Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOST najavljuje:

Zastupnici koji neće dolaziti na posao imat će plaću do 4000 kuna

sabornica
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
02.05.2016.
u 21:10

– Za izračun osnovice od 3000 do 4000 kuna uzeli smo zastupnika samca koji živi u Zagrebu, gdje je najveći prirez, i koji nema djece pa onda ni porezne olakšice. Ispod te svote nismo mogli ići zbog zakonski zajamčenog minimalca – rekao nam je Šimić.

Most priprema izmjene dvaju zakona prema kojima bi osnovica plaće saborskim zastupnicima bila 3000 do 4000 kuna neto, a rasla bi svakim dolaskom zastupnika na posao. To znači da bi zastupnik koji u jednom mjesecu nijednom ne bi došao na posao, ili bi došao samo jednom, imao plaću do 4000 kuna.

Budući da u jednom mjesecu Sabor zasjeda 12 puta (triput tjedno), sa svakim dolaskom plaća bi rasla, a onaj tko bi u jednom mjesecu bio na svim sjednicama (plus odbori i ostale obaveze) imao bi svoju uobičajenu plaću koja u prosjeku iznosi oko 14.000 kuna (bez ostalih naknada).

Potvrdio nam je to Miroslav Šimić, novi šef Kluba zastupnika Mosta, koji radi na nacrtima tih dvaju zakona (Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru i Zakona o državnim dužnosnicima).     

– Za izračun osnovice od 3000 do 4000 kuna uzeli smo zastupnika samca koji živi u Zagrebu, gdje je najveći prirez, i koji nema djece pa onda nema ni porezne olakšice. Ispod te svote nismo mogli ići zbog zakonski zajamčenog minimalca – rekao nam je Šimić.

>>Cijeli tekst o Mostovu prijedlogu izmjene dvaju zakona pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka

>>Premijer Orešković u Saboru predstavio akcijski plan reformi

Komentara 90

NI
NikadViše
21:24 02.05.2016.

Mogu li i ja sjediti doma za 4000 kuna?

DU
Deleted user
21:27 02.05.2016.

I usput ukinite privilegirane penzije, placene stanove i naknade za "odvojeni zivot".

DU
Deleted user
22:19 02.05.2016.

Za nedolazak na posao inace dobijes otkaz!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije