Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.04.2015. u 14:20

Uvrijedio bih se da mi je netko tada rekao kako ni četvrt stoljeća poslije nećemo živjeti u razumnom demokratskom sustavu i - bolje

U godini koja je “okrugla”, 2015., u obilju jubileja, obljetnica i važnih datuma, zaboravili smo važan datum u novijoj hrvatskoj povijesti. Prije 25 godina, 22. i 23. travnja 1990., održan je prvi krug prvih slobodnih, višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Tada smo se, nakon 45 godina života u komunističkom jednostranačju, simbolički vratili u demokratski svijet. Poput gotovo cijelog europskog istoka, uostalom. Zašto smo zaboravili na taj datum?

Očito je da smo u tih već četvrt stoljeća svašta proživjeli, a težina života u općoj društvenoj i gospodarskoj krizi u današnjoj Hrvatskoj ostavlja malo mjesta za sjećanje na takve, ipak važne datume u povijesti nacije. Istina, ta dva vremena, ono otprije 25 godina kada se odvijala bitka za demokraciju i ovo današnje, kada se odvija bitka za preživljavanje, jako su različita. Ankete o “prethodnom” životu u socijalizmu danas su učestale i iz njih izbija nostalgija za nekim izgubljenim društvenim vrijednostima, no tu usporedbu sustava ipak su pozvaniji raditi oni koji su bili dovoljno stari iskusiti oba sustava.

Zanemarimo li sada aktualnu ljutnju na nesposobne političare koji nas samo dublje utapaju svojom nekompetencijom kada je gospodarstvo u pitanju, i analiziramo li, pak, demokratske dosege društva u ovih četvrt stoljeća – to će biti novi razlog za ljutnju. Jako bih se uvrijedio da mi je, kao izravnom svjedoku tih zbivanja koja su nas vodila ka zapadnoj demokraciji, netko tada rekao kako ni 25 godina nakon uvođenja demokracije mi u Hrvatskoj još nećemo živjeti u razumnom demokratskom sustavu i uopće – nećemo živjeti bolje.

Pritom za svojevrsnu demokratsku regresiju koja sada karakterizira Hrvatsku, razbijenu ratom do istrebljenja političkih lidera, a uvelike nedoraslih zadatku – nema smisla kriviti rat (pa trajao je pet, a ne 25 godina), ali ima smisla kriviti nakaradni sustav koji je u svakom izbornom ciklusu na danje svjetlo izbacivao sve slabije ljude, eksperte, lidere, a sve više neobrazovane i neiživljene mediokritete, lažnjake i frustrirane. I – neradnike. I tako sve do sadašnje polit-garniture Zorana Milanovića koja drži poluge vlasti.

Ti današnji politički “bokci” ne bi ni u onom sustavu mogli biti glavni, nego mali partijski aparatčici koji žive u sjeni pravih igrača. I u socijalizmu bi bili smiješni. Govorim, a na “godišnjicu prvih izbora”, o današnjem “politbirou” SDP-a i uspoređujem ga s onim politbiroom SKH koji je u zadnjem mjesecu 1989. potukao staljiniste i progurao višestranačje. O tom neočekivanom nazadovanju, deficitu demokracije u bivšoj zemlji krutog socijalizma pisao je još i pokojni Vaclav Havel, u svom eseju o vraćanju staljinista-tvrdolinijaša na vlast. Kad je umro Ivica Račan, to je označilo i kraj vladanja reformista u njegovoj partiji.

Zoran Milanović, a već sada ga mnogi definiraju kao uništitelja socijaldemokratskog SDP-a, tu svoju rušilačku energiju usmjerio je na sve nas. Svjedoci smo da ne prođe dan a da se ne zabije u neku od preostalih vrijednosti Hrvatske. Kada, odnosno, da budem politički korektan, ako on bude potučen na izborima, držim da će biti ugrožen i sam, uredan i već uigrani demokratski prijenos vlasti u nas. Zorana Milanovića jednostavno ne mogu zamisliti kako uredno predaje vlast nakon gubitka na izborima. Da je Milanović bio u predsjedništvu CK SKH krajem 1989. (koje se glasanjem 5:4 odlučilo za višestranačje), on bi, uvjeren sam, glasao da slobodnih izbora ne bude, a da se Tuđman i ostali hitno pohapse. Jer Milanović jest – tvrdolinijaš.    

Komentara 38

Avatar velika jabuka
velika jabuka
14:38 26.04.2015.

25 godina? kao da je bilo jučer, pomakli se ni korak naprijed u političkom smislu, a u gospodarskom hodamo natraške.

DU
Deleted user
17:47 26.04.2015.

Lako je pričati i osđivati, dali Milanović zna što je uzrok tragedija kao drugi svjetski rat? Kako je HItler došao na vrh Njemačke politike? Glavni uzrok za njegov uspon je dugogodišnja kriza koja je harala u tridesetima u NJemačkoj. Povjetsna činjenica da podjele i ne trpeljivost u društvu nastaje u dubokim ekonomskim krizma. Kad ljudi rade i pošteno zrađuje za pristojan život ta ne trpljivost,fašizam nema plodnga tla da se razvija. Zato gosp.Milanoviću ako želite spriječiti ta ne poželjnja događanja u državi koju vodiš,prestni pričati i počimi raditi,otvori poslove i daj ljudima nadu i smisao za život svih svojih građana ma koje nacije oni bili,ne samo podbnima i istomišljnicima. Samo tako možemo krenuti u sretnu budćnost i nikada ne zaboraviti nevine žrtve bilo kojg režima.

BA
barbaizamerike
15:22 26.04.2015.

gledam milanovica na slici i razmisljam jeli on ima kompleks sto nije ucestovo u stvaranju hrvatske drzave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije