Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za istu plaću

Zbog rada na reformi iz škola odlazi 190 učitelja

23.04.2015., Rijeka - Boris Jokic, pomocnik ministra obrazovanja i sporta.
Nel Pavletic/PIXSELL
27.05.2015.
u 00:10

Nastavnike koji se odluče napustiti posao u školi da bi radili u jednoj od 18 skupina za promjene čekat će njihovo radno mjesto

Prvi put u ovoj reformi radit će se kurikulumi predmeta od prvog razreda osnovne pa do četvrtog razreda srednje škole, odnosno gimnazije.

To je kazao voditelj Ekspertnog tima za reformu školstva dr. Boris Jokić (na slici) objavljujući jučer četiri javna poziva nastavnicima da se uključe u reformu obrazovanja. Najzanimljiviji je poziv za 18 radnih skupina koje će pokriti 18 predmeta osnovnih i srednjih škola. Tri od tih 18 skupina, one za matematiku, hrvatski i engleski jezik, imat će po 11 članova, a za ostale predmete od 7 do maksimalno 9. Prema Jokićevim riječima, za tih 18 skupina potrebno je ukupno 190 ljudi. Oni će na novim sadržajima predmeta početi raditi od 1. rujna, a posao će, prema planu, završiti 31. prosinca. Svi nastavnici osnovnih i srednjih škola koji se uključe u jednu od tih 18 skupina mogu napustiti svoje radno mjesto u školi i raditi samo na reformi.

Plaća će im ostati ista kao da rade u školi gdje će ih čekati njihovo radno mjesto nastavnika. Za kurikularnu reformu preostalih školskih predmeta, primjerice psihologije, sociologije i sl., te područja i međupredmetnih sadržaja, nešto manje od 200 članova stručnih skupina ostat će na svojim radnim mjestima, a za angažman na reformi obrazovanja dobit će novčanu naknadu koju će propisati Vlada.

>> Djeca, roditelji i učitelji uredili školsko igralište

>> Finci ukidaju predmete u školama, naši nastavnici za

Komentara 3

IB
iva.begovic
03:39 27.05.2015.

Ne može se reformom nazivati stalna mjena. Kurikulumi se neprestano mijenjaju i u tu su svrhu u zadnjih 15-ak godina već osnovani deseci, ako ne i stotine radnih skupina. Ako se sada ponovno utvrđuju kurikulumi znači li to da su prethodne radne skupine bile neuspješne? I ako jesu - možemo li znati imena stručnjaka te hoće li vratiti honorare? Sustav obrazovanja treba pratiti i raditi na poboljšanjima postojećeg, a ne neprestano reformirati. Sustav se uvijek iznova reformira ne zaslužuje tolika izdvajanja iz džepova poreznih obveznika.

FE
fefellerunt
00:16 27.05.2015.

Kkao za pazite uvijke ima radnih mjesta, dobro da ih nisu otvorili još 500 , a kao država nema novca , nema novca za one koji su je stvorili i spašavali živote beskorisnim bićima, za sve ostale ima, što je i u redu jer da si pametan i obrazovan onda bi u jeku rata štrajkao i tražio veće plaće, a ne gubio zdravlje i vrijeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije