Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predrag Matić:

Želim popisati sve zločine bez obzira na to tko je kriv

klomemoracija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
23.08.2015.
u 23:02


Do 1. siječnja 2013. evidentirano je 165 novih lokacija grobnica

Hrvatska je danas obilježila Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Predsjednik Sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić i izaslanik predsjednice RH Ivan Zvonimir Čičak položili su vijence kod spomenika na Dotrščini i u Gračanima. Na Dotrščini su ustaše ubijali svoje protivnike, dok su u Gračanima komunisti likvidirali svoje neistomišljenike.

Velik posao

Ministar branitelja i predsjednik Vladina Povjerenstva za istraživanje žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja Predrag Matić ističe da su u ove tri godine napravili veliki posao.

Žrtva je žrtva. Želim popisati sve zločine bez obzira na to tko ih je počinio. Istražujem žrtve komunizma, ustaškog režima i svih totalitarnih režima – tvrdi Matić dodajući da je Vlada, (koju vodi stranka koja je pravni sljednik Komunističke partije, op. a.), podigla dva spomenika žrtvama komunističkog režima. Matić se pohvalio da je njegovo povjerenstvo više napravilo u otkrivanju žrtava komunističkog režima nego oni koji su cijelo vrijeme govorili, a zapravo nisu ništa napravili. Pohvalio ih je, kaže, i ličko-senjski biskup Mile Bogović koji je na početku bio protiv toga da povjerenstvo dođe pod ingerenciju Ministarstva branitelja. Matiću i Leki čestitao je i Čičak zato što su, "iako pravni sljednici Komunističke partije, prvi postavili spomenike s natpisom 'Žrtvama komunističkog terora'". Ministarstvo branitelja iznijelo je podatak da je do 1. siječnja 2013. evidentirano 165 novih lokacija masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Istražene su ukupno 32 lokacije na području 11 županija i Grada Zagreba. Iako je od pada komunističkog režima prošlo 25 godina, još vladaju prijepori o načinu obilježavanja tog dijela hrvatske povijesti.

Nema odlučnosti u osudi

Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike "Krug za Trg" upozorila je da u Hrvatskoj nema odlučnosti u osudi zločinačkog komunističkog režima, već se veličaju najodgovorniji za zločine. Smatraju da Tito nikako ne zaslužuje trg u Zagrebu.

>> Documenta poručila Vladi da mora uključiti sjećanje na žrtve u proslavu Oluje

>> Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

Komentara 88

MI
mirtebi
23:14 23.08.2015.

Tito je najveci krvnik nad Hrvatskim narodom

Avatar El Indio
El Indio
23:11 23.08.2015.

Istrazuju zrtve komunizma? Kako to oni istrazuju? To sto Njemacka istrazuje Perkovica kojeg ste stitili ko lickok medzeda to se ne racuna

MS
mare_split
23:32 23.08.2015.

Okani se nečista posla! Nije to vaš ('mi'), već NAŠ ('vi') posao! Pozabavi se pakiranjem svojih stvari iz ministarstva, je vrijeme leti (Tempus fugit)! Kužiš 'petliću', prekasno je za nove podvale! ... Umjesto toga 'brusi pete'!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije