Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Erupcija kritika

Zašto je treći entitet tabu-tema za političare u Hrvatskoj i BiH?

kolinda
Foto: Reuters/PIXSELL
05.03.2015.
u 08:00

Na udaru se najviše našao šef HDZ-a Tomislav Karamarko zbog potpore Hrvatskom narodnom saboru

Bosna i Hercegovina ima četrnaest vlada i parlamenata, koji više-manje suvereno odlučuju i predstavljaju obrise isto toliko mini državica. Kada bi se država BiH, umjesto sadašnje komplicirane strukture nastale na mirovnim konferencijama u Daytonu i Washingtonu, preustrojila s tri entiteta ili federalne jedinice te vlašću središnje države, ukinulo bi se čak deset vlada, troškovi javne uprave smanjili bi se za nekoliko milijardi eura. Tako pojednostavnjeno izgleda priča o trećem entitetu koji u različitim oblicima 20 godina nakon rata zagovara hrvatska politika u BiH koju su nedavno ponovno aktualizirali na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora, nakon čega je dio političkog Sarajeva, i to s lijevog spektra, jednostavno erumpirao sijanjem gomile optužaba o genocidu, prijetnjama ratom, zajedničkom zločinačkom pothvatu.

Dogovor o preustroju

Na udaru se najviše našao šef HDZ-a Tomislav Karamarko zbog potpore Hrvatskom narodnom saboru, koji je na zasjedanju u subotu podupro ideju federalizacije BiH. Ubrzo nakon toga Karamarko se, kao i većina hrvatskih političara iz BiH ili Hrvatske, imao potrebu pravdati zbog krajnje upitne optužbe o podjeli BiH, koja je ionako odavno podijeljena na tri odvojena društva.

Sveučilišni profesori Ivan Vukoja iz Mostara, koji je i voditelj Instituta za društvena istraživanja iz Mostara, dekan Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Šaćir Filandra i profesor Fakulteta političkih znanosti iz Banje Luke Miloš Šolaja treći entitet vide kao krunski dokaz potrebe postizanja trajnog unutarnjeg dogovora o preustroju zemlje između tri naroda, što bi onda vodilo stabilizaciji i izlasku iz stanja višedesetljetne krize.

Profesora Filandru su iznenadile osude inicijative o trećem entitetu, za koju kaže da je apsolutno legitimna za demokratsko društvo, posebice jer dolazi “od krupnih političkih igrača kakav je HDZ BiH”. – Nema potrebe oštriti zube na ovoj ili nekim drugim inicijativama jer su one u ovome trenutku zapravo samo to, nego treba izaći s vlastitim prijedlogom – kaže Filandra.

Procjenjuje kako inicijativa o trećem entitetu u ovome trenutku nije realna kao oblik institucionalne-teritorijalne posebnosti za Hrvate. No, po njemu, ustavne promjene moraju doći na dnevni red i bez njih nije realno očekivati europsku budućnost. No, prije toga, nastavlja Filandra, potrebno je povratiti povjerenje između Hrvata, Bošnjaka i Srba. Prof. Šolaja probleme oko raspakiranja Daytona koji je zemlju podijelio na srpski i hrvatsko-bošnjački dio te onesposobio za europske integracije vidi u strahovima. Po njemu bošnjačke stranke ne dopuštaju decentralizaciju kako bi zadržale dominaciju, dok u Republici Srpskoj strahuju od gubljenja statusa ove države u državi. – Istodobno, međunarodna zajednica najviše strahuje što bi s trećim entitetom ostao jedan teritorij s bošnjačko-muslimanskom većinom, koji bi onda mogao biti odskočna daska za terorizam ili ekstremističke akcije – smatra Šolaja. Ivan Vukoja smatra federalnu jedinicu s hrvatskom većinom “legitimnom i legalnom opcijom unutarnjeg uređenja BiH” zajedno s drugim modelima rješavanja pitanja nejednakosti Hrvata u BiH.

Primjer Belgije

Problem je u tome što dio bošnjačkih političara ne prihvaćaju “ustavnu i političku činjenicu da su Hrvati konstitutivan narod u BiH” te da im nameće političke predstavnike, financijski izrabljuje i zaobilazi. Smeta mu potreba Zagreba da se ispričava za legitimne zahtjeve koji su na tragu Rezolucije Europskog parlamenta iz veljače prošle godine i na tragu je modela uređenja Belgije, Švicarska, Velike Britanije, Španjolske koji bi itekako bili primjenjivi i na BiH. U Belgiji, njemačka nacionalna skupina ima udjel od 0,8 %, ali ima vlastiti entitet. Hrvata u BiH je 14%. Po prijedlozima bh. hrvatskih stranaka u novi entitet ušla bi područja od Posavine do Neuma, i to nepovezanim teritorijem kroz više enklava, a ova leopardova koža, smatraju, sačuvala bi trajno BiH od raspada na bošnjački i srpski dio.

>> 'Istup Grabar Kitarović je u funkciji smirivanja strasti u BiH'

Komentara 88

Avatar ban_Subic
ban_Subic
08:15 05.03.2015.

Jedini tko stalno spominje rat i huška na rat su upravo Muslimani,onaj KOS-ovac Sefer Halilović stalno prijeti ratom. Kažu Muslimani branit će osvojeno u ratu, pa tim 23% vam nitko niti ne dira već Muslimani žele ono što im ne pripada. Karamarko samo kaže da se treba poštivati Dayton i Hrvatske je jedna od potpisnica Daytona ,a tamo stoji da svi narodi trebaju imati jednaka prava. I drži se Rezolucije o BH koju je donio Europski parlament ,a tamo se osuđuje srpski separatizam i velikobošnjačka politika. I ovo što govori siguno ne govori na svoju ruku već uz potporu SAD-a i EU.

AA
AAlien
08:33 05.03.2015.

Jedan od "zanimljivijih" argumenata oponenata trećeg entiteta je da bi se veliki dio hrvatskog naroda našao obespravljen jer bi bio izvan njega. Kao prvo to je laž, a kao drugo logika je skroz pogrešna jer sugerira da je bolje ovakvo stanje u kojima je cijeli narod obespravljen i majoriziran. Uglavnom jedini koji stalno agresivno reagiraju na samo spominjanje trećeg entiteta su bošnjaci i njihovi vazali iz hrvatske politike koja je uvijek na tragu protiv politike FT.

LI
liskovaca
08:38 05.03.2015.

jedino i trajno riješenje je podjeliti BiH na tri dijela, sva tri naroda u svojoj državi! Ostale varijante su bure baruta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije