Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASKOL NA DESNICI

Željka Markić: Iznenadila me Karamarkova odluka

Željka Markić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/2
06.09.2014.
u 17:00

Puhovski: To pitanje treba riješiti u Saboru, ali to se već godinu dana odbija

Predsjedništvo HDZ-a napokon se jasno odredilo o referendumu za promjenu izbornog zakona koji je predložila udruga U ime obitelji. Tomislav Karamarko svoju je odbijenicu Željki Markić zavio u celofan “čuvanja političke stabilnosti zemlje”.

Ugrožava sustav

Naime, HDZ je uvjeren da bi sveobuhvatna promjena izbornog zakona ugrozila političku stabilnost. Najjačoj oporbenoj stranci neprihvatljivo je da se izborni prag snizi na tri posto i da se zabrane predizborne koalicije. Jedino se slaže s udrugom U ime obitelji kada je riječ o preferencijalnom glasovanju. Markić je iznenađena odlukom Predsjedništva HDZ-a “jer od članova HDZ-a diljem Hrvatske dobivaju podršku”.

– Vjerujemo da će vodstva svih stranaka pa i HDZ-a prihvatiti da bez većeg sudjelovanja građana u odlučivanju i izbora sposobnih, a ne podobnih u Sabor nema reformi ni gospodarskog oporavka – ističe Markić.

Na pitanje kako će HDZ-ova odluka utjecati na suradnju na konzervativnoj sceni, Markić odgovara da ne zna, ali da je udruga U ime obitelji uvijek spremna surađivati sa svima koji rade za dobro Hrvatske. Kako će reagirati stranka Hrast, koju bi Karamarko rado vidio na svojoj strani? Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić pomirljivo ističe da se neće morati slagati u svemu s HDZ-om ako i dođe do koalicije. Diplomatski dodaje da mu je drago što HDZ podržava preferencijalno glasovanje.

Besmislene i opasne teme

Analitičar Žarko Puhovski naglašava da se HDZ i SDP mogu dogovoriti samo o nekim besmislenim ili temama opasnim za zemlju. Ironično dodaje da je dobro što se rijetko usuglašavaju kao sada o referendumu.

– Sadržajno gledano, referendumsko je pitanje besmisleno jer bi se sve to trebalo riješiti u parlamentu, ali proceduralno ima smisla jer parlament već godinu dana odbija raspravljati o izmjenama izbornog zakona – zaključuje Puhovski.

Komentara 186

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
17:35 06.09.2014.

HDZ je uvjeren jednako kao i SDP, a uskoro će uvjereni biti i u HNS-u, Laburistima i ostalima... Za njih je referendum o biranju zastupnika "imenom i prezimenom" zlo koje treba spriječiti iz jednostavnog razloga što stranački šefovi gube moć preciznog određivanja ljudi kojima će dodijeliti saborsku karijeru, a zauzvrat isiti im čuvaju leđa, stranačke ulizice više nisu sigurne da je grebanje oko šefa siguran put do Sabora, a narod svima može pomrsiti račune birajući ljude koje sam želi tamo vidjeti. Zgodan primjer vam je Picula na izborima za EU parlament. Milanović ga ne voli i "bacio" ga je na 6 mjesto stranačke liste s minimalnim izgledima da uspije, ali preferencijalno biranje je zeznulo Milanovića, birači su Piculu progurali na prvo mjesto. Birači ne mogu sastavljati liste, ali mogu napraviti selekciju odredivši tko s tih lista hoće u Sabor, a tko neće što političare dovodi u neizvjesnu poziciju, moraju se svidjeti narodu da bi završili u Saboru. Treba podržati referendumsku inicijativu udruge "UIO".

Avatar EU afrodita
EU afrodita
17:39 06.09.2014.

preferencijalno glasanje je dobra ideja

Avatar Jalnuški
Jalnuški
17:56 06.09.2014.

I onda će mi reć da HDZ i SDP nisu jedno te isto... Nema tu nikakve, ali baš nikakve suštinske razlike. Jedino nas stvarna lustracija i promjena izbornog zakona može spasiti od ove partitokracije koja je ovu prebogatu zemlju i predobar narod dovela na rub bankrota i bijede. Za mene ovakvi izbori, gdje moram "birati" između komunista zvanih SDP i komunista zvanih HDZ, više ne postoje. Zbogom, bando.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije