Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'U ime obitelji'

Željka Markić sada pokreće referendum za promjenu izbornog zakona

U ime obitelji
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
11.06.2014.
u 12:14

Žele promijeniti zakon tako da birači preferencijalnim glasovima biraju izravno svoje predstavnike u Saboru te da se omogući elektroničko i dopisno glasovanje

Udruga "U ime obitelji" najesen će ponovo prikupljati potpise za promjenu Ustava. Ovaj put žele promijeniti izborni zakon tako da ubuduće birači na parlamentarnim izborima preferencijalnim glasovima biraju izravno svoje predstavnike u Saboru.

– Nakon poticaja s raznih strana, od građana do udruga, te konzultacija s raznovrsnim pravnim stručnjacima i poznavateljima izbornog sustava Građanska inicijativa pokreće izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma koji će omogućiti da već na sljedećim parlamentarnim izborima birači biraju saborske zastupnike imenom i prezimenom, izravno. Izjašnjavanje birača održat će se od 21. 9. do 5. 10. 2014. brojnim mjestima po cijeloj Hrvatskoj. Referendumom će se u Ustav unijeti načela, poput npr. preferencijalnog glasovanja bez cenzusa i mogućnosti glasovanja elektroničkim i dopisnim putem – rekla je Željka Markić. Još je dodala da žele omogućiti glasovanje dopisnim ili elektroničkim putem tako da "osim e-građana, imamo i e-glasača". Smatra da će se na taj način olakšati pristup glasanju brojnim državljanima RH s prebivalištem u Hrvatskoj ili izvan nje.

Aktivisti Udruge žele da se po novim pravilima glasa već o na sljedećim parlamentarnim izborima.

Zanimljivo je da je Željka Markić, donedavno predsjednica udruge "U ime obitelji" i njezino najprepoznatljivije ime, predstavljena samo kao "obična članica", dok je novi predsjednik Lino Zonjić.

>> Pouzdano znam: Željka Markić ozbiljno se sprema za predsjedničku kampanju

>> 'Klemm je priveden kako bi se zastrašilo sve koji su nepoćudni vlasti'

Komentara 139

DU
Deleted user
12:20 11.06.2014.

Odmah potpisujem.....jer dosadasnji zakon gdje liste kroje partijski serifi nema veze sa demokracijom

RE
reborn
12:22 11.06.2014.

Odmah potpisujem - preferencijalno glasovanje bez cenzusa je "novina" kojom će političari i osobno odgovarati pred svojim biračima - barem simbolički

Avatar fijolica
fijolica
12:26 11.06.2014.

Obećali su da će se zauzimati za promjene o kojima će im dojavljivati građani, i - evo, opet kreću u akciju. Željka se uopće ne zamara ničime što o njoj pišu mediji želeći je ocrniti nego radi na konkretnim stvarima. A istina jest da su radikalne promjene u politici moguće jedino ako se prvo promijeni ovakav izborni zakon. Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije