Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
referendumska inicijativa

Željka Markić želi ukinuti zajedničke stranačke liste

Željka Markić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
28.08.2014.
u 10:15


Traže preferencijsko glasovanje, a svaka stranka morala bi proći prag od 3%

Nakon prve uspješne referendumske inicijative građanska udruga U ime obitelji pokreće drugo referendumsko izjašnjavanje za promjenu Ustava koje se odnosi na promjenu izbornog modela. Prikupljanje glasova za održavanje referenduma organiziralo bi se od 21. rujna do 5. listopada, a biračima bi se na anketnom listiću kao pitanje našao podulji i opširan prijedlog izmjene dijela Ustava koji se odnosi na izbore.

Zaokruživanje 3 kandidata

Predlaže se preferencijsko glasovanje, odnosno da se može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata na način da se mogu označiti do tri kandidata koji mogu imati prednost pred ostalim kandidatima na listi. U ime obitelji predlaže i ukidanje predizbornih koalicija pa bi u referendumskom pitanju stajalo da nisu dopuštene zajedničke kandidacijske liste dviju ili više stranaka. Svaka bi politička stranka koja se kandidira na izborima morala proći prag od 3% glasova birača umjesto dosadašnjih 5%. I birači bi mogli glasovati kako na biračkom mjestu tako i dopisnim ili elektroničkim putem.

– Pod motom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom te birajmo sposobne, a ne podobne” ovom referendumskom inicijativom želimo dovesti do toga da se usvoji pravedniji izborni sustav te da dođe do demokratizacije političkih stranaka. Na našem plakatu kojim će se pozivati na referendum mogu se vidjeti tri boje – crvena, bijela i plava, što označava da se ova inicijativa odnosi na svakog građanina RH i da su ove promjene bitne svakome. Također, želimo dokinuti dosadašnju praksu da se na izborima gubi više od 25% glasova birača – kaže odvjetnik inicijative Krešimir Planinić. Čelnica inicijative Željka Markić dodala je da je cilj ovog referendumskog izjašnjavanja birača da svaki glas birača jednako vrijedi, a time se također želi omogućiti da zastupnici postanu odgovorniji.

– Hrvatska je dovedena do bankrota, a to je posljedica dosadašnje selekcije političkih kadrova. Ovo treba dovesti do toga da u politiku ulaze ljudi koji će biti odgovorni i sposobni, a ne podobni – kazala je Markić. S obzirom na to da GONG također traži izmjene izbornog zakonodavstva, Markić je pozvala GONG da im se pridruži i podupre organizaciju ovog referendumskog izjašnjavanja koje bi, zbog smanjenja troškova, željeli spojiti s nekim drugim referendumom ili predsjedničkim izborima.

Damir Zelić iz GONG-a poručio je pak da njegova udruga smatra da se ovaj problem treba riješiti zakonom, a ne Ustavom.

Sabor možda sam riješi

– Tako bi se uštedio novac, a i zastupnici i Vlada su plaćeni da unapređuju izborna pravila. Političke elite, a tu mislim na SDP i HDZ, moraju biti svjesne da ćemo, ako ne promijene izborna pravila u Saboru, imati nakaradne izmjene Ustava – tvrdi Zelić. Predsjednik Sabora, SDP-ovac Josip Leko, smatra da je potrebno omogućiti građanima da znatnije utječu na to tko će ih predstavljati i zastupati u političkim tijelima te podsjetio da u Saboru već postoje inicijative za izmjene izbornog zakonodavstva.

– Moguće je da se to vrlo brzo riješi ili promijeni u samom Saboru – rekao je Leko.

HDZ-ovac Davorin Mlakar pak kaže da ima važnijih stvari u državi od izmjene izbornog zakonodavstva, no ako se u to već ide, HDZ traži da se to riješi zakonom te da se ide u cjelovite izmjene, a ne parcijalne. Za njih su ključna i pitanja glasovanja naših državljana koji žive izvan RH, veličine izbornih jedinica, direktnog izbora čelnika na lokalnoj razini...

Komentara 29

Avatar plimni_val
plimni_val
11:11 28.08.2014.

Treba ukinuti koaliranje prije izbora. Ako narod neku mizernu strančicu ne bira, takva ne treba ni biti u Saboru, a po logici koaliranja prije izbora, takva zauzima ne samo mandate već i ministarske pozicije (primjer HNS-a). Također treba uvesti biranje zastupnika isključivo po imenu i prezimenu, na taj način će zastupnici ovisiti o narodu koji bira, a ne o stranačkim listama na koje dolaze ulizivanju kod stranačkog šefa.

QW
qwertz
11:41 28.08.2014.

Ovo stvarno trebamo svi potpisati. Nema goreg nego kad zaokružim jednu stranku no zbog koalicije mi se natrpaju još x nekih bezveznih za koje ne bih ni u snu glasao... A o "glasam za stranku, a on mi ubaci još pet svojih kolega *nakon* izbora za koje mi ne pada na pamet da ih podržavam...", o tome bolje da ne pričam.

DU
Deleted user
11:25 28.08.2014.

potpisujem svaki dio ovog markićinog prijedloga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije