Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna ugostitelja zbog izmjena Zakona

Država želi zabraniti pušenje i na terasi

Nenad Sepak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
20.10.2016.
u 10:39

Ako prođu izmjene, cijeli trgovi i ulice moći će biti nepušačke zone

Kao što su prije pet godina srušili odredbu zakona kojom je bilo u potpunosti zabranjeno pušiti u ugostiteljskim objektima, ugostitelji najavljuju da ni ovaj put neće dopustiti da se preko njihovih leđa pokušava smanjiti pušenje u društvu. Takvo što, naime,

Vlada planira izmjenom Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda koji će uskoro doći na klupe saborskih zastupnika, a kojim će se lokalnim jedinicama dopustiti da proizvoljno određuju nepušačke zone kojima mogu cijele trgove, ulice i prostore uz razne javne objekte proglasiti zonama bez cigareta. U tom slučaju neće se smjeti pušiti ni na terasama ugostiteljskih objekata ni u kafićima.

Bojimo se zloupotreba

Nenad Šepak nakon osam godina vođenja Udruženja ugostitelja Zagreba povlači se s funkcije i odlazi na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske te poručuje da će s novim ministrima tražiti rješenje jer, ako najavljene izmjene zakona zažive, zatvorit će se na tisuće ugostiteljskih radnji, a još veći broj radnika ostat će bez posla.

– Najspornija je stavka da će lokalne jedinice moći određivati gdje se smije pušiti što otvara prostor zloupotrebi jer će se gradonačelnici i načelnici moći ponašati kao šerifi, odnosno moći će onim ugostiteljima koji im nisu dragi nametnuti nepušačku zonu i time ugroziti njihov opstanak – kazao je Šepak. Dodao je da ugostitelji nisu protiv novih mjera kojima bi pratili korak s ostalim državama EU, no na način da se zone bez pušenja odrede na razini cijele države.

“Zabranite prodaju cigareta”

– Moraju biti jednaka pravila za sve, a ne da se daju nejasni napuci da je nepušačka zona sto metara od škola, vrtića ili javnih ustanova i klinika. Imamo slučaj da se klinike otvaraju u objektima u kojima ugostiteljstvo radi godinama, a sada će im opstanak biti ugrožen samim otvaranjem klinike u susjedstvu – istaknuo je Šepak. Ugostitelji će se na ovu temu okupiti 24. studenog na Forumu u Zagrebu, a svoj stav će prenijeti Vladi.

– Ako država želi smanjiti pušenje zbog zdravlja ljudi, neka zabrani proizvodnju i prodaju duhanskih proizvoda ili poveća namete. Smatramo da je problem pušenja među ugostiteljima dobro riješen jer se ne smije pušiti tamo gdje se poslužuje hrana, u objektima koji imaju do 50 kvadrata smije se pušiti samo ako imaju riješen problem ventilacije, dok svi veći klubovi moraju imati posebne prostorije za pušače – rekao je Šepak.

Ističe da je zakon jasan, a na inspekcijama je da kažnjavaju. Šepak će tražiti da se opet zabrani otvaranje bilo kakvog uslužnog lokala bez zapošljavanja radnika sa stručnom spremom. Također je najavio da će se boriti da se usluživanje hrane i hladnih i vrućih pića u trgovinama i pekarnicama vodi kao ugostiteljska, a ne trgovačka djelatnost jer ugostitelji plaćaju veće nameta, a ne mogu raditi non-stop kao trgovine.

Komentara 53

MO
motherofthree
11:14 20.10.2016.

Bilo bi lijepo da g. Šepak prošeće zagrebačkim kafićima i vidi koliko njih zaista i pali ventilaciju, koja je bila zakonski preduvjet da kafić bude pušački. Nama nepušačima u zimsko vrijeme preostaje kavu popiti samo u slastičarnama, u kojima jee pušenje zabranjeno. Nisam za zabranu pušenja na terasama, ali da bi se poštivanje zakona trebalo kontrolirati, a prekršitelji strogo kažnjavati - to da.

MK
marko.krizmanic
11:25 20.10.2016.

Bilo bi lijep kad bi zabranili pušenje u svim zatvorenim prostorima, na otvorenom nek puši tko želi. Ugostitelji se stalno bune kako će im opasti promet, ali ljudi neće prestati ići u restorane i kafiće. Ako su u Turskoj ii većini civiliziranog svijeta uspjeli zabraniti pušenje u zatvorenim prostorima, ne vidim zašto to ne bi mogli i kod nas.

Avatar petrolio
petrolio
11:57 20.10.2016.

zašto bi onaj koji puši imao pravo trovati one koji ne puše!?!?? tko se želi trovati cigaretama neka to radi doma u 4 zida jer i nepušači imaju pravo na druženje i ispijanje kave bez da ih netko truje!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije