Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARENJE OTPADOM

Zelena akcija i Srđ je naš podržavaju plan Mostova ministra

Slaven Dobrović
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
30.06.2016.
u 15:14

U ovaj prijedlog Plana ugrađane su brojne kvalitetne mjere, poručuju iz Zelene akcije

Zelena akcija ocijenila je kako prijedlog Plana gospodarenja otpadom 2016. do 2020., koji je u javnu raspravu pustio Mostov ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, “donosi nužne promjene”.

“Zelena akcija danas je poslala komentare na prijedlog Plana gospodarenja otpadom. Podržavamo temeljite promjene u sustavu koji je jedan od najgorih u EU i šteti građanima/kama i okolišu. Prijedlog Plana potiče odustajanje od uspostave skupih regionalnih centara za velike količine miješanog otpada i spaljivanje u spalionici i cementarama, a stvara preduvjete za pozitivne pomake u sustavu odvajanja, recikliranja i pravednije naplate odvoza otpada... U ovaj prijedlog Plana ugrađene su brojne kvalitetne mjere koje idu k ostvarenju tih ciljeva, poput obavezne opskrbe građana infrastrukturom za odvajanje na kućnom pragu, uvođenja naknade za odlaganje otpada, izgradnje postrojenja za sortiranje, kompostiranje i recikliranje na lokalnom nivou, izgradnje centara za ponovnu uporabu i reciklažnih dvorišta te kvalitetne edukacije i unapređenja komunalnog redarstva. Takvim sustavom teži se decentralizaciji, uspostavi malih lokalnih sustava za recikliranje i smanjenju proizvodnje miješanog otpada koji bi se prevozio do regionalnih centara gdje bi se skupo naplaćivala obrada i odlaganje... Uz to predlažemo i uključivanje mjera poput: izrade nacionalnog Plana gospodarenja opasnim otpadom; proširenja povratne naknade i za druge vrste ambalaže; zabrane besplatnog dijeljenja plastičnih vrećica; uspostave učinkovitog nacionalog sustava doniranja hrane te uvođenja proširene odgovornosti proizvođača proizvoda”, poručili su iz Zelene akcije.

Ministar Dobrović podršku je dobio i od Inicijative Srđ je naš, te Građanske inicijative Pravo na zavičaj, koji poručuju “Reciklaža – In, “smećarska“ mafija – Out”.

“Posljednji napadi i kritike upućene na Nacrt plana gospodarenja otpadom dolaze u prvom redu od strane lobija koji zagovara model izgradnje velikih centara za mehaničko-biološku obradu. Kako u vrijeme bivše ministrice Holy, tako i sada u vrijeme ministra Dobrovića, ta grupacija ne bira sredstva da bi svoj poslovni interes pretpostavila interesima i pravima građana RH. Zastarjela tehnologija koju “smećarski“ lobi zagovara bila je popularna 1980-ih godina i ona pretpostavlja da otpad u te mehaničko-biološke pogone dolazi izmiješan, što samim time poskupljuje i njegovu mogućnost razdvajanja, a samu mogućnost recikliranja bitno smanjuje. Jedini način da se građanima ne povećaju računi za zbrinjavanje otpada i do nekoliko puta i da se otpad zbrinjava na moderan, ekološko prihvatljiv način, jest kroz postupak razdvajanje otpada još u kućanstvima i njegovo odvojeno prikupljanje u reciklažnim dvorišnima”, stoji u priopćenju kojeg potpisuju koordinator Inicijative Srđ je naš Đuro Capor i Nevenka Grošeta Đirlić iz Građanske inicijative Pravo na zavičaj.

Komentara 3

Avatar pendreck
pendreck
17:38 30.06.2016.

Srd je vas, poskoci, skakavci i crne udovice!. Sta ce vama radnih mjesta i golf terena, raditi je je pre naporno za napredne proljevtere

ZR
Zrinka5
21:39 03.07.2016.

Nikad se nije dogodilo da ovoliko ekoloških udruga podržava ministra zaštite okoliša koji je i profesionalno stručnjak za ekološka pitanja.Bit će da se poklopilo sve što treba, znanje, politička volja i poštenje. Bravo za ministra Dobrovića! Ovo je izvrstan primjer kako se štite nacionalni interesi, ljudsko zdravlje i okoliš. Profiteri i neznalice dižu svoj glas protiv pozitivnih događanja u Hrvatskoj i to prilično orkestrirano.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
12:41 01.07.2016.

Kakva radna mjesta, što će im to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije