Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDENKO POSAVEC

Tko je sudac koji odlučuje o pritvaranju Milana Bandića i ostalih osumnjičenih

Zdenko Posavec
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
22.10.2014.
u 14:15

Mlinarić: Suvereno vlada svim tajnama i zakonitostima svog posla

Zdenko Posavec jedan je od najiskusnijih sudaca istrage zagrebačkog Županijskog suda, stručan sudac i samozatajan obiteljski čovjek, jednako ugodan u komunikaciji sa svima koji mu dolaze u sudnicu – odvjetnicima, tužiteljima, okrivljenima i svjedocima. Tako bismo u rečenici sumirali ono što su nam o sucu Posavcu, koji odlučuje o pritvaranju zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i ostalih osumnjičenih u operaciji Agram, rekli sugovornici koji ga poznaju dugi niz godina.

Taktičan u komunikaciji

Berislav Živković, bivši tužitelj, a danas odvjetnik, bez zadrške kaže o njemu:

– Stručan je i ugodan i kao čovjek i kao sudac bez obzira na neugodne situacije u kojima su mi se klijenti nalazili i njegove odluke koje nisu ni meni ni njima išle uvijek u prilog. Smiren je čovjek, taktičan u komunikaciji i negativne odluke okrivljenima zna reći na ljudski način. Da se razumijemo, privatno se ne poznajemo i ne družimo – kaže Živković kako ne bi bilo zabune da možda hvali prijatelja ili čovjeka s kojim ispija kavu. Sudac Posavec ljetos je, zamjenjujući kolegu, bio produljio na dva mjeseca pritvor Živkovićevoj tadašnjoj klijentici Marini Lovrić Merzel. Bio je istražni sudac koji je pritvorio i osumnjičenog beskućnika Mladena Šlogara zbog ubojstva Ivane Hodak. Vodio je i istragu protiv Branimira Glavaša za ratni zločin i odlučivao o njegovu pritvoru, ali ga je u prosincu 2006. pustio iz pritvora dok je štrajkao glađu, i to na temelju mišljenja liječničkog konzilija.

Najbližu suradnicu Nadana Vidoševića Zdenku Peternel lani je pritvorio, kao i ostale okrivljene u aferi Remorker. Odvjetnica Višnja Drenški Lasan poznaje Posavca još otkako je bio prvostupanjski kazneni sudac, pa istražni sudac, pa sudac istrage.

– Smiren je i staložen čovjek koji odluke ne donosi naprečac. U komunikaciji s tužiteljima, odvjetnicima, okrivljenima i svjedocima uvijek je korektan i odmjeren i nema razlike kod njega u ophođenju s njima. Ne mora mi se svaki put njegova odluka svidjeti, no uvijek postoji mogućnost žalbe, ali nikad ništa ružno nisam doživjela od njega – kaže Drenški Lasan. Dvojica odvjetnika koje smo nazvali kazala su nam da ne žele o njemu govoriti, što bi moglo značiti da o njemu imaju i drukčije dojmove. No nema čovjeka o kojem bi svi imali dobro mišljenje.

Obiteljski čovjek

Dobro mišljenje o Posavcu ima i odvjetnik Rajko Mlinarić koji za njega kaže da je jedan od najiskusnijih sudaca koji dobro poznaje pravosuđe. Dodaje Mlinarić i da suvereno vlada svim tajnama i zakonitostima svog posla. Nije primijetio da je ikad na njegove odluke utjecao pritisak javnosti. Staložen je čovjek koji će, kaže Mlinarić, saslušati argumente svih strana i pažljivo odvagati sve činjenice. Posavec, očito, nije tip čovjeka i suca koji voli druženja i prisutnost u javnosti. Mlinarić ga opisuje kao obiteljskog i samozatajnog čovjeka kojeg možete vidjeti samo kako dolazi na posao sa suprugom sutkinjom (građanska je sutkinja, nap. a) i odlazi s njom nakon posla. – Na sud dolaze i odlaze nakon posla gotovo neprimjetno – kaže Mlinarić. 

>> Bandiću i ostalima određen istražni zatvor. Pripuzu prihvaćena jamčevina od 7,5 milijuna kuna!  

>> Bandić sucu: Ako nekog ovdje treba zatvoriti, onda zatvorite mene, a pustite sve ove ljude 

>> Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

Komentara 16

Avatar viki_nuland
viki_nuland
15:18 22.10.2014.

Koji broj carapa nosi, zaboravili ste napisati? To je jako bitno.

AD
ana.d.ermacora
08:35 23.10.2014.

Tako se slavio Turudić na početku i na kraju rada sa Sanadeom.....Nemojte previše dobroga : budimo umjereni i neka radi svoj posao

AG
agramy
16:40 22.10.2014.

Goli otok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije