Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.03.2015. u 12:00

Izbor ustavnih sudaca sveo se na političko podmetanje preko leđa kandidata

Lukavo je SDP složio "nemoralnu ponudu" za izbor ustavnih sudaca koju HDZ ne može, ali HDSSB može prihvatiti. Tužitelj ili sutkinja koja je osudila HDZ, prepušteno je vodećoj oporbenoj stranci da izabere, ili i oboje ako im odgovaraju više od predstojnice katedre za ustavno pravo na riječkom Pravnom fakultetu Sanje Barić. Ako im ništa od toga ne odgovara, HDSSB-u je dano na izbor da se osveti Mladenu Bajiću za progon Branimira Glavaša. Ako ni njemu to ne odgovara, SDP-u opet dobro jer će optužiti HDZ za opstrukciju i dobiti fini politički kapital, bude li u oporbi, da na jednak način opstruira izbor još većeg broja ustavnih sudaca, izmjene Ustava, reforme...

Eto na što se sveo izbor sudaca Ustavnog suda i koji je smisao razgovora sa 11 kandidata i cijele procedure – preko leđa kandidata podmetnuti političkom protivniku. Svakom se kandidatu, baš ako se hoće, mogu naći prigovori zašto nisu dobri kandidati za Ustavni sud, ili zašto jesu, pa i Mladenu Bajiću ili Ivani Čalić, ali s gledišta takvih kandidata koji su imali tu "sreću" da progone i osuđuju političare ili stranke, pitanje je ima li smisla da se uopće i kandidiraju ako će upravo zbog toga što su radili svoj posao biti eliminirani. I obrnuto, ima li smisla preostalim kandidatima da se javljaju ako su neki unaprijed povlašteni samo zbog toga što su primjenjivali zakon u odnosu na nečije političke protivnike. Vodeće stranke očito imaju problem i birači bi na parlamentarnim izborima trebali voditi računa o tomu da se SDP i HDZ baš ni o čemu ne mogu dogovoriti. Kako sada stvari stoje, najvjerojatnije je da će Ustavni sud od srpnja imati dvoje sudaca manje, znači da će statistički biti 18 posto sporiji, na štetu ustavnopravne uređenosti države. Ne bi li bilo poštenije odmah reći kandidatima da nisu po volji onima koje se pita nego ih uzalud maltretirati pitanjima. Odabrani ionako mogu i zabrljati, a onima koji nisu ne bi pomoglo ni da briljiraju. I članovi saborskog Odbora mogli su korisnije provesti vrijeme nego da sudjeluju u farsi.

>> Bajić: Državni odvjetnik je kao izvanbračno dijete. Nitko ga ne voli

Ključne riječi

Komentara 2

CA
campa
12:47 25.03.2015.

Propitivanje kandidata je samo igrokaz za široke narodne mase kako bi se stekao dojam da se nešto važno radi i da ništa nije prepušteno slučaju.Ustvari već je sve odlučeno.Odlučili su čelnici stranaka i njihovi partneri.A glavni kriterij je najvjerojatnije koliko i kakvim podacima raspolažu kandidati o strankama i vođama stranaka.

Avatar šokac_divani
šokac_divani
12:16 25.03.2015.

Ma stvarno ... ne treba ih zamarati raznim pitanjima iz područja ustavnog prava kad svejedno Peđica (da ne kažem Partija) odlučuje ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije