Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi potezi

Zdravstvo dug vraća štednjom – hitna u reformu, a pacijenti će imati nadstandard

bolnica
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/2
10.03.2016.
u 23:21

Pacijente će se destimulirati od odlaska u bolničke hitne, a dodatno će se uložiti u prevenciju bolesti kako bi se smanjili troškovi liječenja

Novac u zdravstvenom sustavu nekontrolirano curi i zato i idemo u reforme – komentirao je ministar zdravlja Dario Nakić zdravstveni proračun te dodao da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ostao na lanjskih 22,3 milijarde kuna.

Administracija na Ksaveru za svaku dodatnu kunu morat će se okrenuti prema fondovima EU, plan je to ministra zdravlja pred kojim je pak daleko veći problem – vraćanje duga zdravstva od 2,5 milijarde kuna uz isti proračun. Stoga je jasno: slijedi štednja, a to potvrđuje i ministar Nakić. – Obvezali smo se da ćemo dugove zdravstva vraćati iz ušteda. Ne smanjujemo proračun, ali ćemo smanjivati dugovanja jer u ovom trenutku imamo oko 2,5 milijarde kuna duga. Kada se krenulo u sanaciju 2013., dugovanja su iznosila oko 2,1 milijardu, a u međuvremenu su nastali novi dugovi od 1,8 milijardi kuna – rekao je ministar Nakić koji planira uštedjeti reformom hitne pomoći i uvođenjem zdravstvenog nadstandarda.

U bolničku hitnu ići će samo životno ugroženi pacijenti, a svi ostali morat će prije do svojeg obiteljskog liječnika ili prve izvanbolničke hitne. I timovi 2, koji trenutačno služe kao transport, dobit će novu ulogu, pojačat će se i njihov broj u ruralnim područjima. Sumirano – u bolničku hitnu moći će isključivo pacijenti koje je prethodno pregledao i tamo uputio liječnik. Hoće li ostali koji tamo “zalutaju” plaćati preglede, nije definirano.

Nadstandard

Idući korak za uštedu jest najavljeni nadstandard. Stručna društva u procesu su definiranja što će činiti standard zdravstvenih usluga i što ćemo uz svoju zdravstvenu iskaznicu moći u konačnici obaviti bez nadoplate. Sve će se ostalo pak naplaćivati. Ono što je sigurno jest da će “količina” nekih pretraga i pregleda biti smanjena. Time će se uštedjeti za vraćanje duga, a istovremeno i povećati prihod od naplate svih nadstandardnih usluga.

– Uzmemo li u obzir da je prijetila opasnost od smanjenja proračuna i da su postojale tendencije iz Ministarstva financija za vraćanje HZZO-a u riznicu, možemo biti zadovoljni jer je izbjegnuto oboje. Ovako će se moći poslovati bez stvaranja novih dugova, ali stari dug neće se moći vraćati u ovim poslovnim okolnostima – komentira Dražen Jurković, direktor Hrvatske udruge poslodavca u zdravstvu.

Nadalje, HZJZ koji provodi preventivne programe dobio je dvostruko više novca nego lani čime se jasno naglašava prevencija bolesti, rano otkrivanje i time smanjenje troškova liječenja. – Imunološki zavod dobio je 32 milijuna kuna, 20 milijuna manje od planiranog – kazao je ministar Dario Nakić, a to objašnjava time kako od Imunološkog u idućih nekoliko mjeseci očekuje početak proizvodnje te slijedom toga i prihode. 

>>Prva je misija povjerenstva zubarska služba za vikende

>>Nova kontracepcijska pilula bez recepta i maloljetnicima

Komentara 49

Avatar Honduras
Honduras
23:37 10.03.2016.

još bi više uštedjeli da na hitnu primaju samo one koji su već umrli...

DO
doktorica
01:18 11.03.2016.

imat će nadstandard-na groblju

Avatar think pink
think pink
23:41 10.03.2016.

koje smeće od države - zaposlenima čitav život otimaju ne baš tako male iznose za osiguranje, a onda dođu ovi šumski ljudi i ukinu manje-više sva prava bolesnicima. odvratno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije