Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
minski sumnjiva područja

Počeo najveći projekt razminiranja u Hrvatskoj vrijedan 80 milijuna kuna

Oprez mine
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
12.03.2015.
u 17:09

Poslije godina borbi sa zaostalim minsko-eksplozivnim sredstvima u sljedećih 4-5 mjeseci Vukovarsko-srijemska županija konačno će biti u cijelosti razminirana i očišćena od mina

Poslije godina borbi sa zaostalim minsko-eksplozivnim sredstvima u idućih 4 do 5 mjeseci Vukovarsko-srijemska županija konačno će biti u cijelosti razminirana i očišćena od mina. Rečeno je to tijekom današnjeg sastanka u Vinkovcima kojim je obilježen početak radova na razminiranju najistočnije hrvatske županije. Vrijednost radova iznosi 80 milijuna kuna tako da je to najveći projekt razminiranja u Hrvatskoj ikada.

Od tih sredstava 60 milijuna kuna osigurano je iz državnog proračuna , a ostatak Hrvatske šume. Iznoseći podatke o projektu ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec rekao je kako će na pet odvojenih projekata u županiji biti angažirano 37 pirotehničkih tvrtki sa preko 300 pirotehničara.

– Planom humanitarnog razminiranja za 2015. godinu minski sumnjivo područje Hrvatske ukupno će se smanjiti za 104,5 četvornih kilometara, odnosno, 20 posto u odnosu na početno stanje 1. siječnja ove godine koje je iznosilo 530,1 četvorni kilometar – rekao je Jakopec. Jedan od projekata je i razminiranje minsko sumnjivih površina oko Gunje što će pirotehničarske tvrtke i sami pirotehničari obaviti bez ikakve naknade sa željom da pomognu području stradalom u prošlogodišnjim poplavama. Dodao je i kako je trenutno u Hrvatskoj minski sumnjivo 527 četvornih kilometara koji se prostiru u deset županija, odnosno, 78 gradova i općina.

Nakon što su ranijih godina od mina očišćene Dubrovačko-neretvanska i Virovitičko-podravska županija planovi HCR-a kažu i kako će se uz Vukovarsko-srijemsku županiju ove godine od mina očistiti i Brodsko-posavska županija. Za projekte razminiranja neophodna su i značajna financijska sredstva. O tome govori i činjenica da je od 1998. godine, od kako je počelo sustavno razminiranje Hrvatske, do danas u razminiranje minsko sumnjivih područja uloženo oko 4,5 milijardi kuna od čega je 60 posto osigurano iz državnoga proračuna. Zabilježena su i značajna stradanja u minskim poljima tako da je od 1991. godine od mina u Hrvatskoj stradalo 1979 osoba od kojih 511 smrtno. Samo na području Vukovarsko-srijemske županije, u sitom tom periodu, zabilježeno je 234 stradavanja od mina u kojima su smrtno stradale 63 osobe.

>> Mine smo morali tražiti ručno zbog lošeg terena

Komentara 1

ZD
zdepar
19:32 12.03.2015.

valjda će se nešto novo i razminirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije