Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stradali u Oluji

Započele ekshumacije na groblju u Gornjem Selištu

Eshumacija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/7
01.12.2015.
u 14:21

- Riječ je o osobama koje su pronađene prilikom humane asanacije ovog području, a nakon akcije Oluja. Pokopane su u skladu s pravilima struke i Ženevskim konvencijama pa očekujemo da će identifikacija biti lakša nego inače – rekao je ministar branitelja Predrag Matić

Započele su ekshumacije na groblju u Gornjem Selištu, gdje je pokopano više desetina osoba stradalih u akciji Oluja.

- Riječ je o osobama koje su pronađene prilikom humane asanacije ovog području, a nakon akcije Oluja. Pokopane su u skladu s pravilima struke i Ženevskim konvencijama pa očekujemo da će identifikacija biti lakša nego inače – rekao je ministar branitelja Predrag Matić dodavši kako, prema podacima koje imaju, očekuju ekshumaciju 50-ak posmrtnih ostataka.

Prema izjavama mještana na tom groblju nalaze se neke masovne grobnice, ali i dva vidljiva reda označenih grobova, na kojima su bili križevi s oznakom NN koji su u međuvremenu istrunuli. Osim određenog broja vojnika tzv. RSK poginulih u Oluji, tu su, pretpostavlja se, pokopani i stradali civili iz kolone izbjeglica s Korduna koji su poginuli na području Dvora.

Ekshumacije će trajati 15-ak dana, uzet će se uzorci za DNA analizu te će tijela ponovo biti pokopana obzirom da nema mjesta više nema u smještajima neidentificiranih žrtava na Mirogoju i Osijeku.

- Nakon pozitivne DNA identifikacije ćemo tijela opet iskopati i predati obiteljima – rekao je ministar Matić.

Na ekshumaciji je bio prisutan i Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije.

- Sukladno međudržavnom dogovoru ova je lokacija bila za nas od posebnog interesa zbog većeg broja pokopanih osoba - rekao je Odalović.

Hrvatska traži još 1591 državljanina nestalog u Domovinskom ratu.

- Bez obzira na nacionalnost za svima tragamo jednakim intenzitetom– rekao je ministar Predrag Matić. 

>> U Bogdanovcima pronađeno zakopano tijelo, pretpostavlja se kako se radi o nestalome u Domovinskom ratu

Komentara 16

SO
Sos
17:45 01.12.2015.

Lesevi cetnika nihovih pomagaca dakle logistika cetnicka i kaj sad?Tko je dozvolio da ovi iz srbije dodju u RH?Pitanje svih pitanja?

PE
pekimrak
15:42 01.12.2015.

Mnogo ste mi humani sigurno su sa minusom ispod vrata

OR
@orlando
15:54 01.12.2015.

Sigurno su i ubijani na "humani" način civili u koloni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije