Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovorio mostu

Reiner: Ne vidim nikakvog razloga da glumimo pred građanima da je sve normalno

Željko Reiner može odlučiti u kojem će smjeru odvesti Hrvatsku
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.06.2016.
u 16:09

Reiner je progovorio i o unutarstranačkim izborima u HDZ-u, te se osvrnuo na kritiku ograncima HDZ-a koji su već počeli javno podržavati kandidaturu Andreja Plenkovića, iako kandidacijski proces još nije završen

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner poručio je da će Sabor do 15. srpnja, kada stupa na snagu odluka o raspuštanju, raditi samo ako bude postojala nacionalna potreba za time. Tako je odgovorio na javni poziv zastupnika Mosta koji su od njega jučer zatražili da Sabor normalno nastaviti raditi do raspuštanja i donositi zakone, posebice njihov prijedlog zakona kojim bi se smanjila financijska izdvajanja za političke stranke.

– Ovaj poziv koji su uputili Most i gospodin Podolnjak da bi Sabor trebao raditi sljedeća dva i pol tjedna je zapravo isključivo predizborna aktivnost te stranke. Jedino što bih mogao reći, da upotrijebim jednu riječ koju inače ne rabim – dvoličnost. Naime, radi se o prijedlogu zakona koji je doslovno stigao jučer. Predali su ga i odmah obavijestili medije da bi dobili malo prostora u medijima, a prijedlog zakona svodi se na to da se nešto malo umanji financiranje političkim strankama. Ne radi se ni o kakvom ključnom zakonu i, kao što sam im već odgovorio na upit hoće li se nastaviti sa sjednicom Sabora, moj odgovor je bio jasan – nastavit će se isključivo ako će postojati stvarna potreba za takvom sjednicom. Iz onoga što je predloženo, ne radi se o tome, ja u ovom času ne vidim nikakvog razloga da glumimo pred građanima da je sve normalno, kad znamo da nije i kad znamo da je, dapače, Most bio jedan od tih, zajedno s SDP-om i Laburistima, koji je tražio da se ovaj saziv Sabora raspusti. Sada najednom traže da počnemo paklenim tempom raditi. Mislim da je to deplasirano – komentirao je Reiner danas u Saboru.

Dodaje i kako niti jedan od zakona koje Vlada šalje u proceduru nije tako bitno odmah raspraviti.

– Nijedan od tih zakona nije takav da njegovim eventualnim neizglasavanjem, a ponavljam, ostalo je dva i pol tjedna do ustavnog roka 15. srpnja, nije takav da bi bilo koga ugrozio, da bi bilo kakvu štetu nanio. Može se postaviti i pitanje zašto Most nije i svoj zakon predložio prije tri-četiri tjedna, dva mjeseca itd. – zanima Reinera. Upitan što je sa zakonima koji se moraju usklađivati s EU regulativom, uzvraća kako neki od tih zakona čekaju više od šest mjeseci.

Ne vidim nikakvog razloga da glumimo pred građanima da je sve normalno, kad znamo da nije

Željko Reiner

– Provlače se od prošle vlade pa opet mi nije jasno kako mogu biti riješeni u zadnja dva tjedna Sabora, za koji su upravo oni koji sad o tome govore predlagali da se raspusti – tvrdi Reiner. Na pitanje smatra li onda da je najbolje da Vlada prestane donositi zakone koje Sabor neće raspraviti, uzvraća kako mu je "vrlo teško procijeniti što Vlada misli ili ne misli". – Ali sasvim je sigurno da Sabor nema prava obvezivati sljedeći sastav Sabora nekim stvarima u zadnja dva tjedna – naglašava Reiner. Kaže i kako nema potrebe za sazivanjem sjednice Predsjedništva Sabora jer ni jedan od zakona u proceduri nije takav da bi njegovo neizglasavanje ugrozilo funkcioniranje države.

– Čini mi se da Most šalje te pozive isključivo u svrhu izborne promidžbe, vjerojatno se nema što drugo reći pa je to zgodna tema – uvjeren je predsjednik Sabora. Osvrnuo se i na napise o troškovima zastupnika u ovom sazivu.

– Vrlo je teško odgovoriti na pitanje troše li zastupnici previše jer demokracija košta, bi li mogla biti jeftinija i bi li se moglo trošiti manje, to je drugo pitanje. Međutim, parlamentarna demokracija je nešto što postoji u svim europskim zemljama, ona svugdje košta, hladni pogon košta, ljudi dobivaju neke naknade za to itd. Jako je teško govoriti o tome je li nešto previše ili premalo. Previše je sigurno ako ne radimo ono što građani od nas očekuju, a mogu samokritički reći da mi se ne čini da smo baš ispunili očekivanja građana. Najbolje se to moglo vidjeti prije nekoliko dana, na 25. obljetnici državnosti ove zemlje, dakle najvećem blagdanu, mogli ste vidjeti da se neki od saborskih korifeja nisu udostojili doći, mnogi upravo iz oporbe nisu uopće došli. Mnogi od onih koji sad silno žele da Sabor ovih dana nastavi raditi, nisu se tamo pojavili – pojašnjava Reiner.

S obzirom na to da je SDP-ov Ranko Ostojić sazvao sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na kojoj je jedna od točaka imenovanje Vijeća za građanski nadzor sustava sigurnosti (a vjerojatno neće biti ništa od imenovanja jer nema dogovora stranaka op.a.), Reiner je upitan treba li se Sabor sada uopće time baviti.

– Ako mene pitate, mene nitko nije obavijestio o tome da je sazvan, što bi bio red obavijestiti predsjednika Sabora o tome, a s druge strane, to je tipičan primjer onoga što sam maloprije rekao. Čini mi se da nije korektno u zadnja dva tjedna birati ljude koji bi trebali cijeli sljedeći mandat raditi na taj način, zapravo uzeti pravo sljedećem sazivu Sabora da to učini. Zašto to nije učinjeno prije mjesec, dva, tri ili četiri. Znam da je taj postupak započet, on je, koliko znam, bio u Vladi, valjda je sada došao na Odbor, možda je došao ranije pa stajao u Odboru, ne znam, trebate pitati predsjednika Odbora, ali čini mi se da nije korektno takve stvari raditi dva tjedna prije službenog razilaženja ovog saziva Sabora – kazao je Reiner. Točnosti radi, imenovanjem ovog građanskog vijeća bavi se isključivo Sabor. Vijeću je mandat istekao u listopadu prošle godine, a Odbor je nakon raspisanog javnog poziva prije mjesec dana odradio razgovore sa 25 kandidata koji su udovoljili uvjetima, no nakon toga, stranke koje bi se trebale dogovoriti o najboljima, nisu ni otvorile tu temu.

Reiner je progovorio i o unutarstranačkim izborima u HDZ-u, te se osvrnuo na kritiku ograncima HDZ-a koji su već počeli javno podržavati kandidaturu Andreja Plenkovića, iako kandidacijski proces još nije završen.

– Mislim da je tako dugo dok nitko nije službeni kandidat, a nitko nije prije ponoći 6. srpnja, zapravo na neki način neprimjerena moda da organizacije, naglašavam organizacije HDZ-a nastupaju promičući bilo kojeg kandidata. Naime, svatko od nas može imati svog favorita, može mu se netko više ili manje svidjeti, ali tek kad se službeno na nekim tijelima, a postoji vrlo jasan propisnik kako se izbori provode, kad netko postane kandidat, onda i započinje predizborna kampanja i naravno, onda će se i članovi HDZ-a oglašavati u smislu promicanja nekog od svojih kandidata za koje misle da je primjereniji – pojašnjava Reiner.

Ne zna, kaže, koliko će HDZ imati kandidata za predsjednika stranke.

– Meni je u ovom času teško reći hoće li biti više kandidata ili samo jedan, osobno bih volio da bude više, jer bi to onda sigurno bilo demokratičnije i vjerojatno mnogi kojima se HDZ ne sviđa ne bi imali argument tvrditi da opet imamo samo jednog kandidata. Međutim, može se dogoditi da imamo samo jednog kandidata, to mi je u ovom času teško reći, to ćemo znati iza ponoći 6. sljedećeg mjeseca – kazao je Reiner koji ne zna hoće li HDZ ponovno s istim partnerima izaći u koaliciji na izbore.

– U ovom času su tek počeli pregovori s dosadašnjim koalicijskim partnerima, hoće li neki otpasti, a neki novi nam se pridružiti, u ovom času mi je prerano reći – tvrdi Reiner te dodaje kako je HDZ imenovao kvalificirane ljude koji vode te pregovore.

>> Most: Kad bi se Sabor gledao kroz Milanovićev rad, to bi zaista bilo – ništa

Komentara 61

LA
Lavica7
16:23 28.06.2016.

Placa ide, a ja lezim...to vam pase gosp. Reiner. I stvarno ne trebate glumit pred gradjanima.

DU
Deleted user
16:37 28.06.2016.

Ne trebate glumiti da nešto radite jer svi znamo da ne radite ništa već trošite novce nas poreznih obveznika. Svaka kuna uplaćenog poreza RH je novac kojima mi građani financiramo lopove, muljatore, uhljebe i onih 200tinjak hrvatskih moćnika.

PA
Pape5
16:34 28.06.2016.

Sve je to već pročitana knjiga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije