Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anonimna anketa u Dnevniku

Zbog izjave o mafiji u nogometu HNS traži 50.000 kn od HRT-a

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
27.11.2015.
u 14:05

Damir Vrbanović, uhićen zbog korupcije, treba svjedočiti da je HNS transparentna organizacija

Zbog izjave nepoznatog mještanina naselja Baško Polje, koji je u televizijskom prilogu o mogućim lokacijama za gradnju nogometnog kampa rekao kako se iz nogometa treba istjerati mafija, Hrvatski nogometni savez na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu tužio je HRT i glavnog urednika Prvog programa HTV-a Igora Tomljanovića te traži naknadu od 50.000 kuna.

– Normalno je da želimo da se kamp sagradi, ali prvo da se istira ova mafija iz nogometa, ovog društva, onda će se početi graditi kamp – glasila je sporna izjava mještanina koja je objavljena u prilogu središnjeg Dnevnika u ožujku ove godine. Iako nijednom riječju gospodin nije izravno spomenuo HNS, krovna nacionalna nogometna organizacija osjetila se prozvanom te traži navedeni iznos tvrdeći da joj je HRT tako narušio ugled, dobar glas, čast i ime.

– Tužitelj je organizacija koja zakonito i transparentno posluje u skladu s propisima Republike Hrvatske, Fife i Uefe te skrbi o nogometu kao sportu i svojim članovima, promiče razvoj sporta i svih njegovih vrijednosti i financijski ulaže u izgradnju infrastrukture u korist sportaša i cjelokupnog društva u cjelini. S obzirom na to da se u prilogu govorilo o gradnji kampa HNS-a, a građanin je odgovarao na pitanje o kampu HNS-a, evidentno je da je pod pojmom mafija u nogometu govorio o tužitelju – stoji u HNS-ovoj tužbi.

‘HNS nije pretrpio štetu’

Prije podnošenja tužbe sudu HNS je tražio ispriku od HRT-a zbog objavljenog priloga, a dopis je potpisao predsjednik Davor Šuker. Međutim, iz HRT-a su im odgovorili da je potpuno nejasno kako bi izjava neimenovane osobe o nogometu i društvu povrijedila pravo i interese HNS-a budući da nacionalna nogometna organizacija ne predstavlja ni nogomet ni društvo u cjelini.

Budući da isprika nije objavljena, HNS je vrlo brzo zadovoljštinu odlučio potražiti na sudu navodeći kako je izjava iz priloga netočna, klevetnička i uvredljiva sadržaja, no pravni zastupnik HRT-a odvjetnik Emil Havkić odgovorio im je kako HNS sigurno nije pretrpio nikakvu štetu te da se radi o vrijednosnom sudu mještanina Baškog Polja. Osim toga, odvjetnik Havkić osvrnuo se i na činjenicu kako brojni kazneni postupci i istrage protiv osoba iz nogometnog svijeta svakako mogu stvoriti dojam da korupcije u nogometu ima.

– Tužba nema utemeljenja na činjenicama. Presude potvrđuju da organiziranog kriminala u nogometu ima: namještanja utakmica, kupovanja sudaca, primanja mita, umiješani su nogometni suci i delegati – piše u dogovoru na HNS-ovu tužbu.

Dvije istrage

Odvjetnik Havkić je kao dokaz navedenih tvrdnji u spis priložio i novinske tekstove o brojnim slučajevima uhićenja za korupcijske afere u nogometu.

Među ostalim, spominje se presuda u aferi Offside u kojoj je 15 nogometaša osuđeno zbog namještanja utakmica, kao i presuda bivšem predsjedniku Komisije nogometnih sudaca i bivšem dopredsjedniku HNS-a Željku Širiću nepravomoćno osuđenom na četiri godine zatvora zbog primanja mita za ‘pošteno suđenje’ te osuđujuća presuda bivšem tajniku NK Karlovca Nevenu Šprajceru.

Zanimljivo je i to što je HNS kao glavnog svjedoka, koji bi na sudu trebao iskazivati o tome kako je povrijeđen ugled HNS-a kao transparentne organizacije koja posluje u skladu sa zakonom, predložio izvršnog direktora HNS-a Damira Vrbanovića koji je prije nekoliko dana drugi put uhićen jer ga USKOK sumnjiči za zloporabu položaja dok je bio na mjestu direktora u Dinamu.

U istrazi pokrenutoj u srpnju Vrbanovića USKOK tereti da je s braćom Zdravkom i Zoranom Mamićem sumnjivim transferima izvlačio milijune iz Dinama, a sa sličnim optužbama USKOK ga je suočio i u novoj istrazi o izvlačenju novca iz Dinama zaključivanjem fiktivnih sporazuma i ugovora o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima te zaključivanjem ugovora za nepostojeće usluge posredovanja u transferu igrača. Vrbanović se tijekom istrage brani sa slobode jer je uplatio jamčevinu od milijun kuna. 

>> Šuker vodio IO HNS-a: Iza nas je sjajna jesen, a Mamić i Vrbanović za nas su nevini

Komentara 5

DH
dalibor.hren
14:44 27.11.2015.

Poštenjaci su već nekoliko kamena temeljaca za kamp ukopali u Tuheljskim Toplicama! Netko pere lovu! U vrijeme zadnjeg temeljca Mamić nije bio niti blizu. Najjednostavnije i najbolje je optužiti i osuditi pokojnog Vlatka Markovića!

ST
Stipan
14:23 27.11.2015.

Samo bi htio znati koliki je IQ kod Šukera?

Avatar mama mia
mama mia
17:28 27.11.2015.

Ovo je osmjeh JADNIKA nisu li ljudi koji u avionu pokradu zlatninu mafijaši ili su to po Rvacki Sveci Fuuuuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije