Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema predaha

Zašto u Vrgorcu ima 700 birača više nego što ima punoljetnih stanovnika?

08.07.2015., Vrgorac - Grad u ozracju nadolazecih prijevremenih izbora za gradonacelnika i gradsko vijece grada Vrgorca koji su nedelju. Vidljiva bitka medju kandidatima je ona plakatima i banerima postavljenim na prometnicama Kandidat Nezavisne liste Ant
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
03.08.2015.
u 19:00

Ante Pranić – izgubio izbore za samo osam glasova

Vrgorac, rodni grad velikog pjesnika Tina Ujevića, polako postaje "ukleto mjesto" u kojemu se nikako ne mogu smiriti političke strasti. Na prošlonedjeljnim izvanrednim izborima za gradonačelnika pobijedio je kandidat HDZ-a Rudolf Grljušić osvojivši samo osam glasova više od neovisnog kandidata Ante Pranića.

Iako je izborni gubitnik čestitao pobjedniku, strasti su se uzburkale nakon izjave ministra uprave Arsena Bauka koji je ustvrdio da u Vrgorcu ima čak 700 birača više nego što je bilo punoljetnih stanovnika na posljednjem popisu stanovništva. To su riječi ministra kojemu je u opisu posla da biračke popise dovede u red. Bauk je objasnio da je prije nekoliko godina bilo čak 1800 birača više. U međuvremenu ih je izbrisano 1100, ali još ima oko 700 "uljeza".

Pedantni matematičar Bauk izračunao je da je HDZ dobio najviše glasova na mjestima na kojima se pojavila najveća razlika između broja stanovnika i broja birača. Kada se tome doda i zanimljiv podatak da je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić rodom iz susjednog Ljubuškog, onda je to sasvim dovoljno materijala za još jednu političku sapunicu. Iako Bauk to nije izričito rekao, poslao je poruku da su HDZ-ovci "autobusima" dovlačili svoje ljude iz Hercegovine kako bi osigurali pobjedu. Izborni gubitnik Ante Pranić, kojemu je za samo osam glasova izmakla fotelja, potvrdio je Baukovu priču o višku birača.

– To je problem svih pograničnih gradova i općina u Hrvatskoj. Tu sivu zonu ovdje koristi uglavnom HDZ, a u Vukovaru SDP – tvrdi Pranić dodajući da je svaka vlast u Hrvatskoj znala za taj problem, ali ga nijedna nije riješila. Pranić je čestitao pobjedniku, ali ga je upozorio da je njegov izborni legitimitet upitan. Pokušali smo komentar dobiti od gradonačelnika Grljušića, ali se nije javljao na telefon. 

>>HDZ dobio gradonačelnika Vrgorca sa samo osam glasova više

Komentara 50

FR
Franciskoo
19:46 03.08.2015.

Godinu-dvije prije ovih lokalnih izbora u Vrgorcu se dogodila temeljita čistka biračkih popisa. Cijela operacija obavljena je pod kontrolom Arsena Bauka i Ostojića. U toj Baukovoj operaciji s biračkih popisa je izbrisano čak 1200 birača u Vrgorcu, tko je tim esdepenjarama branio da obrišu još tih navodno 700? Po kojim je kriterijima Bauk jedne ostavio na popisu npr. u Vukovaru, Šibensko-kninskoj županiji, a druge skinuo (Vrgorac), teško je objasniti. Sad nakon ovih izbora se opet prodaju nekakve magle o biračima iz susjedne države, pitanje je samo kako će Pranić aktualnu harangu koju vodi protiv ljudi iz BiH objasniti članovima svoje liste koji su podrijetlom iz Hercegovine. Pranić je mudro, po savjetu vlastitog oca koji je dugogodišnji predsjednik SDP-a u Vrgorcu, na listu uvrstio nekoliko bivših članova HDZ-a, Hercegiovce i domoljubno orjentiranih pojedinaca pod plaštom brige za grad i ne opterećenosti ideologijama mladih generacija. S tim pojedincima pokušao je je prodrijeti u domoljubno biračko tijelo, tj. jednokratno ih iskoristiti kako bi se dočepao vlasti u Vrgorcu. Uz spomenute osobe, Pranić je preko oca i savjetnika iz lokalnog SDP-a održavao liniju prema svojoj matičnoj stranci, što se na izborima pokazalo vidljivim po potpori koju je Pranić dobio od SDP-a i HNS-a u Vrgorcu.

GM
Gusta magla
19:37 03.08.2015.

Zanimljivo kako se SDP buni svugdje gdje kao fol nezavisni kandadati izgube fantomskim glasovima i to u mjestima gdje je policija isla vrata do vrata i provjeravala ko zivi na toj adresi.Nisu takvu kontrolu radili kad je Sabo dovlacio cetnike iz Srbije da bi glasali za njega cak i placao Lastine autobuse.Osjete komunisti da im je ovo posljednje ljeto da maltretiraju Hrvate pa ih lovi panika.

Avatar guza guzic
guza guzic
19:29 03.08.2015.

najbitnije da je kukuriku sdp i hns ponizen sa samo 3 mandata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije