikada za njih nisam čuo, ali znam da je moja supruga redovito imala veću plaću od mene za isto radno njesti samo zato jer je radila u drugoj ustanovi. Da li sam ja trebao kriviti svoj spol, ustanovu ili koga? . . . . . . . . . . Ako osoba radi na slabije plaćenim poslovima onda joj je i plaća manja, kao što je bila i moja. . . . . . . Problem neravnopravnosti je ako osobi jednog spola nije omogućeno (ili je poslodavac ne zapošljava) raditi posao za koji je sposobna zbog njenog spola. Problem neravnopravnosti je ako se izbjegava postavljanje osoba jednog spola na funkcije i glasačke stranačke liste. Problem neravnopravnosti je ako glasači preferiraju na izborima više jedan od drugog spola. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Problem neravnopravnosti je mnogo širi i suptilniji od grube 'analize' statističkih podataka bez razumijevanja biti problema.

OS
osica
09:06 03.04.2014.

" . Statistika - točan zbir netočnih podataka - prosjek, sarma" mislim da su muškarci jedino od žena u većem broju posvećeni karijeri , pa i preuzimaju odgovornije poslove odmah, dok žene moraju kalkulirati, muž, djeca obitelj, karijera ako.... .. U Hrvatskoj su potplaćeni i žene i muškarci - statistika vidljiva golim okom. ( osim pozicija ti meni ja tebi, i svaka čast nekim privatnim tvrtkama) Ne mogu živjeti od plaće za koju rade cijeli mjesec mnogi u Hrvatskoj. Jedina im je utjeha - rade. Mislim da su profesori i profesorice, mnogi službenici i službenice , liječnici i čliječnice... u istoj mjeri potplaćeni za za svoj rad ( bez obzira na spol) , od npr. nekih zastupnika, kojih nema u saboru, 4 godine šute , ne dolaze na posao za koji primaju plaću i naknadu, stan, službene mobitele, jeftinu hranu u saobrskom restoranu...a tko im je to omogućio mi - koji jedva spajamo kraj s krajem - i žene i muškarci .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije