Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijateljska akcija

Zasađen simbol znanja, očuvanja baštine i vječne povezanosti Vukovara i Jastrebarskog!

Grad Jastrebarsko
Foto: Miroslav Slafhauzer
1/6
22.02.2017.
u 16:27

Da se znanjem uistinu povezuju ljudi i gradovi dokazuje prijateljska akcija sadnje višestoljetne centralne bukve iz Perivoja dvorca Erdödy koju su gradonačelnici Novosel i Penava zasadili kod Vodotornja, zajedno sa studenticama iz Vukovara koje Grad Jastrebarsko stipendira od 2012.

Ova bukva povezala je ne samo ljude već i gradove, pa je u ovoj prijateljskoj sadnji 21. veljače 2017., uz stipendistice, sudjelovao gradonačelnik grada Vukovara, Ivan Penava, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, te potpredsjednik Gradskog vijeća Ivan Budišćak. Grad Vukovar objeručke je podržao ovu akciju te pronašao prigodno mjesto u blizini Vodotornja za ovo vrijedno stablo koje sa sobom nosi višestoljetnu priču. Gradonačelnik Penava zahvalio je Gradu Jastrebarskom što stipendira vukovarske studente jer i sami ulažu velike napore u taj segment – u ulaganje u mladost koju također simbolizira ova mladica posađene bukve.

„Stablo koje smo posadili vrlo je posebna bukva jer ona je zaštitni znak Perivoja u Jastrebarskom koja je stradala u velikom nevremenu 2013. godine. Uz pomoć Hrvatskog šumarskog instituta uspjeli smo je sačuvati te zahvaljujući kloniranju danas sadimo bukvu genetski staru 300 godina. Drvo je simbol života, ukorijenjenosti i razvoja, te zaista treba ulagati u vukovarske korijene – u mlade ljude za koje želimo da nakon obrazovanja ostanu u svom rodnom gradu.“, poručio je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Naime, Grad Jastrebarsko od 2012. godine stipendira i vukovarske studente. Aktualne stipendistice Ines Krešić i Barbara Mihaljević dočekale su gradonačelnika Zvonimira Novosela u Vukovaru, a Ines Krešić, studentica sociologije, u studenom 2016. godine posjetila je Jastrebarsko povodom svečane sjednice povodom Dana Grada. Tada joj je uručena svjedodžba o podrijetlu sadnice, a po jedna sadnica iste bukve bit će poklonjena svakom jaskanskom stipendistu.

Kako bi ova prijateljska i vrijedna ideja zauvijek ostala zapamćena i zabilježena, Grad Jastrebarsko dao je izraditi kamenu ploču s tekstom koji će svim nadolazećim generacijama u Vukovaru pričati priču o znanju koje je povezalo ova dva grada: „Znanje povezuje ljude i gradove. Znanjem se čuva povijest. Znanje je sačuvalo simbol perivoja dvorca Erdody u Jastrebarskom - višestoljetnu bukvu nastradalu u nevremenu 2013. godine. Neka ovo novo stablo, nastalo kloniranjem, podsjeća na očuvanje baštine i vječne povezanosti grada Vukovara i Jastrebarskog. Grad Jastrebarsko od 2012. godine stipendira vukovarske studente te na taj način želi povezati povijest, znanje i dva hrvatska grada koja su udaljena više od 300 kilometara.“

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije