Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posebni uvjeti rada

Zbog rizičnog posla dodatak imaju tajnici, glasnogovornici...

policajci
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
26.05.2016.
u 12:08

Svako smanjenje dodataka znači i smanjenje plaće jer se primanja policijskih službenika sastoje od osnovne plaće i dodataka

– Preispituje se utemeljenost dodataka na plaće policijskih službenika – kaže ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić objašnjavajući da će zbog toga (konačno) veće plaće dobiti operativci, a manje oni koji većinu ili cijelo radno vrijeme provedu u uredu. No dodatak na plaću koji spominje zapravo je sastavni dio policijske plaće i svako njegovo smanjenje znači i smanjenje plaće.

Opasan posao u muzeju

Naime, propisima je regulirano da se primanja policijskih službenika sastoje od osnovne plaće i dodataka za rad na poslovima s posebnim uvjetima. Tih dodataka na specifičnost policijske službe ima tri, onaj za osobno policijsko zvanje promjenjiv je jer nemaju svi isto zvanje, a dodaci za povećanu opasnost za život i zdravlje policijskog službenika i odgovornost u sustavu hijerarhije rukovođenja nisu. Nisu zapravo sporni dodaci već činjenica tko ih sve prima zbog “rizičnog” posla. Prema sistematizaciji radnih mjesta u MUP-u, primaju ih – između ostalih – i profesori na policijskoj akademiji, pomoćnik tajnika kabineta ministra, voditelji muzeja policije, službe za protokol i voznog parka, suradnju s vojnim ordinarijatom, glasnogovornici, pomoćnik voditelja policijske škole za domski odgoj i stručnu praksu... Tu su i projektanti zaposleni u Ministarstvu i policijskim upravama.

Ne dirajte plaće

Nakon smanjenja plaća, najniži dodatak iznosi 16, najviši 86 posto od osnovnog koeficijenta radnog mjesta. U Sindikatu policije Hrvatske naglašavaju kako su protiv bilo kakvog smanjivanja plaća policijskim službenicima i traže povećanje plaća za sve policajce. Novom uredbom, tumače, smanjuju se plaće temeljnih policajaca, operativaca krim-policije (koji rade na suzbijanju kriminaliteta droga, organiziranog kriminaliteta, krvnih i imovinskih delikata, PNUSKOK-a...), pilotima, dijelu interventne i specijalne policije, praktički svima s VŠS i VSS. Sindikalisti su svjesni da je u prošlosti kroz dodatke MUP “privlačio” kadar poput profesora jer za osnovne koeficijente i plaću kakva se nudi u MUP-u bi radio samo onaj tko je primoran. Smatraju da bi pravednije rješenje bilo da su im se osigurali viši koeficijenti, a ne određivali dodaci za posebne uvjete rada.

Komentara 12

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:24 26.05.2016.

Nego, je li policija pronašla crtača svastike na Poljudu, kojim se htjela denuncirati čitava Hrvatska za vrijeme mandata Partije?

KU
kupatilo
12:43 26.05.2016.

uvjek ce biti zakinuti mali a nagradjeni veliku.Uzmu malom da nema nimalo a daj velikom da nebi sam uzima iz kase.Nedavni događaj u Hejznlovoj to potvrđuje.I jos nešto što oporba šuti.Štaje sa svastikom.Kako moze Ranković i dalje biti u sustavu u kojem je i jos presjedatelj a nakon svastike i drugih sličnih zataskanih stvari.Kako moze Orepic i dalje biti ministar a Petrov drugi potpresjednik vlade posle slučaja Henzlova.Kod nas sve moze.Karamarko je odgovoran za suprugu a ovi ni za sebe same.Ni politički ni moralno.Tosu sve smjestene igre kod nas a placa se nerad i šutnja u policiji i podobnici koji to prikrivaju ili nista ne poduzimaju.Mi trenutno imamo samo prometnu policiju.Svi temeljna specijalna pomorska interventna i dosadasnja prometna.Svisu oni danas samo prometna a sa ciljem punjenja drzavnog proracuna.Vaznije je vidjet dase vozac nije vezao nego nevidjet kriminal na svakom koraku.Ovo nije ni P od policije.

DU
Deleted user
13:13 26.05.2016.

Dajte nemojte nas i na blagdan mučit s ovakvim temama, izdvojite to u rubriku vijesti sa zapadnog Balkana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije