Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt na cesti

Prijedlog stručnjaka: Najgorim vozačima poništiti vozačku

prometna nesreća
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
27.09.2016.
u 16:44

Hrvatska ima daleko više poginulih na cestama na milijun stanovnika od prosjeka EU, a uložila je najviše u ceste

U Hrvatskoj su lani na milijun stanovnika na cestama poginule 82 osobe, što je 61 posto više od prosjeka Europske unije koji iznosi 51 poginuli na milijun stanovnika.

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra da je taj podatak apsurdan s obzirom na to da je Hrvatska od 2000., razmjerno broju stanovnika i BDP-u, u cestovnu infrastrukturu uložila više od bilo koje druge zemlje na svijetu. Marušić ističe da su rezultati te pojačane cestogradnje vidljivi kroz procvat turizma, no isto tako upozorava da su ukupni rezultati ipak daleko lošiji od objektivnih mogućnosti zbog čega su nužne korjenite promjene. A on je te promjene naveo u dokumentu nazvanom Temelji cestovne prometne strategije RH od 2016. do 2020. Jedan je od tih temelja uvođenje vinjeta kao načina naplate cestarina na autocestama.

Nadzor prometa

Marušić tvrdi da bi se uvođenjem povoljnih vinjeta, godišnja bi koštala 1000 kuna uz uključivanje svih gradskih obilaznica u sustav naplate, potaknuo i ubrzao razvoj gospodarstva i turizma, a povećala bi se i opća sigurnost cestovnog prometa preusmjeravanjem prometa s nesigurnih dvosmjernih cesta na autoceste. Vinjete su tako jedna od mjera za smanjenje stope smrtnosti na hrvatskim cestama na europski prosjek, a među ostalim mjerama koje bi doprinijele tom cilju Marušić navodi uvođenje cjelovitog nadzora prometa, uvođenje posebnih mjera prema najtežim prekršiteljima i recidivistima, koje uključuju i poništenje vozačke dozvole, a za ekstremno obijesnu vožnju vremensko oduzimanje vozačke dozvole. One koji poštuju propise, prema Marušićevu prijedlogu, trebalo bi nagrađivati. Tako bi se uvele pogodnosti i nagrade za vozače koji u pet i više godina nisu napravili prometni prekršaj s bonusom na sva davanja od 50, 60, 70 posto....

Manji PDV na gume

Usto bi trebalo smanjiti davanja na vozila koja ispunjavaju najviše sigurnosne i ekološke standarde, i to bonusom na trošarinu od 50 do 100 posto. Za vozila pak koja imaju manje od tri zvjezdice za sigurnost po Euro NCAP standardu i ekološki standard niži od Euro 4 treba uvesti malus na registraciju i osiguranje vozila. Marušić predlaže i da se PDV na gume smanji na 10 posto i da se uvede obveza korištenja zimskih guma od 15. studenog do 15. travnja za cijelu Hrvatsku, uz ukidanje, kako navodi, apsurdne i pogibeljne alternative korištenja ljetnih guma s profilom od četiri milimetra uz paket lanaca u prtljažniku.     

>> DZS objavio kada najviše ljudi pogiba u prometnim nesrećama

Komentara 27

BI
Biouskoli91
17:22 27.09.2016.

Opet gosp. Marusic ima svoje izljeve pameti. Vinjete za 1000kn godisnje, i u tu ukljuciti i gradske obilaznice!!!! Dakle svaki vozac MORA platiti jos 1000kn godisnje. FYI, mi ni ne bi trebali uopce placati cestarinu, jer smo je vec platili - kroz zaseban namet na cijeni goriva.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
17:16 27.09.2016.

Da da...oduzimanje vozacke bas ce ih sprijeciti da voze....to je kao da na javnom bazenu u jednom ćošku napišeš...ovdje je zabranjeno pišati....Nista bez oduzimanja vozila, uz potvrdu o trajnom oduzimanju.

BR
Brontops
17:22 27.09.2016.

U zapadonom a pogotovo u sjevernom dijelu EU narodu je ugradjena prometna svijest. Tamo se ne vozi pijan! Ljudski zivoti jedinstveni i nepovratni! U nekim zemljama tog dijela svijeta je smrtnih slucajeva manje od 8 na milijun stanovnika! Dozvole se ne oduzimaju "samo onim najgorima" vec svakom onom tko "prekoraci" dozvoljenu kolicinu alkohola u krvi kao i onima koji prekrse izvjesne prometne propise, npr. nezaustavljanje na crvenom, brza voznja - preko 30 km iznad dopustene brzine itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije