Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Lovrinčević:

Plaćat ćemo 20 mlrd. kn godišnje za kamate

Željko Lovrinčević
Foto: Robert Anić/PIXSELL
18.12.2015.
u 17:57

Naraste li BDP 1,6 posto, to će donijeti oko šest milijardi kuna, a to nije dovoljno ni za polovicu iznosa za kamate iz proračuna, kaže Lovrinčević

Podizanje kamatnih stopa na američkom tržištu odrazit će se negativno i na Hrvatsku, a o tome koji izazovi čekaju i građane i iduću Vladu razgovarali smo sa Željkom Lovrinčevićem, autoritetom na području javnih financija.

Kako će se rast kamata na američkom tržištu odraziti na nas?

Rast kamata ovaj će put biti umjeren zbog straha FED-a da ne slomi fragilan oporavak izvoznica nafte i sirovina. Tržišta su to dobro anticipirala i zato nije bilo potresa, osim reakcije na tržištu junk obveznica. Tijekom druge polovice 2016. očekuje se rast kamata za dodatnih 1 posto te nastavak rasta u 2017. Vlada na odlasku bila je zadnja hrvatska Vlada koja je imala luksuz provođenja reformi uz stabilnu parlamentarnu većinu i niske kamate i sad će se vidjeti koliki je propust napravljen njihovim izostankom.

Očekujete li da će uskoro Europa krenuti u istom smjeru?

Europa će krenuti s odgodom od najviše dvije godine. Hrvatska je izuzetno ranjiva jer i sad plaća oko 350 do 360 baznih bodova veću kamatu od Njemačke, a od 2017. ulazimo u eru dugoročnog rasta kamata. Hrvatska će tijekom 2017. plaćati kamate veće od 6 posto, što znači da će nacionalna ekonomija plaćati 20 milijardi kuna godišnje za kamate, od čega će se iz državnog proračuna za kamate morati izdvajati minimalno 15 milijardi kuna. Ako BDP naraste za 1,6 posto, to će donijeti oko šest milijardi kuna, a to nije dovoljno ni za plaćanje polovice iznosa za kamate iz proračuna. Ulazimo u začarani krug. Hrvatska bi trebala rasti po stopi od 3,5 posto da bi zaustavila rast udjela javnog duga.

Što za svakodnevni život građana znače više kamate državi?

Već su danas neke američke banke povećale stope za autokredite ili stambene kredite, a slično će se dogoditi i u Hrvatskoj kada se povećaju kamate na europskom tržištu. Dobar dio kućanstava u roku od godinu dana morat će se suočiti s radikalnim rastom kamata. Velik dio klijenata banaka zahvatit će razdoblje visokih kamata.

Hoće li kreditne agencije srezati kreditni rejting Hrvatske?

Hrvatska je imala političku stabilnost bez reformi, a sada ulazi u razdoblje političke nestabilnosti, što je jedan od ključnih parametara za rast premije rizika za jednu zemlju. 

>>Fed podigao kamatne stope po prvi put u zadnjem desetljeću

Komentara 36

MT
mladen.turcic
18:36 18.12.2015.

sad se samo sjetite kakve su nam bureke prodavali crveni sa bdp-om,,,

ST
stefj
18:40 18.12.2015.

Ova vlada je podigla dug za 100 milijardi, trećina ukupnog duga kojeg Hrvatska ikada napravila i naslijedila nastala je za ove vlade. A rasta BDP-a niodkuda, nešto sitno sad zadnju godinu jer su dignute plaće u javnom sektoru i umjetno dignuta potrošnja. Vlada koja je imala apsolutnu većinu, bavila se samo uhljebljivanjem i dizanjem poreza pa sad imamo najgoru gospodarsku situaciju od samostalnosti... Danas ima samo 650.000 zaposlenih u privatnom sektoru, birokracija nikad veća, udio izvoza u BDP-u je manje od 20%, jedino je Albanija gora od nas, nikada nismo imali manje zaposlenih, nikada nismo imali više poreze, veće zaduženje... Nema šanse servisirati dug, bez obzira kakve reforme se naprave, osim ako ne budu izrazito radikalne i ne režu državnu potrošnju nekoliko desetaka posto. Za dvije godine nam je vrlo izgledan bankrot ili u najboljem slučaju dolazak MMF-a. Milanovićevo bahaćenje je vrlo izgledno zadnje samostalno upravljanje državnim financijama za dugo, dugo vremena...

Avatar AlenkaBratušek
AlenkaBratušek
19:30 18.12.2015.

steflj......ti si paradni primjer prosječnog{po intelektu}učesnika na portalu!Mi imao lumene koji bez ikakvog problema{po njihovom} meritorno komentiraju istodobno o ekonomiji,astrofizici,vanzemaljcima,učincima klimatoloških promjena ,pubertetu marva na Sjevernom polu itd.bez ikakvog elementarnog znaja o materiji pa tako sad i tvoj komentar!Malo se informiraj o ovom problemu pa možda i ti shvatiš kako se ponaša dug i kamate nakon određene granice!Možda si i ti čuo za efekt grude snijega....e to se sad događa Hrvatskoj!To je efekt koji bi zadesio bilo koju vlast!Da na vlasti nije SDP to bi zadesilo HDZ....i to je to!!!!!!!!!!!Hrvatska je jednostavno u spirali smrti iz koje se može izaći jedino ako se trenutno smanje rashodi za ca.30 mliijardi kuna i otpusti ca. 25-30tisuća parazita!Sve ostalo je laprdanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije