Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Vukovaru

Započinje sanacija komunalnog odlagališta Petrovačka dola

otpad
Foto: Branimir Bradarić
1/3
06.10.2015.
u 15:06

Radi se o odlagalištu koje je prije više desetljeća bilo namijenjeno za odlaganje otpada iz Vukovara da bi zadnjih nekoliko godina Petrovačka dola postala odlagalište gdje se dovozi otpad iz cijele Vukovarsko-srijemske županije

Stavljanjem potpisa na ugovore danas je i službeno započela sanacija odlagališta Petrovačka dola u Vukovaru.

Radi se o odlagalištu koje je prije više desetljeća bilo namijenjeno za odlaganje otpada iz Vukovara da bi zadnjih nekoliko godina Petrovačka dola postala odlagalište gdje se dovozi otpad iz cijele Vukovarsko-srijemske županije.

Godišnje se u Petrovačku dolu odlaže oko 60.000 tona raznoga otpada što je, u zadnje dvije godine, dovelo do maksimuma tako da je ovaj projekt, kako je rekao direktor vukovarske gradske tvrtke Komunalac Igor Štrangarević, a koja upravlja odlagalištem, započet u 12. svibnja.

– Ovaj projekt ima ne samo veliki ekonomski značaj nego prvenstveno onaj zaštite okoliša i unapređenje kvalitete života građana grada Vukovara. Nakon sanacije odlagališta biti će stvoreni uvjeti za odlaganje otpada do izgradnje regionalnog odlagališta otpad, odnosno, i do kraja 2018. godine – rekao je Štrangarević.

Petrovačka dola je kao odlagalište trebalo biti zatvoreno i sanirano još prije Domovinskoga rata. Međutim, odlagalište ne samo da nije zatvoreno nego je od gradskoga postalo i županijsko odlagalište s tim da je i veliki dio otpada, nastaloga tijekom obnove grada, završio na ovome odlagalištu. Ugovor o sanaciji potpisali su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s čelnicima tvrtki Sokol i G.T. Trade.

Vrijednost radova iznosi 11,3 milijuna kuna pri čemu je izvođenja 12 mjeseci od dana uvođenja u posao. Prema ugovoru, sanacija odlagališta otpada obuhvaća izgradnju nove kasete s ogradom i infrastrukturom (drenaža, otplinjavanje, prometnice, hortikultura i ostalo) kao i zatvaranje azbestne plohe i dijela odlagališta. Inače, 90 posto iznosa ovoga projekta sufinancira Fond za energetsku učinkovitost dok je Grad Vukovar preuzeo financiranje ostalih 10 posto.

Govoreći o početku sanacije odlagališta, Penava je rekao kako je ovo ustvari samo još jedan u nizu projekata koje Grad Vukovar provodi u posljednje vrijeme.

– Na području grada trenutačno su u realizaciji projekti vrijedni oko 500 milijuna kuna. Taj podatak pozicionira Vukovar kao zasigurno jedno od najvećih gradilišta u Republici Hrvatskoj – rekao je Penava.

>> Umjesto brda smeća bit će zelena šetnica

>> Kamerama protiv velikih divljih odlagališta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije