Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mostov prijedlog

Zastupnicima će plaća ovisiti o dolascima na posao u Sabor

18.03.2016., Zagreb - Sabor je 2. sjednicu nastavio stankom i raspravama o stanju u znanosti i poljoprivredi. Zeljko Reiner. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
03.05.2016.
u 17:00

Zastupniku koji na posao ne dođe nijednom u mjesecu ili dođe samo jednom plaća će iznositi tri do četiri tisuće kuna

Velika najava ukidanja ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je crvena krpa cijeloj desnici, završila je velikom blamažom jer zastupnici Domoljubne koalicije i Mosta nisu prošli petak odveć marili za Sabor pa je oporba srušila kvorum i odgodila izglasavanje “Mesićeva raja” u Grškovićevoj ulici.

Tromjesečni prosjek u stanci

Rušenje Mesića za HDZ bi značilo raskidanje svake veze Tomislava Karamarka s desnici omraženim političarom, a za Most bi to bila poruka da se beneficije političarima neće tolerirati. No sve je privremeno palo u vodu jer se zastupnicima nije dalo doći na posao. Ipak, iz svega će, kako doznaje Večernji list, proizaći mjere koje će zastupnike, koji mjesečno u džep stave i do 20.000 kuna (sa svim naknadama), ubuduće natjerati da redovno dolaze na posao.

Izvor iz vrha Sabora najavio nam je izmjene Poslovnika koje bi, među ostalim, podrazumijevale i novčanu penalizaciju zastupnika koji ne dolaze na sjednice. Most pak priprema izmjene dvaju zakona prema kojima bi osnovica plaće saborskim zastupnicima bila 3000 do 4000 kuna neto, a rasla bi svakim dolaskom zastupnika na posao. To znači da bi zastupnik koji u jednom mjesecu nijednom ne bi došao na posao, ili bi došao samo jednom, imao plaću do 4000 kuna. Budući da u jednom mjesecu Sabor zasjeda 12 puta (triput tjedno), sa svakim dolaskom plaća bi rasla, a onaj tko bi u jednom mjesecu bio na svim sjednicama (plus odbori i ostale obaveze) imao bi svoju uobičajenu plaću koja u prosjeku iznosi oko 14.000 kuna (bez ostalih naknada).

Potvrdio nam je to Miroslav Šimić, novi šef Kluba zastupnika Mosta, koji radi na nacrtima tih dvaju zakona (Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru i Zakona o državnim dužnosnicima). U vrijeme saborske stanke, odnosno kada nema sjednica Sabora, zastupnici bi dobivali plaću u iznosu prosjeka zadnjih triju plaća. Nacrte zakona, nastavio je Šimić, Most bi HDZ-u i ostalim partnerima u vlasti trebao predstaviti već krajem ovog tjedna.

– Za izračun osnovice od 3000-4000 kuna uzeli smo zastupnika samca koji živi u Zagrebu, gdje je najveći prirez, i koji nema djece pa onda ni porezne olakšice. Ispod te svote nismo mogli ići zbog zakonski zajamčenog minimalca – rekao nam je Šimić.

U paketu s izmjenama koje se tiču penalizacije nedolazaka u Sabor Most će predložiti i ukidanje prava “6 plus 6” , dakle da zastupnik nakon što mu istekne mandat nema pravo šest mjeseci na punu plaću i još šest na pola plaće. Most je već htio ukinuti to pravo i zakon su stavili u proceduru, ali nisu imali potporu HDZ-a pa taj zakon ni tri mjeseca poslije nije raspravljen.

Budući da je riječ o nacrtima zakona, oni su podložni promjenama i novim idejama, a i pitanje je hoće li HDZ pristati na sve Mostove prijedloge. Kada je riječ o kažnjavanju zastupnika koji ne dolaze na posao, izgleda da bi HDZ to možda mogao poduprijeti jer su nam i HDZ-ovi ljudi u vrhu Sabora najavili da će se penalizacija izostajanja iz Sabora uvrstiti u izmjene Poslovnika koje planira šef Sabora Željko Reiner.

Budući da mjera još nije razrađena, ne znaju se detalji novčanih sankcija, ali svakako će se, rekao je naš izvor, ići na podizanje ugleda Sabora, a to podrazumijeva dolazak zastupnika na posao.

I predsjednik Sabora Željko Reiner potvrđuje da će se mijenjati Poslovnik, ali kaže da je o detaljima rano govoriti. Kada smo ga upitali nije li bio preblag kada je za vikend rekao da zastupnici imaju i drugih obaveza, a ne samo dolaziti u Sabor (a za taj su posao predobro plaćeni!), odgovorio je da on kod svojih izjava stoji.

Pravi rad u odborima

– Ne branim zastupnike, ali ne moraju cijelo vrijeme biti na plenarnim sjednicama. Oni imaju obaveza i izvan plenarne, rade u odborima, sudjeluju u protokolima. Inzistirao sam da se rad odbora ne odvija u isto vrijeme kada i plenarne sjednice, a inzistiram da se fokus rada Sabora stavi na odbore jer se tamo moraju odvijati najvažnije rasprave i brusiti svi prijedlozi, a ne u sabornici – rekao nam je Reiner. Naveo je primjer Švicarske u kojoj parlament u plenarnom sastavu zasjeda četiri puta godišnje po četiri dana, dakle ukupno 16 dana godišnje, a u parlamentu BiH jedan dan tjedno. Dok u Hrvatskoj, nastavio je Reiner, u plenarnom sastavu parlament zasjeda tri dana svaki tjedan.

– Popunjenost sabornice za vrijeme plenarne sjednice nije kriterij rada parlamenta. Rad parlamenta odvija se u saborskim odborima – rekao je Reiner. Na pitanje smatra li da treba skratiti plenarna zasjedanja odgovorio je da ne zna, ali da svakako treba osnažiti odbore jer se tamo odvija glavnina posla. Most je još u kampanji za parlamentarne izbore najavljivao ukidanje beneficija političarima, a HDZ je najavljivao smanjivanje plaća premijeru, ministrima i zastupnicima do 30 posto, ali od toga nema ništa. 

>>Most i SDP u jednome složni: njihova koalicija nije moguća

Komentara 11

Avatar emilsalis
emilsalis
17:24 03.05.2016.

Kad neko ne dodje na posao onda sledi opomena....ako opet zakasni ili ne dodje opet opomena...i treci put ,ako opet zakasni sledi otkaz.....tako se bar postupa svim zaposlenima ove planete.Zasto treba zaposlene u Saboru drugacije tretirati ????

4M
4mazge
17:22 03.05.2016.

Ne trebaš doći na posao i svejedno dobiješ tri četiri tisuće kuna!....jupiiiiiiiiiiii........Eldorado!.........

Avatar cera
cera
17:12 03.05.2016.

Al ga ovi beru auuuuuu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije