Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.10.2014. u 12:00

Dugo bi vam trebalo da zamislite novog gradonačelnika, je li tako?

Zamislimo sada da je politička karijera Milana Bandića završena. Bez obzira na to bio nevin ili kriv. Zamislimo da u Zagrebu u nekakvom roku od 6 mjeseci budu organizirani novi izbori. Bez Bandića. Tko bi pobijedio? Tko bi osvojio većinu u skupštini? I još neizvjesnije – tko bi bio gradonačelnik?

Dugo bi vam trebalo da zamislite novog gradonačelnika, je li tako? To je zato što je Bandić u Zagrebu poput starog hrasta u šumi “zagušio” slabije izdanke i osobe. Političke su stranke u Zagrebu kadrovski “zahirile” i u ovom trenutku jednostavno nemaju osobu koja bi mogla zainteresirati građane da barem zamisle koga bi drugoga željeli vidjeti na mjestu gradonačelnika. Na prošlim izborima, u svibnju 2013., Bandić je u prvom krugu dobio više od 47% glasova.

Rajko Ostojić (SDP-ova koalicija) ni 23%, poznati menadžer Vladimir Ferdelji (HSLS, HSS...) više od 17%, a HDZ je s nepoznatom Margaretom Mađerić prošao tragično i dobio samo 5,4% glasova. U drugom je krugu Bandić pomeo Ostojića s dvije trećine dobivenih glasova (66%). Kada, dakle, na idućim lokalnim izborima više ne bi bilo Bandića, koga bi bilo? Ni SDP-ova ni HDZ-ova koalicija sada nemaju frontmena, javnu i jaku osobu koja bi se mogla nametnuti kao poželjan izbor građana Zagreba.

Ne cvatu, dakle, ruže u vrtovima dviju najjačih stranaka jer kada bi, zamislimo, Bandić bio politički mrtvac, to uopće ne znači da bi po automatizmu njegova politička moć bila preseljena u SDP-ov ili HDZ-ov tabor. Tko prvi, dakle, shvati vlastita ograničenja i potraži zamjenu za Bandića i izvan svog stranačkog kruga, mogao bi profitirati. Zamislimo li, naravno, da Bandića na listi više neće biti.

>> Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

Komentara 49

Avatar abakus
abakus
12:29 22.10.2014.

Tko god bio novi gradonačelnik, u jedno sam siguran: PRVO što će ukinuti u Zagrebu bit će besplatni udžbenici, pomoć za dijete koju dobivaju majke svakog novorođenog djeteta u Zagrebu (i koja progresivno raste sa svakim novim djetetom u obitelji) i besplatni pokazi invalidima. Sve naše stranke su totalno socijalno neosjetljive prema obiteljima s malom djecom i invalidima, jedino je Bandić tu oduvijek pokazivao da ima srce i dušu. Druga stvar koju će bilo koji novi gradonačenik uvesti bit će maksimaliziranje sredstava koja će se isplaćivati kojekakvim lgbtq i sličnim udrugama, a broj mjesta na kojima će se moći skupljati potpisi za neki budući narodni referendum bit će ograničen na 4 kao u sdp-ovom Splitu i morat će se plaćati. O ruži invalidima i umirovljenicima koje je Bandić sam prigodno znao podijeliti, što je sitnica, ali malom čovjeku je drago jer ipak ima osjećaj da ima gradonačelnika kojem je do njega stalo, moći ćete samo sanjati. A svega onoga što se sada predbacuje Bandiću bit će s novim gradonačelnikom najmanje 10 puta više, ali o tome nitko više neće govoriti jer će to biti stranački čovjek - isto onako kako je Bandić postao problem tek kad je izašao iz sdp-a a do tada je bio "najbolji kandidat za gradonačelnika kojeg sdp može ponuditi", kako je rekao svojevremeno Milanović. Pa vi birajte gradonačelnika, dragi moji sugrađani...

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
14:06 22.10.2014.

Bandić je takav kakav je, zadržat ću za sebe svoje mišljenje o njemu jer nije za portal, ali kad i ako maknu njega, Partija će, u to nema sumnje, pokušati instalirati nekog od "provjerenih kadrova", a sve upućuje na to da je riječ o čovjeku jugoslavensko-srpskog predznaka. Ako u tome uspiju, zagrepčani će tek tada vidjeti što ih je snašlo jer postavljanje zagrebačkog gradonačelnika "po mjeri" tek je dio većeg plana u kojem se "obrađuje" RH.

DI
Demokracija i sloboda
12:12 22.10.2014.

Bit će novi, i vjerojatno pokvareniji i prefidniji od njega!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije