Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proslava Dana pobjede

Zapovjednici iz Oluje Gotovina i Stipetić za mimohod u Zagrebu

generali
Foto: Pixsell
1/3
08.05.2015.
u 08:45

Stipetić: Oluja je veća od Knina, zato mimohod treba biti u glavnom gradu

Vlada je, kao što je i najavila, na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Državnog odbora za organizaciju proslave 20. obljetnice Oluje. Do osnivanja dolazi svega nekoliko dana nakon što je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da za vojni mimohod uvijek ima vremena te predložila njegovo održavanje dogodine, 28. svibnja, na 25. godišnjicu osnivanja ZNG-a.

Vlada je objavila sastav Odbora, u njega ulaze predsjednici države, Vlade i Sabora, ministri obrane, branitelja i policije, načelnik Glavnog stožera OSRH te četvorica generala iz Oluje – Petar Stipetić, Ante Gotovina, Mladen Markač i Marijan Mareković.

Svi zajedno

– Ne razumijem zašto su neki protiv toga. Da nismo to napravili, optužili bi nas da ne volimo Domovinski rat. Dakle, želimo to dostojanstveno obilježiti u glavnome gradu – poručio je ministar obrane Ante Kotromanović nakon sjednice Vlade. Dodao je i da bi sve drugo bila politizacija i da se nada da ćemo pokazati da smo za 20 godina Oluje zajedno, da možemo i da smo sposobni nadići političke podjele i pokazati svijetu da su Oružane snage spremne i sposobne organizirati bilo koju zadaću. Što se pak tiče predsjedničina prijedloga da se mimohod u Zagrebu održi iduće godine, Kotromanović je rekao kako se Dan pobjede uvijek organizira u glavnom gradu i kako mimohod nitko ne organizira za Dan oružanih snaga. Govoreći o trošku mimohoda, Kotromanović je rekao kako ne zna kako bi proslava iduće godine mogla biti jeftinija od ovogodišnje. A podsjetio je i da su troškovi proslave 15. obljetnice Oluje iznosili oko 15 milijuna kuna, a za mimohod bi trebali biti “mrvicu više”. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kaže da je 20 godina Oluje vrlo bitna obljetnica koja se treba obilježiti u metropoli, u Zagrebu. I to, kaže, ne umanjuje ni dizanje zastava ni obilježavanje u Kninu.

– Sretna je država koja nema drugih problema nego šest mjeseci raspravljati kako ćemo proslaviti Oluju – poručio je pak ministar branitelja Predrag Matić. Upitan kakvo će rješenje donijeti Odbor, rekao je da će se u odboru glasati i da će biti kako većina odluči. To donekle odudara od izjave Kotromanovića, koji je, kada je govorio o važnosti stavova generala u odboru, napomenuo: “Zašto bi se preglasavali?” Javnost najviše zanima kakav će biti stav četvorice umirovljenih generala o proslavi, gdje će biti središte zbivanja te treba li održati i mimohod, no oni još bježe od izjava.

Brza reakcija

General Petar Stipetić za Večernji kaže da prije prve sjednice odbora “ne bi ulijetao”. No smatra da ne treba biti megalomanije.

– Oluja je veća od Knina, samo je kratko komentirao. Stav je već iznio u intervjuu za Večernji, da Oluju treba slaviti svuda, a vojnom je mimohodu mjesto u glavnom gradu. Prijatelji generala Gotovine kažu da je i on sklon održavanju mimohoda. Iz Ureda predsjednice nema reakcija jer se nalazi na putu u poljski Gdanjsk, a još nisu upoznati s Vladinom odlukom. Na osnivanje odbora brzo je pak u intervjuu za Media servis reagirao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji ne odobrava “igru” koju, kaže, premijer igra s časnim ljudima u Odboru.

– Premijer Milanović tvrdoglavo ide svojom slijepom ulicom. I dalje radi na podjelama! Ne znam zašto to radi... Čemu to? Ajmo raditi na okupljanju oko programa, mogu mu samo to poručiti. Što on ima od toga da se dogodi nekakva vojna parada u Zagrebu? I to u ovoj besparici! – kaže Karamarko. Čelnik HSP-a Daniel Srb, međutim, drži da mimohod treba biti u glavnom gradu, a svi hrvatski domoljubi sudjelovati na proslavi u Kninu.

>>Šef pravaša Srb: Mimohod Oružanih snaga treba biti u Zagrebu

>>CMS apelira na Grabar-Kitarović i Milanovića da odustanu od ideje vojnog mimohoda

Komentara 168

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
09:39 08.05.2015.

Proslava treba biti u Kninu, ali treba biti i mimohod u Zagrebu. Nije Olujom oslobođen samo Knin, oslobođena je trećina hrvatskog teritorija i red je da se na tako veliku obljetnicu održi i veliki mimohod u glavnom gradu koliko košta da košta!

SX
sudbina x
08:58 08.05.2015.

Da Tomaš,civila s tenkovima,topovima,avionima i raketnim sustavima kojima su mogli iz Knina gađati civile u Zagrebu.Čudni neki civili a Tomaš?

BA
balic
09:24 08.05.2015.

Tomas----------- Brojis li i one koje ste vi protjerali iz hrvatske sa njihovih ognjista,dosli stranci komsije i tjeraju ljude iz njihove zemlje?Da niste u agresiju posli na tudu zemlju nebi bilo ni bezanije od vasih junaka.Mi smo svoju zemlju oslobodili,nismo mi isli vama i radili na nekoj smjesnoj drzavi u tudjoj drzavi kao sto je vasa umotvorina bila velika srbija .Da ste prihvatili nasu odluku nebi mi danas slavili,ali ko se maca laca nek placa,mi cemo slaviti vi patiti koga briga,mene nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije