Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osoba godine Večernjeg lista

Zašto titula predsjednici: Prva žena na čelu države, nije popustila pritiscima

kolinda grabar kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/11
14.02.2016.
u 11:30

Osim političara, u finalu za osobu 2015. godine bili su i poduzetnik, znanstvenice, kulturnjaci...

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović prva je političarka koja je pobijedila u Večernjakovu izboru osobe godine, koji je ustanovljen 2011. kako bi se odalo priznanje hrvatskim državljanima koji svojim radom pridonose napretku i imidžu naše zemlje. Prošlu godinu u Hrvatskoj obilježili su predsjednički i parlamentarni izbori, pa nije neobično to što je Večernjakov žiri kandidirao troje političara, a potom predsjednici Grabar Kitarović dodijelio titulu pobjednice.

Presudila su tri razloga. Ona je prva žena u povijesti hrvatske države kojoj je uspjelo postati predsjednica. U patrijarhalnom društvu poput našega to je pravi pothvat. Drugo, predsjednica se već u prvoj godini mandata zauzela za promjenu u vanjskoj politici. Potaknula je inicijativu Jadran – Baltik kako bi Hrvatsku jače vezala uz zemlje Višegradske skupine te se time snažno zauzela za otklon od politike stvaranja tzv. zapadnog Balkana. Treće, nakon parlamentarnih izbora zauzela je čvrst stav da će mandat za sastav nove vlade dati onome tko donese dokaz da ima podršku saborske većine. I u tome je ustrajala unatoč različitim pritiscima.  

U konkurenciji za prestižnu titulu bilo je još 11 uglednih osoba.

1. Dalibor Matanić, redatelj

Filmom “Zvizdan”, koji je premijerno prikazan u Cannesu i gdje je u natjecateljskom programu “Izvjestan pogled” osvojio nagradu žirija, ostvario je uspjeh u svjetskim okvirima. “Zvizdan” je zasad osvojio 20-ak domaćih i međunarodnih nagrada.

2. Ivan Mrvoš, izumitelj

Devetnaestogodišnji Solinjanin koji je izumio solarnu klupu, novi hit urbane arhitekture. Klupa ima solarno punjenje, bluetooth, može poslužiti kao punjač za četiri mobilna uređaja, a noću i kao rasvjetno tijelo. Služi i kao sjedalica u javnom prostoru.

3. Božo Petrov, političar

Metkovski gradonačelnik koji je sa svojim timom gotovo “iz ničega” osnovao moćnu koaliciju nezavisnih lista Most i na parlamentarnim izborima ostvario rezultat iznad svih očekivanja. Postao je potpredsjednik Vlade, jedna od najvažnijih političkih figura u Hrvatskoj te sinonim za političko poštenje i reforme.

4. Iva Tolić i Ana Sunčana Smith, znanstvenice

Vrhunske znanstvenice donijele su na Institut „Ruđer Bošković” projekte koje dodjeljuje Europsko znanstveno vijeće, a financira Europska komisija pa se nazivaju i znanstvenim Oscarima. Obje su se vratile u domovinu i zaposlile mlade istraživače. Njihova će istraživanja pridonijeti razvoju novih lijekova i terapija.

5. Boris Lalovac, političar

Najuspješniji ministar u Milanovićevoj vladi koji se odvažno suprotstavio vladavini banaka kako bi zaštitio zadužene u švicarskim francima. Povećanjem osobnog odbitka smanjio je porezno opterećenje rada i zaposlenima omogućio blagi rast plaća, ustrajao je na fiskalizaciji i borbi protiv poreznih prijevara.

6. Marko Samardžija, jezikoslovac

Vrsni lingvist s kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koji je u izdanju Matice hrvatske objavio prvi Srpsko-hrvatski objasnidbeni rječnik. Njegov rječnik vrhunac je dugotrajne bitke za posebnost i samosvojnost hrvatskoga jezika.

7. Joe Bašić, poduzetnik

Čovjek koji je u Split doveo Ultra festival, najveći svjetski brend elektroničke glazbe. Ta megamanifestacija smjestila je Split visoko na globalnoj ljestvici turističkih destinacija. Grad je u nekoliko dana festivala ostvario više od 150 tisuća dolazaka i 300 tisuća noćenja. 

8. Aljoša Jurinić, pijanist

Prvi Hrvat u finalu Međunarodnog pijanističkog natjecanja Frederic Chopin u Varšavi, najvažnijeg natjecanja u cijelom glazbeničkom svijetu koje svakih pet godina privlači stotine najboljih pijanista iz cijelog svijeta u dobi od 17 do 30 godina. U Varšavi je došao dalje od bilo kojeg hrvatskog pijanista u povijesti: među desetero najboljih. 

9. Martin i Valent Sinković, sportaši

Najbolji veslački tandem današnjice. Na Svjetskom veslačkom prvenstvu u Francuskoj osvojili su zlatnu medalju u dvojcu na pariće i tako obranili naslov sa SP-a u Amsterdamu. Braća Sinković prvi su dvojac koji je stazu dugu 2 km odveslao za manje od 6 minuta. U dvojcu na pariće nastupaju od 2014., a osvojili su i naslove pobjednika Svjetskog kupa za 2014. i 2015. godinu.

>> K. Grabar-Kitarović: Moje su ovlasti sasvim dovoljne. Naravno, pod uvjetom da u Vladi postoji dobra volja za suradnju

Komentara 63

DK
divna.kragic
11:53 14.02.2016.

Za drugu polovicu, ali na tvoju zalost "sjeverozapad", puno vise, je KRALJICA. Cestitke nasoj prekrasnoj predsjednici.

ZG
zorbas.grk
11:59 14.02.2016.

Bravo Predsjednice

SA
sanjaaa0801
11:52 14.02.2016.

Bravo za Predsjednicu! Da je vise takvih osoba koji su istinski domoljubi, spsobni braniti nacionalne interese,Hrvatska bi isla naprijed!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije