Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više nije predsjednik

Zbog britka jezika biskup Košić bio 
na meti i ljevičara 
i crkvenog vrha

košić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.10.2014.
u 19:55

Neke njegove reakcije prolazile su oštru redakturu u crkvenom vrhu

Sisački biskup mons. Vlado Košić od danas više nije predsjednik Komisije HBK Iustitia et pax (Pravda i mir), već će ga zamijeniti bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Odlučili su to hrvatski biskupi na svome jesenskom plenarnom zasjedanju, koje je danas završilo na zagrebačkom Ksaveru, i to nakon desetogodišnjeg mandata mons. Vlade Košića, koji je na čelu te glasovite biskupske komisije od travnja 2004.

– Biskup Košić bio je predsjednik Komisije HBK Iustitia et pax već drugi mandat zaredom i više nije mogao biti izabran – kažu nam neslužbeno u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, pretpostavivši da će se promjenom predsjednika Iustitije promijeniti većina članova te komisije. Jedni jer im je to, kao Košiću, već drugi mandat zaredom, a drugi jer će biti zamijenjeni izborom novog predsjednika.

Komisija Iustitia et pax najjasnije je i najsnažnije artikulirala političke i javne stavove Crkve oglašavajući se o svim gorućim političkim pitanjima te rabeći jasan i neizravan govor, pozivajući se pritom na kršćanska načela i crkveno učenje, braneći osnovna demokratska načela i opće dobro te zagovarajući nacionalnu svijest te boreći se protiv rasprodaje nacionalnog bogatstva.

Biskup Košić prednjačio je u promicanju tih stavova pa, osim što se našao na meti (lijevih i liberalnih) političkih neistomišljenika, često je osamljeno iskakao i u episkopatu, pa su ga i sami kolege biskupi nastojali ponekad utišati.

– Javna je tajna da su neki njegovi interventi i reakcije prolazili oštru redakturu u crkvenom vrhu jer su pravdoljubivost i domoljublje biskupa Košića ponekad bili na rubu narušavanja političkih odnosa s vlastima – kažu nam na Kaptolu, vjerujući da će mnogi u episkopatu, ali i Vatikanu (gdje su stizala oštra pisma protiv mons. Košića i njegovih javnih nastupa!), odahnuti nakon njegova odlaska s čela komisije Iustitia et Pax. Mons. Vjekoslav Huzjak dosad se u javnosti nije isticao nikakvim posebnim izjavama. U HBK je, prije imenovanja za biskupa bjelovarsko-križevačkog, bio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije. U crkvenim krugovima ima imidž postojanog i poslušnog crkvenog činovnika pa je vjerojatno da će odlaskom mons. Košića otupjeti i oštrica britkosti i aktualnosti Iustitije u hrvatskoj javnosti i na političkoj sceni. No, to će se najjasnije vidjeti tek nakon što novi predsjednik komisije mons. Huzjak imenuje nove članove Iustitije.

>> Papa Franjo: Odgovoriti hrabro na nove izazove

>> Biskup Vlado Košić blagoslovio spomenik Franji Kuhariću

>> Kolinda Grabar Kitarović: Čvrsto sam uvjerena u pobjedu na izborima

Komentara 57

Avatar Arkandjel
Arkandjel
20:33 23.10.2014.

Dobro novinarcicu moj odluci se, je li biskup Kosic smijenjen zbog britka jezika ili zato jer je odradio dva mandata i vise ne moze biti izabran.

Avatar Feniks
Feniks
20:35 23.10.2014.

Biskup Košić bio je predsjednik Komisije HBK Iustitia et pax već drugi mandat zaredom i više nije mogao biti izabran. Pavičić mora zaraditi plaću pa izmišlja....Jadno!!!

BH
bijela_hrvatska
20:17 23.10.2014.

Biskup Košić je uvijek govorio istinu i zato je trn u oku mnogim lažovima i ljubiteljima laži. I naslov ovog članka je laž,jer u samom tekstu ispod piše da prema statutu nije mogao biti 3.put izabran..dakle,nije smetao nikome u Crkvi..dapače,ona će i dalje biti Bogu zahvalna za njega..a onima što ga ne vole,nek se ne brinu..i dalje će im zagorčavati život - Istinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije