Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radovi po planu

Završetak sanacije probijenog nasipa kod Rajeva sela krajem listopada

poplave
Foto: VL FOTO
1/4
20.08.2014.
u 12:46

U tijeku su radovi na sanaciji, odnosno zatrpavanju jame nastale nakon prodora vode 17. svibnja, a nakon ispumpavanja vode iz jame pristupilo se čišćenju jame i vađenju porušenih stabala i mulja

Iako Mladen Đaković, inicijator tužbe protiv nepoznatog počinitelja za odgovornost što je savska bujica probila nasip kod Rajeva Sela i prouzročila veliku poplavu, sumnja da će probijeni nasip biti kvalitetno saniran, u Hrvatskim vodama kažu kako radovi teku prema planu i tek bi povremene kiše, nakratko zaustavile radove.

Završetak radova je predviđen do 30. listopada. U tijeku su radovi na sanaciji, odnosno zatrpavanju jame nastale nakon prodora vode 17. svibnja, a nakon ispumpavanja vode iz jame pristupilo se čišćenju jame i vađenju porušenih stabala i mulja koji se nataložio u jami. Potom su zatrpavali jamu ugradnjom šljunka u slojevima od 50 centimetara i upravo se ti radovi sada obavljaju.

- Česte obilne oborine prekidale su radove i prouzročile visoke podzemne vode koje stvaraju poteškoće kod postizanja potrebne nosivosti ugrađenog materijala. Zbog toga je na pojedinim mjestima potrebno ugrađivati lomljeni kamen. Nakon zatrpavanje jame šljunkom u zoni novog nasipa i na bokovima zemljanim materijalom pristupit će se na cijeloj površini jame izgradnji tepiha od glinovitog materijala debljine 2 metra - navodi se u priopćenju kojega smo dobili iz Ureda glavnog direktora Hrvatskih voda, Ureda za odnose s javnošću.

Dodaju kako zbog postizanja potrebne sigurnosti, odnosno potrebe da ugrađeni materijal u jami bude vodonepropustan u osi nasipa napravit će se bušenjem i injektiranjem, izradom betonskih stupnjaka, vodonepropusna zavjesa, a potom slijedi izrada novog nasipa od glinovitog materijala na mjestu prodora vode koje je sada dužine oko 130 metara. Na gradilištu svakodnevno radi između 20 do 25 kamiona tegljača na dovozu materijala i jedanaest teških strojeva - bageri, buldožderi, damperi, valjak i montirano je postrojenje za izradu vodonepropusne zavjese. Planiraju ugraditi preko 100.000 kubičnih metara materijala, poglavito šljunka i glinovitog materijala, kažu u Hrvatskim vodama.

>>Uklonjene sve urušene zgrade na poplavljenim područjima

>>'Mi smo morali biti poplavljeni da se voda ne bi izlila u Šapcu'

>>Peticiju za pokretanje tužbe potpisalo oko 2.800 mještana Rajeva Sela i Gunje

Komentara 1

BA
bajo2
14:09 20.08.2014.

neki otoci su na karibima napravljeni na odlagalistima smeca.sada su kao iz snova.barem ih tako prodaju po agencijama.alternativa bi bila i kod nas da se rijesimo smeca na taj nacin sa nasipima.nije vic.teoretski moguce.spojiti ugodno sa korisnim!dobro,ako se desi fijasko uvijek se moze optuziti cigane da su rovarili po smecu.ovako ce biti(ujeo vuk magare)kao i do sada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije