Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sličnosti i razlike

Milanović i Karamarko zamijenili uloge – sada šef SDP-a jaši po '41.

kolaž
Foto: Pixsell
1/2
28.04.2015.
u 12:41

Milanović kombinira životne i "ustaško-partizanske" teme, a Karamarko pegla imidž mrguda

Uoči parlamentarnih izbora šefovi dviju najjačih stranaka – Zoran Milanović i Tomislav Karamarko – zaoštrili su retoriku, ali i pokazali novo lice i nov način rada. Zoran Milanović sluša savjete američkog PR savjetnika Alexa Brauna pa neprestano gađa Tomislava Karamarka i izaziva ga na osobne duele.

Osim toga, Milanović pokazuje empatiju prema građanima, a dosad se to svodilo na podosta hladne odnose te bijeg od demagogije i slikanja po terenu. Tako je sada prisutan i na posve nebitnim događajima. Milanović izvlači i tešku artiljeriju pa se uoči izbora ne libi udariti ni po bankama, zamrznuti tečaj franka i reći da je tri godine čuvao municiju i bio blag prema bankama, a sad one moraju sudjelovati u rješavanju podivljalih rata u švicarcima. Zamjetna je kombinacija Milanovićeva rada na terenu, gdje često s ministrima promovira neke od uspješnijih politika Vlade, s posebnim naglaskom na zaštiti najslabijih u društvu, zapošljavanju mladih i korištenju fondova EU.

Time želi pokazati da je on punokrvan socijaldemokratski lider, a te mu poteze snažno sugerira Amerikanac Braun. S druge strane, u javnim nastupima Milanović vrlo oštro i vrlo jasno radi ideološku razliku između ljevice i desnice, a nekad ide tako daleko da sebe i SDP biblijski predstavlja Svjetlom, a Karamarka i HDZ Tamom. Iako u SDP-u stalno tvrde da će u kampanji za parlamentarne izbore nametati isključivo realne i životne teme, poput zapošljavanja mladih, oporavka gospodarstva, europskih mogućnosti... sasvim je očito da Milanović svjesno kombinira i spomenute, ali i "ustaško-partizanske" teme. Toliko je u tome uspješan da ga je čak i Karamarko, inače poznati ljubitelj svjetonazorskih i ideoloških tema, počeo optuživati da je on taj koji neprestano u javni prostor gura ideologiju.

Kada je riječ o Tomislavu Karamarku, on je u pretkampanji odlučio pokazati ljudsko lice i popeglati imidž mrgudnog tipa. Tako je promijenio neke članove PR ekipe, ali i postao otvoreniji prema medijima. Ovih je dana za 24 Express dao i prvi životni intervju u kojem je progovorio o mladosti, prvim poslovima, glazbi koju je slušao, počecima u HDZ-u, kako je završio kod Stjepana Mesića... Šef HDZ-a opustio se i u javnoj komunikaciji pa sve češće koristi slikovite figure, a omiljene su mu usporedbe s košarkom, koju je u mladosti trenirao.

Karamarko je sve karte bacio na gospodarstvo i ta je tema u fokusu njegovih govora. Crveni vragovi i komunisti nisu više najčešći dio njegove retorike. Nije ih se odrekao, ali manje govori o Jugoslaviji i bivšem režimu, nego što je to činio nakon što je preuzeo HDZ i radio na dizanju stranke.

Karamarko ne pati ni da se u svemu slaže s predsjednicom koju je iznjedrila njegova stranka, pa na proslavu Oluje kani ići samo u Knin, a na vojni mimohod u Zagreb ne pada mu napamet dolaziti. Milanoviću će, ako treba, priuštiti i sučeljavanje, ali ne želi da to bude po onoj košarkaškoj – dobio sam te na 20 koševa, a ti sad hoće pobjedu na zakucavanje.

HDZ je okuražen uzastopnim pobjedama i jedino što bi ih moglo "prebaciti" je uljuljkanost u pobjednički niz. Ipak, u toj stranci poručuju da je sve spremno za detronizaciju Milanovića.

>> Izbori 2016.? Samo još jedan probni balon. Milanović čeka svoju priliku

Komentara 109

Avatar petrolio
petrolio
12:49 28.04.2015.

milanoviću nema druge nego kopati po prošlosti i paliti najniže strasti jer zna da o sadašnjosti pod njegovom vladom uopće nema smisla razgovarati obzirom na očajne rezultate koje ima ova SDP/HNS vlada! karamarko s druge strane i te ima razloga pričati o sadašnjosti kako bi razgolitio ovu najlošiju vladu u hrvatskoj povijesti!!!

Avatar mirica19
mirica19
12:51 28.04.2015.

Milanović isprobava sve žive taktike nadajući se pobjedi na izborima :D No moj glas u ovoj priči svakako ima Karamarko.

DR
drugPlenky
14:52 28.04.2015.

Kubura puca po šavovima, to je i zaslužio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije