Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obračun

Zbog najavljene rasprave o Pavi Barišiću Čatić traži smjenu Silobrčića

pavo barišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.10.2016.
u 08:35

Profesor emeritus svoj je zahtjev, osim Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, uputio i na znanje Plenkoviću, Barišiću i Borasu

Samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić najavio da će na sjednicu koja će se održati u četvrtak kao točku dnevnog reda staviti optužbe upućene ministru obrazovanja prof. Pavi Barišiću za plagijat, stigao je zahtjev za Silobrčićevo razrješenje. Uputio ga je profesor emeritus Igor Čatić objašnjavajući da je akademik Silobrčić zloupotrijebio dužnost predsjednika Odbora, da se sam neetično ponio potvrdivši da će odbor raspravljati o prijavi protiv novoimenovanog ministra Barišića. Čatić tvrdi da je time Silobrčić prekršio Poslovnik o radu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju jer po njemu članovi i predsjednik Odbora ne smiju iznositi povjerljive podatke, a “povjerljivi podaci su dnevni red sjednice, zapisnik odbora, rasprava na sjednici i akti i podaci koje Odbor proglasi povjerljivima”, nabrojio je Čatić. “Akademik Vlatko Silobrčić teško je narušio povjerenje javnosti u etičko postupanje Odbora”, piše Čatić, prozivajući Silobrčića za “aktivizam” u korist stranke Pametno.

Zahtjev za razrješenje Silobrčića “na znanje” je uputio i premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Barišiću i rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu. Na pitanje zašto i njima kratko je odgovorio: – Smatram potrebnim da i oni to znaju. Akademik Vlatko Silobrčić nije bio iznenađen što je, nakon najave da će se raspravljati o optužbama protiv ministra, stigao zahtjev za njegovo razrješenje s mjesta predsjednika Odbora.

– S Čatićem se o nekim osnovnim načelima u znanosti ne slažem trideset i više godina. Ipak, nisam očekivao da će on to napraviti, iako je to njegovo pravo i ja ću taj njegov zahtjev ponuditi da se stavi na dnevni red sjednice u četvrtak – kazao je akademik Silobrčić. Dodao je tek da će, ako se donese oportunistička odluka, koje su u području visokog obrazovanja i znanosti sve češće, podnijeti ostavku. Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ima devet članova i prema očekivanju oni će donijeti odluku koja bi mogla odrediti budućnost ministra Barišića. Naime, uz sve optužbe koje su se do sada čule na njegov račun i koje je ministar Barišić kategorički demantirao, upućeni najtežima smatraju upravo prijave za plagijat koje su Odboru za etiku upućene prije nekoliko godina.

Komentara 17

TO
tom
09:17 26.10.2016.

prof. čatić je u formalon-pravnom smislu u pravu. no u suštinskom smislu nije u pravu. taj barišić ima veliki kufer pun afera na svojim plećima. i nije ga trebalo gurati tu gdje je sada. bez obzira tko ga je tu izgurao. sve oko barišiča treba rasčistiti. ako nije bilo volje (političke ili ine) prije onda to treba učiniti sada. ne može biti hrvatski ministar netko tko je na bilo koji način pokušao prevariti hrvatsku državu!

BA
barjak
09:27 26.10.2016.

Zar taj Plenkovic u Hrvatskoj nije mogao naci sacicu postenih ljudi za sastavljanje vlade.

TW
TWITOIST
09:07 26.10.2016.

SDP-e ce biti ''SUZDRZAN''.Kad ne znas sta valja ,a ne znas sta nevalja,kad ne znas sta je dobro i neznas sto nije dobro ,odnosno kad ne znas nista onda pritisnes ''SUZDRZAN''

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije