Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31-godišnjem sinu plaćao 1600 kn

Nakon 30 godina otplatio zadnju ratu alimentacije, ali uzimaju mu stan

Željko Kašner
Foto: Anto Magzan/Pixsell
28.09.2016.
u 19:55

Svaki mjesec, sada 31-godišnjem sinu plaćao je 1600 kuna i pita se: kako je moguće da odraslom čovjeku koji zarađuje za život otac i dalje ima obvezu uplaćivati novac.

“Nemojte samo da ispadnem neki jadnik, molim vas”, suflirao je našem fotoreporteru Željko Kašner dok ga je kolega fotoreporter namještao za fotografiranje u njegovu stanu u Bregani. Fotografija mu je važna jer, kako je rekao, želi pokazati da ga sve to što je prošao nije ni pokolebalo a kamoli ubilo.

I doista nije, premda u njegovoj priči ima – svega. Došli smo k njemu jer je “nakon 30 godina otplatio zadnju ratu alimentacije”, što je činjenica, no krenimo redom. Željko Kašner doista je protekli mjesec, nakon gotovo 30 godina, napokon oslobođen plaćanja alimentacije od 1600 kuna mjesečno.

Za plaćanja alimentacije sada već 31-godišnjem sinu promijenile su se tri valute – od jugodinara i hrvatskih dinara do kuna. Ali ostao je i bez vlastita krova nad glavom, uvjerio se u sulude sudske odluke na vlastitoj koži i prošao dovoljno za dva života.

A sve je počelo u ranoj mladosti kad mu je tadašnja djevojka javila da je trudna dok je bio na odsluženju vojnog roka. Vratio se, oženili su se – i godinu kasnije i rastali. Nije imao nikakvu dvojbu da plaća alimentaciju, priča taj ponosni otac još dvoje danas odrasle djece iz kasnijeg braka.

Njima ne može puno toga materijalno priuštiti jer mu je ta višedesetljetna alimentacija devastirala život. Kako? Prije osam godina dobio je na adresu obavijest Centra za socijalnu skrb da je njegov sin završio trogodišnje obrazovanje i zaposlio se. Shvatio je, kaže, da to znači da više nije dužan uplaćivati alimentaciju. Kako se rastao, tako je odlučio da sada može dignuti kredit za stan i to je i učinio. I to u švicarskim francima. I tada počinje triler – franak raste, a istodobno stiže tužba zbog neplaćanja alimentacije!

– Dobio sam rješenje da moram plaćati alimentaciju i dalje te platiti i zaostatke, jer obavijest koju su mi poslali iz Centra da se sin zaposlio iz neznanja sam shvatio kao rješenje. Kako se zaposlio, mislio sam da više ne moram plaćati alimentaciju, ali na kraju nije tako ispalo pa sam morao sve platiti.

Rata kredita je brzo počela rasti i više mi plaća nije mogla pokriti ni kamatu – govori Kašner dok sjedimo u stanu od 50-ak kvadrata koji je banka na zadnjoj dražbi neuspješno pokušala prodati za 20-ak tisuća eura. Kako je moguće da odraslom čovjeku koji zarađuje za život otac i dalje ima obvezu uplaćivati alimentaciju, pitanje je koje muči Kašnera, a trebalo bi mučiti i službe koje su tako odlučile.

Bila je to zapravo igra papirima iz kojih se pokazuje da je sa srednjom trgovačkom školom odnosno trogodišnjim obrazovanjem njegov sin upisao studij u Splitu, ondje diplomirao, a još prije diplome je kao redovan student uspio također redovno upisati i drugi redovni studij te isti tjedan i maturirati u drugoj srednjoj školi.

Dakle, u jednom tjednu – matura, diploma i upis na drugi studij. Svi ti neobični datumi upisivanja studija i škola sud očito nisu zanimali i Kašneru je presuđeno da vrati dug i nastavi plaćati alimentaciju u visini 30 posto mjesečne plaće.

Uz dug za alimentaciju i uzdržavanje za drugo dvoje djece, u odbijanju žalbe na ovakvo rješenje izrijekom stoji da kad se sve iz presude zbroji ispada da Kašner mora davati ukupno 110 posto svoje plaće... Ali priča je pravno završila, taj čovjek sada čeka novog vlasnika svojeg stana i sinu ništa ne zamjera jer, kako kaže, ne može dijete biti krivo.

– Nije to on smislio, na sudu me nije ni pogledao u oči. Živim svaki dan s mišlju kada će banka prodati ovaj stan. Kad odlazim iz njega, prvo idem u poštanski sandučić. Ja sam posudio od banke taj novac i moram ga vratiti, tko god da kupi ovaj stan, red je da ja iz njega izađem – govori Kašner vrlo razumno i pristojno, a na pitanje koliko je svih ovih godina uplatio za alimentaciju, kaže da nije nikad zbrajao.

Ako zakon kaže da je obveza uzdržavati dijete redovnog studenta do 27. godine, onda je preplatio barem četiri godine, što je oko 77 tisuća kuna. Iznos je to koji bi danas tom čovjeku spasio život, ali odustao je od pravne borbe jer si je ne može priuštiti. Nije stvar, kaže, u novcu, koliko u sustavu koji je dopustio toliko nelogičnosti. Nebuloza zbog kojih ostaje bez krova nad glavom.

>> Najveća alimentacija 10.000 kuna, bogati roditelji daju više

Komentara 90

Avatar bosanac1951
bosanac1951
20:32 28.09.2016.

Pa nemreš vjerovati da je ovaj slučaj istinit....Daleko smo mi još od pravne države....A i taj njegov sin je malo jači....kako ga nije sram svoga zakonitog oca.

Avatar fuzzy
fuzzy
20:18 28.09.2016.

Nisam od jučer na ovome svijetu, puno toga sam vidio i doživio. Sreo sam puno ljudi, ali još ni jednoga kome je služba socijalne skrbi riješila i jedan životni problem. Dapače. Puno puta sam čitao i sreo ljude kojima su tzv. socijalni radnici samo zakomplicirali život. Za nas Hrvate nemaju ni razumijevanja ni empatije. Ali zato su vrlo široke ruke prema našim novopečenim sugrađanima (sa i bez hrvatskog državljanstva), koji su iz BiH, Srbije, Makedonije i s Kosova, umjesto u Indiji od kuda i potječu, završili u Hrvatskoj. Socijalni radnici i službe su najbeskorisniji i najveći paraziti u ovoj državi.

TR
TrvtkoKomadina01
20:39 28.09.2016.

Nažalost da postoje ovakvi šokantni primjeri krivnju snose razne udrugem paraziti, razne babe i slične nakarade. Takvi priomjeri će upravo plašiti mlade ljude da stvaraju obitelji i imaju djecu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije