Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastradale i fasade

Čupala stabla, nasukala brodove. Pogledajte štetu nakon orkanske bure

brodovi,bura
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/50
06.03.2015.
u 14:59

Jaka bura i dalje puše i u prekidu je trajektni promet. Iz Splita su prekinute trajektne linije sa Supetrom na Braču, Visom, Velom Lukom na Korčuli i Ublima na Lastovu

U priobalju i dalje puše orkanska bura pa su pojedine ceste zatvorene za promet za sve skupine vozila. Kako obavještava HAK, mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorja. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Svi letovi koji su bili zakazani do 13 sati u dubrovačkoj zračnoj luci su otkazani. U Posedarju je prevrnuto jedno teretno vozilo.

Oštećeno 67 vozila

Bura je oštetila i fasadu nove zgrade splitske Zdravstvene škole u Šoltanskoj ulici. Kako doznajemo, učenici su zatvoreni u zgradi i zabranjeno im je da izlaze van. Na Biokovu su u nevremenu stradale meteorološke postaje DHMZ-a i mreže Pljusak.com.

Štete od olujne bure koja na makarskom području na mahove puše i 140 kilometara na sat tek će se zbrajati, s obzirom na to da i dalje puše. Milijunsku štetu pretrpio je kamp u Stobreču gdje su padala stabla i oštećivala kućice. U Šparadićima kod Šibenika stablo je palo na kuću.

Splitski vatrogasci tijekom jučerašnjeg dana imali su više od 50 intervencija.

Jučer je na području Policijske uprave  splitsko-dalmatinske zbog orkanske bure oštećeno ukupno 67 vozila. Oštećenja su nastala udarima kontejnera za smeće, padom stabala, prometnih znakova, krovnih konstrukcija i fasada zgrada. Na širem području Splita bura je odnijela dijelove limenih krovova sa zgrada dvaju poslovna objekta, dok je u mjestu Ruda, na sinjskom području, odnijela limeni krov sa skladišta.

Jaka bura i dalje puše i u prekidu je trajektni promet. Iz Splita su prekinute trajektne linije sa Supetrom na Braču, Visom, Velom Lukom na Korčuli i Ublima na Lastovu. Neće isploviti ni trajekt iz Trogira za Veli i Mali Drvenik. Još od petka u prekidu su veze Makarska - Sumartin na Braču i Drvenik - Sućuraj na Hvaru.

Zabrana prometa

Od 11 sati ukinuti su zimski uvjeti na većini cesta u Lici i Zadarskoj županiji tako da sada i kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama mogu voziti iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Sva vozila se isključuju na autocesti A1 kod čvora Sveti Rok u smjeru Gračaca i dalje voze državnim cestama prema Kninu (DC1) ili Zadru (DC27), te obrnuto.

Od 14.20 sati za sve skupine vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica.

Zimski su uvjeti ukinuti i na državnoj cesti DC1, otvorena je za sve skupine vozila.

Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su:

• autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27),
• Paški most,
• most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku,
• državne ceste: Špilnik-Korenica (DC52), Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Dobroselo-Mazin (DC218),
• ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5203 Srb-Brotnja i ŽC Perušićka Kosa-Čanak.

Samo za osobna vozila otvorene su:

• Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene,
• dionica državne ceste DC25 Gospić-Karlobag

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na brzoj cesti DC1 od Dugopolja prema Splitu prometuju samo osobna vozila, zbog prevrnutog teretnog vozila. U smjeru Dugopolja zabrana je prometa za sva teretna vozila i autobuse na kat, zbog vjetra. Ostala vozila prometuju obilazno starom kliškom cestom (ŽC6253). Jak vjetar povremeno puše na autocesti A1 između Biskog i Karamatića te na A10 Čarapine-Ploče.

Zimski su uvjeti na cestama:

u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju:

• ŽC5030 Platak-Kamenjak,
• ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,
• ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica i Gornjeg Jelenja.

u Lici i Dalmaciji:

• DC25 Korenica-Gospić,
• DC42 u mjestu Poljanak,
• DC218 Užljebić-Dobroselo,
• DC220 Bisko-Čaporice-Trilj-GP Kamensko,
• ŽC5201 Selište-Prijeboj,
• ŽC5203 Dobroselo-Brotnja,
• LC59122-Ledenik i
• LC59123-Konjsko.

Više pročitajte ovdje.

>>Meteoalarm za sutra zbog vjetra izdao narančasto upozorenje

>>Teretni brodovi nasukali se zbog bure na sjevernoj strani Marjana

Komentara 3

FL
flury2014
10:59 06.03.2015.

Da pitaš Gorane kako im je kada pada do 2 metra snjega i puše bura oni bi reli dobro je imamo drva i krumpira i šta nam fali . Dobro je kada u državi imaš takve ovce koje možeš šišatii kako te volja . U šumama gorskog kotara žive medvjedi a u naseljima žive ovce . !!!

DU
Deleted user
15:12 06.03.2015.

Ajme ovo sa fasadama je ludnica, htjeli sa stiroporom podignut energetsku učinkovitost. To ti je tak kad njemačke propise primijenjuješ na našoj obali.

DU
Deleted user
13:13 06.03.2015.

hahaha, flury je to dobro iskomentirao, hahaha.. to se svodi na ono da nije bogat onaj koji puno ima nego onaj koji malo treba... BTW... pogledajte ovu fasadu na slici.. tako se po mome fasade ne rade, stiropor se lijepi onim zupčastim gleterom ravnomjerno, a ne sa par točkica ljepila... tu je netko krao ili štedio ljepilo.. ne može ( lupam) 30 točkica ljepila držati cijelu fasadu... ili može ( nisam stručnjak)... ali sudeći po slici- ne može, hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije