Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA

Započelo trodnevno obilježavanje Dana Nikole Tesle

Dan Nikole Tesle
Foto: PR FOTO
1/5
10.07.2015.
u 09:01

Jučerašnjom svečanom proslavom obljetnice rođenja Nikole Tesle i dodjelom godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost u hotelu Esplanade u Zagrebu započelo je trodnevno obilježavanje drugog Dana Nikola Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija i 159. obljetnice rođenja genija iz Smiljana u organizaciji Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost.

Na svečanom događanju okupljene su pozdravili Davor Bernardić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Ivan Pejić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Miroslav Kolatek, zamjenik veleposlanika Republike Češke u Hrvatskoj, Mirela Holy, saborska zastupnica, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla –Genij za budućnost.

U sklopu prigodnog programa u Esplanadi je dodijeljena Godišnja Nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost koja je prije šest godina pokrenuta s ciljem poticanja inventivnog i inovativnog djelovanja, osobito mladih, učenika i studenata. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je i ove godine pripala mladoj Sari Cepić, učenici Gimnazije Sesvete. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za inovaciju – univerzalni bežični punjač dobio je mladi inovator Ivan Kožar iz Ivanić Grada, inače dobitnik već brojnih domaćih i međunarodnih nagrada za inovacije, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio njegov sugrađanin, također mladi inovator Tin Biršić za projekt Cloud Security System.

U sklopu programa održane su i dvije kraće panel diskusije. O Tesli u medicini govorili su prof.dr.sc. Mladen Martinis, prof.dr.sc. Slobodan Mizdrak, prof.dr.sc. Stanko Popović i
Brigita Niegelhell Perovec, dok su o Tesli kao uzoru govorili srednjoškolci Sara Cepić i Ivan Kožar te osnovnoškolci Nikolina Špilek i Grgur Brenčić.

Predsjednica udruge Nikola Tesla – genij za budućnost u svom je govoru istaknula, „Prošle smo godine slavili prvi Dan Nikole Tesle, dan znanosti, inovacija i tehnologije. Danas imamo i Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu. Nadam se da ćemo iduće godine slaviti i Međunarodni dan Nikole Tesle“ i poručila „Prije 159. godina u malom selu Smiljanu u Lici rodio se čovjek koji je promijenio svijet. Njegov stvaralački rad, izumi i patenti u područjima poput električne energije, elektrotehnike i elektromagnetizma, ostavili su neizbrisiv trag. Osim što je bio veliki znanstvenik, Nikola Tesla bio je i veliki čovjek i humanista. Vođena i inspirirana idejom i radom Nikole Tesle poručila bih današnjim mladima diljem svijeta neka vam Tesla bude uzor u budućem radu i životu.“

Trodnevno obilježavanje nastavlja se danas, na rođendan genija i to polaganjem cvijeća na Teslin spomenik u Zagrebu. Cvijeće će uz prigodan program položiti gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica udruge Dragica Mihajlović i prof.dr.sc. Miroslav Plohl s Instituta Ruđer Bošković. Nakon polaganja cvijeća, u HGK – Komori Zagreb održat će se konferencija Tesla u Zagrebu na temu „Tesla u medicini“, a u večernjim satima na Ljetnoj pozornici Bundek u čast Tesli održat će se koncert Stefana Milenkovića na violini, Mateja Meštrovića na klaviru i samoborskog ansambla Sudar Percussion.

U subotu 11. srpnja, u Tehničkom muzeju, uskoro Tehničkom muzeju Nikola Tesla na rasporedu je već tradicionalno i uvijek traženo predavanje o Nikoli Tesli uz demonstracije višeg kustosa muzeja Renata Filipina.

Sva događanja besplatna su za građane. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije