Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKI RAT

Započinje projekt posjete osnovaca Vukovaru

Zoran Šangut
31.08.2015.
u 14:31

"Imali smo predstavnike svih nacionalnih manjina i pri tome nismo imali niti jedan prigovor učenika ili profesora"

S prvim danima nove školske godine Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar započinje s provedbom projekta u okviru kojega će svi učenici osmih razreda, iz cijele Hrvatske, dolaziti u Vukovar na dva dana i učiti o Domovinskom ratu i vukovarskoj bitci. Tim povodom danas je organiziran stručni skup na kojemu je ravnateljima škola sa istoka Hrvatske prezentiran rad centra, ali i pojašnjen novi školski priručnik koji će se koristiti za održavanje predavanja.

– Tijekom prošle godine, kada smo provodili pilot-projekt, Vukovar je posjetilo oko 7000 učenika iz pet slavonskih županija. Ove školske godine Vukovar će posjetiti 41.000 osnovaca iz cijele Hrvatske. Svima njima Vlada RH osigurala je besplatan prijevoz, smještaj i hranu – rekao je ravnatelj Memorijalnog centra Zoran Šangut. Na stručni skup bili su pozvani i predstavnici Zajedničkog vijeća općina (ZVO), koje okuplja općine u Podunavlju s pretežito srpskim stanovništvom, ali se oni nisu odazvali. Naime, kako neslužbeno doznajemo, tijekom pilot-projekta u dvodnevnu nastavu o Vukovarskoj bitci nije posjetio niti jedan razred učenika iz Vukovara i okolnih sela koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Oni koji su dolazili u dvodnevnu posjetu Vukovaru bili su iz Belog Manastira, Pakraca… Jedan od razloga organiziranja današnjeg stručnog skupa je upravo i taj da se ravnateljima i profesorima na licu mjesta prezentira misija i vizija Memorijalnog centra.

– Imali smo predstavnike svih nacionalnih manjina i pri tome nismo imali niti jedan prigovor učenika ili profesora. Ovaj projekt zamišljen je kako bismo sačuvali uspomenu na Domovinski rat, ali i poručili da mir nema alternativu. Uostalom taj dvodnevni posjet i završava školom mira – rekao je Šangut.

Tijekom posjeta Vukovaru učenici imaju predavanja, ali i obilaze i razna mjesta stradanja iz Domovinskoga rata. Od danas u sklopu  Memorijalnog centra je i hostel u Borovu naselju gdje će učenici, dok ne bude završen hostel unutar vojarne, biti smješteni. Iako školska godina još nije niti započela, već postoje neke ideje da se boravak djece produlji na tri dana. Toga trećeg dana osnovci bi posjetili Kopački rit, Osijek kao i ergelu u Đakovu. Dražen Živić, voditelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Vukovaru, predstavio je ovom prilikom i priručnik koji će se koristiti tijekom provedbe nastave. Na izradi priručnika radilo je pet priznatih hrvatskih stručnjaka, a isti će biti spreman za tiskanje za oko dva mjeseca.

– Priručnik je rađen na znanstvenom principu pri čemu nam nije bilo cilj otvarati neka nova poglavlja. Svi izvori su provjerljivi, a gradivo i materija prilagođeni su djeci. Domovinski rat je još uvijek nedovoljno istražen jer brojni arhivi su i danas zatvoreni tako da će se s njihovim otvaranjem priručnik moći dopuniti po potrebi – najavio je Živić.

>> Oni su imali tenkove, 
a mi srce 
da branimo svoj dom

Komentara 24

MA
Maja28
17:32 31.08.2015.

Provjereno 100% osnovne škole iz Širokog brijega u Hercegovini program ekskurzije u Vukovar imaju već nekoliko godina. I naravno, sami se financiraju.

D1
d12345
15:19 31.08.2015.

"Imali smo predstavnike svih nacionalnih manjina i pri tome nismo imali niti jedan prigovor učenika ili profesora"....nikada se hrvati neće ostaviti ovakvih podaničkih izjava........pa stvarno kolika ljiga moraš biti da te bude strah šta će reći agresori o Vukovaru ii o ratu........to je kao da odeš u Jeruzalem da pričaš o holokaustu ali prvo pitaš Njemce jel se oni slažu sa tim......

AS
ante_slavonac
19:46 31.08.2015.

Inicijativa je zakon,koga briga što misle komšije,oni ionako žive u svom svijetu tvz.mitomaniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije