Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAKK 2015

Započela treća Međunarodna autorska kreativna konferencija

MAKK 2015
Foto: PR FOTO
1/3
26.11.2015.
u 16:40

Nastupom najmlađeg člana Hrvatskog društva skladatelja, Frane Živkovića, i njegovim odavanjem počasti Arsenu Dediću, danas je svečano otvoreno treće izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2015.

Nakon pozdravnih govora predstavnika organizatora, HDS ZAMP-a, i pokrovitelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, Hrvatske udruge poslodavaca i Klastera kulturnih i kreativnih industrija, Daniel Antal iz konzultantske kuće Candole Partners predstavio je prve rezultate mapiranja doprinosa glazbene industrije u RH. Cilj ankete bio je prezentirati snagu domaće glazbene industrije kako bi se skrenula pozornost javnosti i institucija o još uvijek gospodarski neiskorištenom potencijalu kulturnih i kreativnih industrija u kontekstu nacionalne ekonomije. U izlaganju je istaknuto da preko 50% prihoda glazbene industrije dolazi iz sustava kolektivne zaštite autorskih i srodnih prava!

Na svoj osebujan i zanimljiv način, Miroslav Škoro predstavio je glazbeničku perspektivu na temu autorskih prava. Njegovo predavanja „Ne dirajte mi autorsko pravo“ bilo je dijelom i show koji je uključivao i tamburaše, no ozbiljna poruka bilo je približavanje kreativnog procesa i stvalačke inspiracije, a ujedno i značaj sustava kolektivne zaštite autorskih prava za same kreativce.

Pravu poslasticu za sve sudionike MAKK-a priredio je producent i dobitnik Grammyja, Andy Wright, koji je u razgovoru s publicistom Hrvojem Horvatom opisao svoja iskustva suradnje s nekim od najvećih zvijezda pop glazbe u posljednja tri desetljeća. Osim uvida u kreativne procese Simply Reda, Simple Mindsa, Eurythmicsa i Jeffa Becka, Wright je pričao o svom radu s Gibonnijem i Tošom Proeskim. Na pitanje o ulozi producenta, Wright je odgovorio kako producent od dobre pjesme može napraviti odličnu, no od loše tek prosječnu stoga je za pjesmu još uvijek najvažnija inspiracija autora i umijeće izvođača.

Panel diskusija „Jesu li autorska prava parafiskalni namet“, pod moderatorskom palicom Krešimira Macana, bila je povod da se u raspravu uključi i publika, pa su se o ovoj problematici mogla čuti različita mišljenja. Ipak, sudionici panela, Tajana Tomić (DZIV), Igor Rađenović, zamjenik ministra financija, Nenad Šepak, predsjednik ceha ugostitelja HOK, Tomo In der Muehlen (IDM Music) i Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a složili su se kako je o ovoj temi potrebno još razgovarati budući da su javnost i institucije još uvijek nedovoljno upoznati s konceptom autorskih prava i sustavom kolektivne zaštite. Nakon panela, dr. sc. Maruška Vizek (Ekonomski institut Zagreb) predstavila je rezultate tri studije o cijeni autorskog prava za korisnike u RH.

Ovogodišnje izdanje MAKK konferencije izazvalo je najveći interes publike do sada, a dvoranu Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, uz brojne glazbenike, novinare, dizajnere i ostale kreativce, ispunili su i predstavnici domaćih političkih stranaka. Konferencija se nastavlja gostovanjem digitalnog stručnjaka Cece Gakovića te Johna Grovesa, međunarodnog soundbranding eksperta te prvim glazbenim meetupom pod nazivom „Digitalna budućnost hrvatske glazbe“. Drugi dan MAKK-a, petak, 27. studenog, rezerviran je za aktivnosti i teme Hrvatskog društva za autorsko pravo.

Više na www.makk.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije