Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.09.2016. u 17:24

Patrijarh nije izrekao nijednu jasnu poruku ekumenizma i zajedništva.

Smušena atmosfera u kojoj je u Hrvatsku prvi put, i to u povijesni (!) posjet, došao ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. dobila je epilog njegova drugog dana boravka u Hrvatskoj, tj. na liturgiji u Jasenovcu. Uvijeno, citirajući sv. Nikodema Svetogorca, patrijarh Bartolomej spomenuo je Jasenovac kao mjesto mučeništva stotina tisuća pravoslavne braće, čime se snažno asociralo na brojku komunističke tvornice laži od oko 700.000 jasenovačkih žrtava. Je li moguće da se netko takvoga profila kakvoga je Bartolomej I., tj. netko tko se predstavlja kao neupitni zagovornik dijaloga i jedinstva kršćana i o tome razgovara s poglavarima Katoličke crkve, zaplete u tako bremenita pitanja kao što je broj jasenovačkih žrtava?

Kao prvo, Bartolomejev posjet Hrvatskoj iznenadio je sve (barem navodno sve). I Hrvate i Srbe. I pravoslavne i katolike. On je dobio poziv na simpozij o novomučenicima kao i svi ostali pravoslavni poglavari tijekom svibnja i na njega je odgovorio, prema izvorima iz SPC-a, prije desetak dana, nakon čega je nastala prava panika pa je skup iz Slavonske eparhije prebačen u Zagreb, a mnogi su uzvanici, poput npr. kardinala Bozanića, na susret s patrijarhom u posljednji tren bili telefonski pozivani. Naprosto nevjerojatno za posjet jednog tako visokog dostojanstvenika, koji je simbolički lider pravoslavnog svijeta, zar ne?

S druge stane, u katoličkim se krugovima, kada se pročulo o Bartolomejevu dolasku, govorilo vrlo oprezno, pa i zbog toga što se već prije čulo da je upravo on odnio pisma patrijarha Irineja protiv kardinala Stepinca papi Franji. No katolici su ipak došli na susret s njim. Premda, budimo iskreni, ekumenski patrijarh u Zagrebu nije izrekao nijednu jasnu i nedvosmislenu poruku ekumenizma i zajedništva, na kakve je javnost od njega naučila. Štoviše, čini se da se svrstao samo na jednu stranu. Onu koja je protiv kanonizacije kardinala Stepinca. Pa možda njegov posjet treba gledati i u tome svjetlu.     

Komentara 222

PA
patria
17:35 10.09.2016.

Nije se on naivno zapleo, on je baš i pozvan sa ciljem da "posveti" laž.

DU
Deleted user
17:30 10.09.2016.

Došao poduprijeti političku kampanju Srpske pravoslavne crkve protiv Stepinca. Već viđeno.

Avatar Musashi
Musashi
17:40 10.09.2016.

Kada mu je Irenej napisao šalabahter.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije