Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blic intervju

'Zastrašujuće je da međunarodni kriminalci imaju naše putovnice'

'29.12.2011., Zagreb - Prva sjednica Vlade pod vodstvom premijera Zorana Milanovica.Ranko Ostojic  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
16.02.2012.
u 09:00

Ministar unutarnjih poslova o uhićenju najtraženijih srpskih kriminalaca kod kojih su nađeni hrvatski dokumenti

Članovi Zemunskog klana, nedavno uhićeni u Valenciji, imali su hrvatske dokumente. To potvrđuje da se međunarodni kriminalci kontinuirano služe hrvatskim dokumentima. Što kao ministar unutarnjih poslova možete reći o tome?

Ovo pitanje ujedno odgovara na suštinu članka 7. prijedloga novog Zakona o policiji koji je naišao na kritike jer ministru, ako se ne radi o postupanjima koja usmjerava državni odvjetnik, omogućuje da policiji da naputke i zahtijeva izvješća. Logično je da ministar unutarnjih poslova zatraži od policije da takvu stvar istraži, ne ulazeći pritom u to kako će to učiniti.

Jeste li već zatražili takvu istragu?

Ne. Po sadašnjem zakonu takvu ovlast nemam. Ne želim se ponašati u skladu s dosadašnjom praksom kada su ministri, pa i premijer, naređivali policiji istrage. Mogu samo očekivati da će policija na temelju objavljene informacije i zahtjeva Državnog odvjetništva istražiti tu stvar.

Nije li zastrašujuće da hrvatski dokumenti neprestano služe kao paravan opasnim kriminalcima?

Ne samo da je zastrašujuće nego nas kao državu kompromitira činjenica da su srpski kriminalci najvišeg međunarodnog ranga opskrbljeni hrvatskim putovnicama i drugim dokumentima, da su njima bili opskrbljeni ruski mafijaši, da su se njima služile ubojice Zorana Đinđića te da sve to traje godinama.

Znači li to da nam je represivni sustav šupalj?

Znači da nije pronađen način da se adekvatno odgovori na tu pojavu. Ovo je već tko zna koji put da se suočavamo s time da su kod međunarodnih kriminalaca pronađeni hrvatski dokumenti. To traje od devedesetih godina kada se tisućama ljudi davalo hrvatsko državljanstvo, a da su oni pritom bili poznati u krim-miljeu. Nezakonito rukovanje putovnicama u hrvatskim konzulatima već je bilo predmetom istraga, i to je problem s kojim se stalno suočavamo.

Što treba učiniti u konkretnom slučaju?

Nastaviti istragu i utvrditi kako su se hrvatske putovnice našle kod zemunaca. Uvjeren sam da će to Državno odvjetništvo i tražiti od policije te da će policija na temelju razmjene podataka u međunarodnoj suradnji do tih informacije i doći.

Komentara 49

MD
mara-danda
15:52 16.02.2012.

sto putovnice... ..ima tih i s braniteljskim mirovinama

KR
krka
09:14 16.02.2012.

Blago nama; Yusifović, Jovanović, ti mušketira Ostojića, Kradimir Gazić,Opančička, Pušička i ostala elita, garantirano će diči Hrvatsku i urediti je kao državu jednakopravnih građana, državu bez korupcije i kriminala. Samo trebamo otvoriti oči i uvjeriti se. Dakako svaki dan rade na tome postavljajuči u javnu upravu, poduzeća i ministarstva partijski a ne stručan kadar. Doduše, treba nam to, birali smo ih. Za mene osobno; štetočine otišle, lopine došle!

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
10:21 16.02.2012.

- Ostojiću, pa i ti imaš hrvatsku putovnicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije