Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Mrsić: Zadaća nam je postići da mirovina bude najmanje 60 posto plaće

Konferencija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
18.04.2014.
u 17:05

Večernji list organizira konferenciju 28. travnja 2014. u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade, od 9 do 16 sati

Mirovinski sustav je u deficitu od gotovo 18 milijardi kuna godišnje, a sustav zdravstvene zaštite mijenjat će se u sljedećim mjesecima izdvajanjem HZZO-a iz sustava državne riznice. Koje će nas promjene dočekati već u 2015., a kako će sustav izgledati za 30 godina, detaljnije ćemo čuti na konferenciji Zdrava i sigurna budućnost – kako je osigurati?, koja će se u organizaciji Večernjeg lista održati 28. travnja 2014. u Zagrebu. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije želio otkriti detalje prije konferencije, ali uvjerava da zna kako će osigurati puno bolje mirovine sljedećim generacijama.

– Ova konferencija će iznjedriti odgovore na pitanja što će se sa sustavom događati za 30 godina. Naša odgovornost je da mirovina bude najmanje 60, odnosno 70 posto plaće. To veliki zadatak, ali naša zadaća – poručio je s konferencije za medije ministar Mirando Mrsić koji priznaje da se zbog gubitaka radnih mjesta uslijed krize odnos broja zaposlenih i umirovljenika približio opasnih 1:1, koji su neodrživi za sustav.  

Međutim, mirovina je samo jedan dio sustava nužnog za sigurnu budućnost. Na drugoj strani je sustav zdravstva koji će se stubokom promijeniti najkasnije do 1.siječnja 2015. Proces izdvajanja HZZO-a iz državne riznice je započeo, a ravnatelj Zavoda Siniša Varga  tvrdi da su tehnički i administrativno spremni i da ih do konačnog koraka čeka još samo dogovor o financijskim odnosima.

-  Naša inicijativa je da HZZO bude osnivač dioničkog društva koje bi provodilo djelatnost dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja pod kontrolom Hanfe. To će donijeti boljitak HZZO-ovu sustavu zbog transparentnijeg prikaza financijske strukture – istaknuo je Varga i pojasnio da standard zdravstvenog osiguranja u europskim zemljama uključuje razgraničenje prihoda od doprinosa; one nastale plaćanjem pacijenata iz vlastita džepa te prihode od dodatnih osiguranja, što namjerava učiniti i HZZO.

Uz HZZO i I. mirovinski stup, presudnu ulogu u budućnosti odigrat će privatni osiguravatelji i sustav dobrovoljne mirovinske štednje čiji paketi već sada nude mogućnost da se uz male iznose mjesečne štednje može osigurati pristojan dodatak mirovini ili viši standard zdravstvene usluge.

– Dodatno osiguranje ulaganje je u budućnost jer osigurava preventivu u vidu sistematskih pregleda, ali i kurativu u obliku brzog i kvalitetnog  pristupa specijalističkim pregledima. Građani moraju preuzeti osobnu odgovornost za svoje zdravlje – istaknuo je Mario Bagat, direktor službe za osigurateljne i medicinske poslove Croatia zdravstvenog osiguranja.

Konferencija će uz ove teme otvoriti i pitanja odnosa države prema štednji za bolje sutra i njezinu poreznom tretmanu, otkriti je li naša štednja u drugom stupu sigurna od državnih intervencija, a lideri osiguravajućih kuća i mirovinskih fondova u detaljnim izračunima prikazat će možemo li i malim izdvajanjima popraviti svoj standard u zlatnoj životnoj dobi.   

–  Odgovori na pitanja kako naći rješenja za "održivo" starenje, a usto i ostvariti zdravstvenu skrb, a da usput ne bankrotiramo, zaslužuju pokretanje šire javne rasprave, a kako smo medij koji se bavi relevatnim temama, krenuli smo u projekt kojim ćemo ispuniti tu zadaću – zaključio je Goran Ogurlić, glavni urednik Večernjeg lista.

PROGRAM KONFERENCIJE

9.00 – 10.00 Registracija sudionika

10.00 – 10.10 Otvaranje konferencije i obraćanje glavnoga urednika Večernjeg lista Gorana Ogurlića

10.10 – 10.30 Uvodno predavanje – prim. Siniša Varga, dr. med. dent. spec, ravnatelj HZZO-a

10.30 – 12.00 Panel-diskusija: Zdrava i sigurna budućnost – kako je platiti?

Sudionici:

• prim. Siniša Varga, dr. med. dent. spec., ravnatelj HZZO-a

• mr. Željko Jukić, dipl. oec., direktor Sektora za životna i osobna osiguranja, Croatia osiguranje d.d.

• mr. sc. Mario Bagat, direktor Službe za osigurateljne i medicinske poslove Croatia zdravstvenog osiguranja d.d

• mr. sc. Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje Raiffeisen obveznim mirovinskim fondom

• Mladen Gavrančić, dipl. ing. elektrotehnike, član uprave Societe Generale Osiguranja d.d.

• Milan Krizmanić, dipl. oec., predsjednik Uprave Merkur osiguranja d.d.

• prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med., ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske

12.00 – 13.00 Ručak & networking

13.00 – 14.00 Radionica I – Ulaganje u III. stup i osiguranje danas – što je na računu za 30 godina

Sudionici:

• mr. Željko Jukić,dipl. oec., direktor Sektora za životna i osobna osiguranja, Croatia osiguranje

• Veronika Šapina Pezelj, dipl. oec., direktorica, Croatia osiguranje dobrovoljno mirovinsko društvo

• Milan Krizmanić, dipl. oec., predsjednik Uprave Merkur osiguranja

• Eva Marinković Horvat, direktorica Direkcije prodaje i marketinga Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima

14.00 – 14.15 Stanka & networking

14:15 – 15.15 Radionica II – Plaćamo dopunsko i dodatno – što dobivamo?

Sudionici:

• mr. sc. Mario Bagat, direktor Službe za osigurateljne i medicinske poslove, Croatia zdravstveno osiguranje

• Leo Šunjić, MBA, Ured ravnatelja za dopunsko zdravstveno osiguranje, HZZO

15.15 – 15.30 Zatvaranje konferencije i završno obraćanje

>> Zdrava i sigurna budućnost – kako je osigurati?

>> Otimanje Drugog mirovinskog stupa je neodgovorni cinizam

>> Obveznu mirovinsku štednju trebalo bi uplaćivati u proračun, a mirovine iz proračuna

Komentara 56

PI
pinkec
17:42 18.04.2014.

Mirando Mrsiću, jeste li i jednu zadaću izvršili u korist hrvatskih gradjana?

BE
belimo
17:29 18.04.2014.

Nikakove koristi od ovih blebetala....Mirovinski sustav je otišao u MP3 poslije rata a to nitko ne želi priznati. Od malog broja ljudi koji rade očekujemo da podmire mirovine,plače javnog sektora,sve moguće službe ,uhljebe i političare...E pa gospodo i drugovi to više ne ide a i ovi izvana polako prestaju financirati i polako počinju tražiti lovu nazad!

DU
Deleted user
18:31 18.04.2014.

Nepodnošljiva lakoća laprdanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije