Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlukom gradskog vijeća

Započela procedura izmjene Statuta grada Vukovara

Ivan Penava
Foto: Davor Javorović/Pixsell
29.05.2015.
u 16:10

Novi statut mora biti donesen do 28. kolovoza

Današnjom jednoglasnom Odlukom o izmjenama gradskoga Statuta članovi Gradskoga vijeća Vukovara i službeno su označili početak postupka izmjene statuta grada Vukovara što je prošle godine naložio Ustavni sud RH. Sa izmjenama gradskoga Statuta trebalo bi biti riješeno i pitanje uvođenja dvojezičnosti u Vukovar.

Govoreći o ovoj točci dnevnoga reda gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (HDZ) (na slici) rekao je kako je tema predelikatna i da se uopće ne raduje što Vukovar i Vukovarce čeka.

- Dovedeni smo u krajnje apsurdnu situaciju da odlučujemo o nečemu o čemu odgovor ne znaju ni najmjerodavniji u državi. Vruć krumpir nam je bačen. Ovo je vrlo zlonamjerno prema nama i prema građanima Vukovara. Volio bih kada bi došlo do konsenzusa po ovom pitanju ali sam svjestan da će do toga biti gotovo nemoguće doći. Mislim kako opet jedan dio građana neće biti zadovoljan, rekao je Penava. U gradu već nekoliko mjeseci traje usuglašavanje oko prijedloga novog Statuta koji je, kako je rekao Penava, gotov.  

U njegovu pripremu uključeni su brojni stručnjaci iz grada kao i dva profesora ustavnoga prava. Govoreći o daljoj proceduri predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić (HDZ) pojasnio je kako poslije donošenja odluke slijedi otvaranje javna rasprave u kojoj će i sami građani moći iznijeti svoje prijedloge. Biti će organizirani i sastanci sa klubovima vijećnika u Gradskom vijeću kao i predstavnicima nacionalnih manjina.

– Vjerujem da ćemo u kolovozu imati novi statut. Gradsko vijeće poštovati će odluku Ustavnog suda po kojoj se "moraju poštovati prava nacionalnih manjina, ali odluka mora biti u skladu i duhu članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina". Sa novim Statutom trebale bi sve strane biti zadovoljne jer se vodilo računa i o srpskoj nacionalnoj manjini, a i o odnosima prema većinskom narodu, rekao je Gavrić. Današnje donošenje odluke u Gradskom vijeću proteklo je mirno i bez dizanja tenzija uz obostrano pozivanje na odgovornost i razumijevanje. Dejan Drakulić (SDSS) rekao je da se nada kako se prilikom donošenja novoga Statuta voditi računa i o interesima srpske zajednice.

– Ovo je vama osobno prilika kao i HDZ-u i većinskom narodu da pokažete demokratsku i političku zrelost. Manjina to ne može sama izglasati, rekao je Drakulić obraćajući se Penavi. Gradonačelnik mu je na to odgovorio kako su izmjene Statuta prilika i za SDSS i srpsku zajednicu da prepoznaju potrebe i želje većinskog naroda. Dogradonačelnik Vukovara i predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković rekao je kako do sada nitko po bilo kojem pitanju nije kontaktirao SDSS niti Vijeće srpske nacionalne manjine.

– Radi se o izuzetno važnoj stvari ali nas po bilo kom pitanju oko izmjena Statuta nitko nije kontaktirao, niti smo uključeni u izradu prijedloga Statuta. Čak nije bilo niti neformalnih razgovora po tom pitanju, rekao je Milaković. Prema zakonskoj proceduri novi Statut nakon izglasavanja ide u Ured državne uprave na provjeru, a poslije i u Ministarstvu. Ukoliko izmjene Statuta ne budu po zakonu moguće je i da Vlada RH donese čak i odluku o raspuštanju Gradskoga vijeća. 

>> Pljušte međusobne optužbe za sjednicu Gradskoga vijeća Vukovara

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar cera
cera
16:26 29.05.2015.

ne razumin što je novinar htio da kaže

IB
ibiza
22:30 29.05.2015.

moje misljenje je da u Vukovaru trba sa cirilicim sacekati ipak je to jos rano treba jos vremena za 10 god. mozda

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
22:56 29.05.2015.

vukovaru ćirilica ne treba jer je lokalni srbi ne znaju čitati a posebno pisati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije