Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljanje

Zastupnici složni: Interes Hrvatske je da ostanemo zemlja slobodna od GMO-a

eurozastupnici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
20.09.2014.
u 19:33

Pomagati susjedima da Hrvatska ne bude zadnja članica EU, a tema proširenja Unije treba ostati u fokusu Bruxellesa

Hrvatska ne želi GMO, stav je oko kojega se slažu naši zastupnici u Europskom parlamentu bez obzira na stranačku pripadnost. Predstavljajući jučer svoje prioritete kojima će se baviti u EP-u, složili su se da je borba protiv unosa GMO organizama u našu zemlju državni interes.

Nacionalni konsenzus

– U pripremi je Direktiva koja će omogućiti da svaka članica sama odluči koja će svoja područja proglasiti “GMO slobodnima” – rekla je Dubravka Šuica (HDZ). Davor Škrlec (ORaH) rekao je kako se njegova grupacija Zelenih u EP-u protivi GMO-u.

– Možemo reći da tu postoji svojevrstan nacionalni konsenzus – poručio je Škrlec. SDP-ova Biljana Borzan, koja je u EP-u članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, rekla je kako ne želi GMO u Hrvatskoj sve dok se GMO “ne ispita do kraja i sve dok ne budemo sigurni da ne može imati negativan utjecaj na ljudsko zdravlje”.

Ivana Maletić (HDZ) naglasila je kako će se baviti i pitanjima procedure prekomjernog deficita.

– Hrvatska je, nažalost, već probila zacrtane granice deficita, već smo na 5,5 posto BDP-a. Da naša vlada koristi fondove EU, imali bismo rast BDP-a od dva posto i ne bismo imali problema s probijanjem zadanih ciljeva smanjenja deficita – rekla je Maletić.

Član Odbora za vanjske poslove Tonino Picula (SDP) bavit će se i odnosom EU prema Ukrajini gdje će se, kaže, EU morati dokazati kao “meka sila”.

– Treba pomagati susjednim zemljama na Balkanu jer to je unutarnje dvorište EU. Hrvatska ne smije biti zadnja nova članica Unije – naglasio je Picula.

Briga za Hrvate u Srbiji

Odnosima sa susjedima, ponajprije BiH, Kosovom i Crnom Gorom, bavit će se i Jozo Radoš (HNS).

Andrej Plenković (HDZ) među svoje prioritete uvrstio temu proširenja Unije koja, kaže, mora ostati u fokusu EU. Bavit će se i pitanjima ribarstva te Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Komentara 4

Avatar IVICA LAGUNDŽIJA
IVICA LAGUNDŽIJA
22:20 20.09.2014.

a što monsanto radi u zagrebu kada smo protiv gmo-a , negdje na internetu piše naslov : tajna kompanije koja sije "sjeme zla" u ovoj kući krije se najveća prijetnja budućnosti hrvatske , ima na internetu i kako je monsanto donirao sjemena poplavljenim područjima , znači jedno se priča a drugo se radi kao i uvijek ......

NV
novo vriijeme
00:38 21.09.2014.

Kao mala poljoprivredna zemlja Hrvatska bi trebala biti orijentirana na ekološki uzgoj hrane koja je dva puta skuplja od obične jer je to jedini način da dovoljno zaradimo za svoje potrebe . Jakovina mora ići u tom smjeru, jer GMOO predviđa jeftinu hranu za široke narodne mase ali mi nemamo naprosto dovoljno zemlje niti tehnike da zaradimo na jeftinoj hrani.

KA
kafka
20:55 20.09.2014.

Napokon da su u nečem jedinstveni.!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije