Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
da, ali država ne smije

Zbog rasta BDP-a ministri u euforiji poručuju: trošite! HDZ uzvraća: Ne budite rasipni!

Grčić, Lorencin i Mršić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
30.08.2015.
u 15:19

Ekonomski stručnjaci i poslodavci apeliraju na političare da ne budu rasipni s javnim novcem jer je dug previsok

Rast BDP-a za realnih 1,2 posto odnosno 1,4 posto ako se u obzir uzmu desezonirani podaci izazvao je opću euforiju u Vladi Zorana Milanovića čiji su ministri s konferencije za medije pozvali građane da krenu u trošenje te obećali, poput premijera u petak, da će rast biti još veći i da će se uskoro vratiti veliki dio standarda koji je gospodarstvo tijekom šest godina krize izgubilo.

Neodgovorni i neprimjereni

Oporbeni HDZ kaže da je takav poziv građanima neodgovoran i krajnje neprimjeren, a ekonomski znalci i poslodavci apeliraju na političare da početak oporavka ne shvate kao poziv na lako trošenje državnog novca jer su javne financije jako krhke i rast kamata na svjetskim tržištima može ih destabilizirati.

– Hrvatska ide naprijed i građani prepoznaju da mogu povećati kvalitetu života i početi trošiti novac koji su stavljali na stranu. Građani su osjetili lagani izlazak iz recesije, osobna potrošnja je sve veća, dodatno podgrijana turističkom sezonom – ocijenio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić naglasivši da je zaposlenost već porasla jer je tijekom godine izgubljeno 200 tisuća radnih mjesta, ali je stvoreno 220 tisuća novih radnih mjesta. Po evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koja bilježi broj građana koji plaćaju doprinose, takvih je 12.455 više u odnosu na lipanj 2014. godine, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u lipnju 2015. radilo je 6144 zaposlenika manje nego godinu ranije.

No da bismo dostigli pretkriznu razinu ipak je potrebno otvoriti još 180.000 radnih mjesta koja su izgubljena.

A upravo zbog nepovjerenja prema stabilnosti rasta HDZ-ov stručnjak za financije Tomislav Ćorić poručio je da je krajnje neodgovorno i neprimjereno prema 323.000 blokiranih i 257.000 nezaposlenih pozivati na trošenje i prodavati jeftini populizam.

– Hrvatska je zemlja suočena s eksplozijom javnog duga i enormnim deficitima u posljednje tri godine koje prati konstantni problem kredibiliteta stvoren kroz pad rejtinga. Populizam neće riješiti probleme građana. Njima treba smislena ekonomska politika koju Vlada od početka do kraja mandata nije pokazala – poručuje Ćorić.

Grčićev poziv na trošenje novca ostavljenog za crne dane zapravo je proglas o kraju krize i širenje optimizma, što je uostalom i dio njegova posla. No, presudno je da Vlada potaknuta rastom i očekivanjem boljeg priljeva novca u proračun tijekom postsezonskih mjeseci ne krene u predizborno rasipništvo.

Uz reforme bliži 2008.

Gospodarstvo je unatoč oporavku na razini iz 2005., a tada je država trošila tek nešto više od 85 milijardi kuna na proračun tijekom cijele godine. To pokazuje da je porezni kapacitet gospodarstva, kad bi se uključila inflacija, nešto veći od 100 milijardi kuna i da nam u odnosu na apetite države nedostaje punih 15 milijardi kuna godišnje da platimo obveze. Zato se zadužujemo, a svaki novi dug diže troškove za kamate i smanjuje mogućnost poticanja gospodarstva. To pokazuje i ovaj rast. Država nije povećavala rast potrošnje i BDP se odlijepio od granica statističke pogreške.

Da je javna potrošnja bila limitirana ili, još bolje, smanjena tijekom krize, a to se moglo dogoditi jedino uz pomoć reformi i smanjivanja državnog aparata, danas bismo zasigurno bili bliži 2008. godini, kao uostalom i Estonija koja je na krizu odgovorila “blitzkrieg” reformama.

>>Rast BDP-a: Osjećaju li tvrtke i građani pomake

>>Recesija završena, BDP rastao 1,2 posto

Komentara 33

Avatar petrolio
petrolio
15:40 30.08.2015.

hrvatska neće cvasti dok crveni ne odu s vlasti! tražimo ostavku nesposobne vlade i hitne izbore!!!!!!!!!!!!!

L0
luena 01
15:33 30.08.2015.

U iducem mandatu SDP ce spustati porez na place?! U kojem mandatu, on stvarno misli da ce na osnovu njihovih manipulacija i obmanjivanja dobit jos jedan mandat.. ..?! Svata od njega, puno toga smo culi ali ovoliko optimizma gdje za za optimizam nema mjesta je smijesno... =:-))))) Da gradjani ovako trose kakva je Grcicu matematika isli bi na desnima,a ne na prosjackom stapu...

ZO
zoom
15:43 30.08.2015.

mi moramo zakonom odrediti da se izbori održavaju u 10. ili 11. mjesecu kako bi nova vlada mogla na vrijeme pripremiti proračun za iduču godinu, a ne da izbori budu u 12. ili čak 1. mjesecu i da sve kreće s kašnjenjem!... a SDP i sateliti neka se gone što dalje od izvršne vlasti jer su krajnje nesposobni!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije