Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ŽELE KRUHA PREKO POGAČE'

Pregovori SDP-a i HNS-a o Zagrebu zapinju u finišu

mrak taritaš
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
22.03.2017.
u 09:00

U HNS-u kažu da SDP želi prisvojiti sav rast koji zajedničkom nastupu donosi Mrak Taritaš svojim radom u dvije godine

Pregovori između SDP-a i HNS-a o zajedničkom izlasku na izbore u Zagrebu i potpori Anki Mrak Taritaš kao kandidatkinji za gradonačelnicu zapinju u finišu.

Ponude na stolu

U ponedjeljak do kasno navečer održavala se sjednica Predsjedništva zagrebačke organizacije SDP-a na kojoj se raspravljalo o ponudama na stolu, odnosno hoće li se ili ne popustiti HNS-u i njegovim zahtjevima. Naš izvor iz SDP-a kaže da se oni žele podržati Mrak Taritaš, ali da ozbiljno sumnjaju da to želi i HNS.

– Da žele, već bismo se dogovorili. Jer naša je ponuda velikodušna. HNS želi kruha preko pogače – kaže izvor blizak zagrebačkoj organizaciji SDP-a. A kako se neslužbeno doznajemo SDP nudi HNS-u sedam od 21 izglednih mjesta na listi za Skupštinu, a HNS želi osam, a HNS traži i nešto više mjesta u vijećima gradskih četvrti te mjesnim odborima. U SDP-u kažu i kako su projekcije radili na temelju rezultata na zadnjim četirima lokalnim izborima te provedenih anketa u zadnjih godinu dana.

– Mi od SDP-a ne tražimo ništa. Polazna su nam točka trenutačna istraživanja, a kolegama iz SDP-a rezultati iz 2013. godine kad Anke Mrak Taritaš nije bilo ni na vidiku. Oni smatraju da trebaju u broju mandata biti jači 40 posto nego 2013., što nije realno stanje, i pokušavaju prisvojiti sav rast koji zajedničkom nastupu donosi Anka Mrak Taritaš svojim radom u posljednje dvije godine. Ali mi to ne zovemo kruha preko pogače, nego pregovorima o zajedničkom nastupu – poručuju pak iz stožera Anke Mrak Taritaš.

Otišlo se predaleko

U HNS-u cijelo vrijeme ističu i da su njima sve opcije prihvatljive, pa i ona da do dogovora na kraju ne dođe. Međutim, jasno je da bez SDP-a šanse Mrak Taritaš ne bi bile ni približno iste. U SDP-u poručuju i kako je nekorektno od Mrak Taritaš da se cijelo vrijeme javno distancira od svoje stranke, dok paralelno na pregovorima pokušava “iskamčiti” sve što se može za svoju stranku.

I tu je upravo i ključ problema zbog kojeg dogovor još nije postignut. O mjestima u Skupštini HNS i SDP lako će se dogovoriti. Već je postignut dogovor i za pet-šest vijeća gradskih četvrti (onih u kojima HNS i sada ima svoje ljude). Međutim, zapinje oko ostalih vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora u kojima trenutačno HNS-ovaca nema. A ulaskom HNS-a i u te gradske strukture ojačala bi se ta stranka u cijelom gradu što znači jaki HNS u četiri izborne jedinice. Ipak, jasno je da se u pregovorima otišlo predaleko i teško je očekivati njihov prekid.

Sporazum je već napisan i treba ga još samo potpisati. Inače, zanimljivo je i da SDP traži od HNS-a da se na svim listama poštuje “ženska” kvota, odnosno da i oni, u slučaju kazne, snose dio financijskog troška. 

– Poštovat ćemo žensku kvotu. Uostalom, u našem saborskom klubu muškarci su manjina – kažu u HNS-u.

>> Mrak Taritaš: Mogu otkriti - SDP-u idu jedan zamjenik gradonačelnika i predsjednik Skupštine

>> 'Očekujem da će se situacija oko podrške Anki Mrak Taritaš raspetljati idući tjedan'

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
09:27 22.03.2017.

Svi su sporedni. Gradonačelnica je Bruna ESIH.

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
09:38 22.03.2017.

Bruna Esih

ZO
Zonasumraka4
09:17 22.03.2017.

Sad ćemo vidjeti kako zagrepčani dišu,da li će izabrati klijenteliste kojima je isključivo važno raspodjela fotelja i oko toga se i svađaju,da li će olako zaboraviti razdjelnike ili će pak izabrati razumniju varijantu,ostaje da se vidi...,naravno sve je bolje odd HNS karijerista....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije