Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbijen zahtjev

Isti slučaj, različit stav: Sud je zbog zastare odbio izručiti Mustača

Zdravko Mustač s odvjetnicom
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/10
09.01.2014.
u 19:10

S obzirom na dvije različite odluke dvaju sudova u istom predmetu, bit će zanimljivo vidjeti kako će se cijela situacija razriješiti na Vrhovnom sudu.

Jedan davni zločin, dvije osobe čije izručenje zbog spomenutog zločina traži Njemačka, dva suda i dvije dijametralno suprotne odluke o istoj stvari. Tako bi se ukratko mogao opisati slučaj ubojstva Stjepana Đurekovića nakon što je danas izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici odbilo izručenje Zdravka Mustača Njemačkoj.

Šef saveznog SDS-a

Kao što je poznato, Njemačka je izručenje Zdravka Mustača, nekadašnjeg šefa jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) i nadređenog Josipu Perkoviću, tražila zbog sumnje da je pomogao i poticao na ubojstvo Stjepana Đurekovića, bivšeg komercijalnog direktora Ine, koji je ubijen 1983. u Münchenu. I dok je zagrebački Županijski sud u srijedu odlučio da se Perković, čije izručenje Nijemci traže zbog sumnje da je pomagao u Đurekovićevu ubojstvu, izruči Njemačkoj jer nema zapreka za njegovo izručenje te da u tom slučaju nije nastupila zastara, Županijski sud u Velikoj Gorici zauzeo je dijametralno suprotan stav.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, kako je objasnio Ante Zeljko, glasnogovornik suda, zauzelo je stav da je u odnosu na Mustača nastupila zastara te da je to prepreka za izručenje.

– Stav ovog vijeća bio je da se bez obzira na članak 10. Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima, u kojem se kaže da se ne treba provjeravati dvostruka kažnjivost, odnosno je li djelo za koje se izručenje traži kažnjivo i u Njemačkoj i u Hrvatskoj, ipak obveza vijeća da se provjeri postoji li zakonska zapreka izručenju. U ovom slučaju, prema zakonu iz 1991., nastupila je relativna zastara, a zastara je zapreka za izručenje – kratko je objasnio sudac Zeljko. Dodao je i da su Mustaču ukinute mjere opreza, određene nakon što mu je ukinut istražni zatvor. Drugim riječima, Mustaču se vraćaju osobna iskaznica i putovnica te može napustiti mjesto prebivališta.

Pravna zavrzlama

Odlukom je očekivano bila zadovoljna Sanja Ormuž, Mustačeva braniteljica, dok je Mustač na novinarske upite samo kratko kazao: – Ništa, ništa neću reći.

Ova odluka još nije pravomoćna jer stranke na nju imaju pravo žalbe, a ne treba sumnjati da će i ona dodatno zakomplicirati cijelu pravnu priču u slučaju Đureković. Jer o eventualnim žalbama odlučivat će Vrhovni sud, koji će se tako suočiti s različitim pravnim tumačenjima iste situacije – je li ili nije nastupila zastara za ubojstvo Stjepana Đurekovića te, ako je nastupila, je li to prepreka za izručenje bilo Perkovića, bilo Mustača Njemačkoj. Cijeloj priči zasigurno ne pridonose ni stavovi pravnih stručnjaka koji različito tumače odredbe Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima. Kada se tome dodaju već dvije postojeće odluke Vrhovnog suda, koje na različiti način tretiraju zastaru kao razlog (ne)izručenja (slučaj krađe i prijevare), jasno je da je pravna zbrka potpuna te da pravni rasplet slučaja Đureković još ni približno nije blizu.

>> Perković će biti izručen! Nobilo: Nastupila je zastara!

>> Je li Đureković ubijen da bi se zaštitilo Miku i Vanju Špiljaka?

Komentara 198

KA
kafka
09:07 09.01.2014.

Da! Izručimo cijelu vladu! Izručimo manipuliratore ('spinere') i prevarante među političarima! Treba ih imenovati, locirati, uhititi i transferirati. .

Avatar Maximilian Jure Kučina
Maximilian Jure Kučina
08:15 09.01.2014.

Kako to da se Vlada nije ocitovala u svezi jucerasnje odluke o izrucenju? Ili mi je to promaklo? Kako objasnjavaju polugodisnji cirkus kojega su samoinicijativno zapoceli oko slucaja Perkovic? Cemu svi ti igrokazi i visemjesecno zamlacivanje javnosti budalastim i ispraznimim razlozima njive pobune protiv EU i opstrukcije EUN?

ER
EUGEN ROMMEL 2
13:31 09.01.2014.

jeste li sinoć gledali JRT pardon HRT? Voditeljica je bila toliko tužna kao kad je umro tito! Garantiram da je sljedeći referendum za ukidanje tv pretplate pa neka se financiraju od svog rada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije