Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ LOZANČIĆ

Dilber: Ovo mi liči na ponašanje kancelara, a ne premijera

Željko Dilber
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/3
04.05.2016.
u 22:23

Iznenađen sam najavom da bi Lozančić išao na poziciju savjetnika u Vladi, rekao je Dilber

Željko Dilber, HDZ-ov član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, rekao je večeras da se premijer Tihomir Orešković u slučaju Dragana Lozančić ponio kao kancelar, a ne premijer.

Podsjetimo, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost većinom je glasova podržao imenovanje Daniela Markića za novog ravnatelja SOA-e na prijedlog predsjednice i premijera. Imenovanje je podržalo šest članova Odbora, iz redova oporbe i Mosta, dok je četiri zastupnika iz redova Domoljubne koalicije glasovalo protiv.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je pak u intervjuu za HRT bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića, čije je razrješenje zatražila u siječnju, optužila da je bio osobni obavještajac bivšeg premijera Zorana Milanovića. Isti dan pojavila se informacija da bi Lozančić mogao postati premijerov savjetnik.

– Iznenađen sam najavom da bi Lozančić išao na poziciju savjetnika u Vladi. To sada postaje pomalo smiješno. Čemu onda supotpis na smjenu, ako ga uzima u Vladu. Ovo mi liči na ponašanje kancelara, a ne premijera – rekao je Dilber u emisiji Otvoreno na HTV-u.

– Način na koji je predsjednica danas reagirala, ubacujući da je Lozančić bio privatni obavještajac Milanovića, to dodatno intrigira javnost. Nakon svega kao da nam želi reći drž'te lopova – rekla je  Gordana Sobol (SDP). Dodala je da su na Odboru kao oporba tražili da Odbor zatraži nalog za nadzor nad SOA-om.   

– Stav je bio da se predsjednica ne mora izjašnjavati. No, isto tako se očekivalo da predsjednica to usuglasi s premijerom. S Domoljubnom koalicijom i Vladom. Zašto to nije napravljeno, moram reći da je i meni čudno – rekao je Dilber.

– Ako postoji veliki interes javnosti, a mislim da postoji, možda treba deklasificirati određene informacije kako bi ih se dalo ne samo javnosti nego i saborskom odboru – rekao je član Vijeća za nacionalnu sigurnost Vlatko Cvrtila.

Cvrtila je rekao da je Lozančić odmah trebao biti smijenjen ako je doista kontaktirao tajnu službu sankcionirane zemlje te ako je to napravio na svoju ruku i nije obavijestio državne vlasti.

Dilber je rekao da članovi Domoljubne koalicije danas na odboru nisu glasovali protiv Daniela Markića, već protiv načina na koji se sve odvijalo. Rekao je da je prije 3,5 godine oformljen tim koji radi na novom pristupu nacionalnoj sigurnosti, a da bi se zadnja tri mjeseca razgovaralo o imenu, dok nitko ne spominje novi pristup. Za to ne krivi Most jer oni, kaže, nemaju dovoljno iskustva o toj temi. Sobol je rekla da to samo govori o nemoći vladajućih.

– Glasali ste protiv osobe, ona nije bila tamo da prezentira dokument strategije nacionalne sigurnosti – rekla je. Istaknula je da je riječ o prijedlogu za koji zajednički supotpisali premijer i predsjednica.

– U pravu ste, ali ponavljam, očito nedostaje ta suradnja između premijera i Vlade, odnosno Domoljubne koalicije – rekao je Dilber.

Sobol je rekla da Markića ne poznaje, ali da je glasovala za njega na temelju njegova iskustva, zato što nije bilo nikakvih prepreka da se pristupi imenovanju ravnatelja te kako bi se prekinula ta "trakavica".

Cvrtila je rekao da se u Saboru dogodila fantastična stvar – da je oporba izglasala ravnatelja uz protivljenje vladajućih. 

– To je presedan u europskim okvirima – rekao je Cvrtila.

– Karamarka nitko ništa ne pita. Kad potpredsjednik Vlade mora javno govoriti da ima ljude koje zna, to pokazuje kako funkcionira taj sustav. Čini se da se izbjegava komunicirati s predsjednikom najveće stranke – rekao je Cvrtila.

Dilber je rekao da se svi skupa trebamo zabrinuti zbog ovakvog funkcioniranja Vlade. Dodao je da je način na koji se premijer postavio, kao kancelar, doveo do ove situacije. Sobol je rekla da bi za građane Hrvatske bilo dobro da se Vlada, ako se treba raspasti, raspadne što prije pa da se raspišu novi izbori. Sobol je istaknula da su zakoni koje su uputili kao oporba dobili prolaznu ocjenu na saborskim odborima jer HDZ-ovci nisu bili prisutni.

Dilber je rekao da premijer treba biti prvi među jednakima, ali da se na ovom primjeru pokazalo da to nije tako i da je to jako loše.

Komentara 86

IV
ivaba
22:58 04.05.2016.

Sto reci kad Novokmet zove jednu Ivanku Toma u emisiju govoriti o Lozancicu, predsjednici i sigurnosnoj sluzbi Hrvatske!!!!!!!!pa na kojem smo mi nivou da moramo slusati subjektivna lupetanja jednog piskarala ........

SA
samoborka
22:41 04.05.2016.

Liči? Ako je već dotični nepismen, onda barem ti novinarski tupsone napiši riječi ispravno. Na hrvatski se kaže Sliči! Jadna ti majka tko danas piše za novine.

Avatar kravata
kravata
23:15 04.05.2016.

Za ovih 100 dana ima milanoviceva paklena masina sve konce u svojim rukama. Ako se uskoro nesto ne dogodi karamarko ce pojest nokte od muke a mostovci u koaliciju sa ljevicom a premijer ce na kurs materinjeg jezika da bii mozda shvatio i razumio proslost da bi mogao shvatit hrvatsku stvarnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije