navigacija Hrvatska 4
Intervju za Le Monde

Evo što Hasanbegović kaže o ustaštvu, pobačaju, Jugoslaviji, smjenama na HRT-u, Bleiburgu...

Jedan dio kulturne i umjetničke zajednice me kritizira, a drugi dio podržava. Moram se suočiti sa stanjem svojevrsnog „kulturnog rata“...

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u intervjuu za francuski Le Monde dotaknuo se aktualnih pitanja, uključujući njegovo stajalište o smjeni direktora HRT-a, porazu ustaške države, komemoraciji bleiburškog maskara...

Kulturni miljei vas kritiziraju, a više tisuća umjetnika zahtijeva vašu ostavku, ne smatrate li to problemom?

– Jedan dio kulturne i umjetničke zajednice me kritizira, a drugi dio podržava. Moram se suočiti sa stanjem svojevrsnog „kulturnog rata“. U našem postkomunističkom društvu zapravo još uvijek postoje podjele o tumačenjima prošlosti, posebice jugoslavenske. No, u mom slučaju, prekoračen je okvir uljuđene i civilizirane rasprave, radi se o histeriji, difamacijskoj kampanji koji dolaze s pseudoljevice koja nastavlja vršiti kulturnu i društvenu hegemoniju ne uzimajući u obzir pad komunizma – kazao je Hasanbegović za Le Monde.

Zašto ste smijenili direktora televizije? Zašto je, nakon smjene, 70 novinara promijenilo radna mjesta u nekoliko mjeseci?

– Direktora je temeljem zakona smijenio Hrvatski sabor na temelju zahtjeva Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije. Ministar kulture i ministarstvo ni na koji način nisu bili uključeni u tu proceduru. Ovo je samo jedan od primjera sustavnog obmanjivanja javnosti u vezi s mojim djelovanjem. Ova brojka od 70 novinara mi se čini pretjeranom. Nadzorni odbor HRT-a utvrdio je brojne nepravilnosti. Ravnatelj je bio smijenjen u skladu s postupkom i na isti način na koji ga je politička većina imenovala prije četiri godine. On je također po nalogu lijeve vlade izvršio promjene više desetaka novinara i urednika kad je preuzeo funkciju. No, u tom trenutku, to nije izazvalo bilo kakav interes međunarodnih krugova…

Čak je i predsjednica Vijeća za elektroničke medije dala ostavku u znak protesta protiv vaših metoda…

– Ostavka predsjednice Vijeća, što se može pročitati iz njezina obrazloženja ostavke, nije bila povezana s bilo kojom mojom odlukom. Ipak, osoba takve biografije nije ni trebala biti na čelu tog Vijeća. Kao i bivši ravnatelj, osamdesetih godina predsjednik državne komunističke omladinske organizacije i direktor državne televizije izravno imenovan od Komunističke partije, i ona je bila istaknuta novinarka povezana s partijskim strukturama u vrijeme komunističke diktature. Oboje predstavljaju neku vrstu simbola utjecaja strukturâ komunističkog režima i nakon sloma komunizma i Jugoslavije.

Je li vam žao što ste se družili s ustaškim simpatizerima 1990.-ih ? Postoji ta fotografija na kojoj nosite ustašku kapu…

– Nikada nisam nosio „ustašku kapu“. Nastala je 1993., čini mi se, u Splitu gdje sam kao dvadesetogodišnji student slučajno susreo članove dobrovoljačke postrojbe legalne hrvatske vojske i fotografirao sam se s dijelom njihove uniforme. Taj, čiju sam kapu nosio na glavi, poginuo je dvije godine poslije u ratu u Bosni. Za mene je bila i ostala čast da sam upoznao čovjeka koji je dao svoj život za obranu svoje domovine.

Žalite li zbog poraza ustaške države između 1941. i 1945.?

– Žao mi je što hrvatski narod nije uspio ostvariti svoje pravo na nacionalno samoodređenje nakon Drugog svjetskog rata. Svaki Hrvat će vam dati isti odgovor, kao i svaki Litavac, Latvijac ili Estonac. Žalim što smo se protiv svoje volje našli u Jugoslaviji, u antidemokratskom boljševičkom sustavu. Ali, naravno, ne žalim za ustaškim režimom koji je odgovoran za brojne zločine.

Bili ste izdavač francuskog mislioca ekstremne desnice Alaina de Benoista i pristaše bijele supremacije Tomislava Sunića. Jeste li još uvijek bliski s ova dva čovjeka?

– Rad Tomislava Sunića je politološki akademski rad o „novoj europskoj desnici“ koji je izvorno obranjen i objavljen na američkom sveučilištu osamdesetih godina. Radi se o vrlo cijenjenom znanstvenom radu, ali to ne znači da podržavam sve što on kaže. Što se tiče Alaina de Benoista, kaže se da je kontroverzan, ali po mom mišljenju, on je jedan od najvećih francuskih intelektualaca. Velik broj De Benoistovih radova odigralo je važnu ulogu u mom intelektualnom formiranju.

Vi ste jedan od organizatora komemoracije bleiburškog masakra, kamo svake godine dolaze nacionalisti i pokazuju se s ustaškim simbolima. Zašto nastavljate tamo i dalje ići?

– Vi se usredotočujete na pet provokatora, ustaški simboli su samo rubni folklor. Bleiburg je simbol patnje i progona hrvatskog naroda koji su izazvali jugoslavenski komunisti. Nakon Drugog svjetskog rata oni su se na brutalan način riješili svojih protivnika, ne samo nenaoružanih vojnika već i civila. Došlo je do okrutnih pogubljenja više desetaka tisuća ljudi. I bleiburški zločini bili su jedan od najvažnijih i najstrože čuvanih tabua jugoslavenskog komunizma.   

Ne sudjelujete s toliko žara u komemoriranju ustanka u jasenovačkom istrebljivačkom logoru, gdje je ubijeno više od 80 tisuća Židova, Srba, Roma?

– To je Vaš subjektivan dojam jer se s jednakim pijetetom odnosim prema svim žrtvama bilo kojeg rata. Postoji značajna razlika između Bleiburga i Jasenovca. Tijekom 50 godina bilo je zabranjeno komemorirati zločine počinjene u Bleiburgu, dok su manipulacije zločina počinjenih u Jasenovcu i pretjerivanje s brojem žrtava bili jedan od sastavnih elemenata jugoslavenskog komunističkog režima i njegove ideologije.

Ove godine židovske i srpske organizacije su radije odlučile bojkotirati komemoraciju u Jasenovcu nego doći s vama. Žalite li zbog toga?

– Neki Židovi! Neki Srbi! Na državnoj komemoraciji sudjelovali su predstavnici Katoličke crkve, Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve, srpskih organizacija i velik broj istaknutih hrvatskih Židova te izraelska veleposlanica. Bojkot je imao političku pozadinu vezanu uz unutarhrvatske stranačke odnose. Teško mi je to palo, izrazio sam svoje žaljenje.

Uspjeli ste upisati zabranu gay braka u Ustav 2013., biste li željeli također zabraniti pobačaj?

– U hrvatskom Ustavu nema nikakve zabrane, već samo stoji odredba da je brak zajednica između muškarca i žene. Pitanje zakonske zabrane pobačaja nikada nije bilo na dnevnom redu. Problematika nema jednaku težinu kao u Poljskoj. Pobačaj je nesretni slučaj, ali po mome mišljenju oko toga ne treba sektaški nastupati. Vjerske zajednice trebaju obrazovati svoje članove da izbjegavaju pobačaj, no, nijedna zakonska zabrana nikada nije uspjela iskorijeniti ovu pojavu.

Vaša vlada se jasno približila ultrakonzervativnom mađarskom premijeru Orbanu, koji nikada nije skrivao da odbacuje islam. Što o tome misli musliman kao vi?

– Ne vidim u čemu bi Viktor Orban predstavljao avangardu u islamofobiji. Doista, zauzeo je stajalište protiv imigracije. No, svaki oblik kaotične i nekontrolirane imigracije društveni je problem i za useljenike i za domicilno stanovništvo. Nekontrolirana migracija može se usporiti samo uklanjanjem uzroka koji do nje dovode.  Ako bi iznenada došlo do nekontrolirane imigracije azijskih budista ili taoista, otpori prema toj imigraciji bili bi apsolutno identični i izvorno se ne radi u islamofobiji kao takvoj.

G. Orban ne osporava činjenicu da je islam sastavni dio Europe, a nedavno je primio i vjerskog poglavara i vrhovnog muftiju bosanskih muslimana. Ne bih ga uspoređivao s, primjerice, Alainom Finkielkrautom koji misli da je Europa samo judeo-kršćanska i koji kritizira islam kao takav i koji se osobno uključuje u difamacijsku kampanju protiv mene s bizarnim prigovorom da vodim „opasni savez između fundamentalističkog katolicizma i radikalnog islamizma“, što je ovdje u Hrvatskoj izazvalo salve smijeha – zaključio je Hasanbegović.

>> Ministar Hasanbegović položio vijenac na spomenik poginulim braniteljima 9. bojne HOS-a

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (152 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

237
Registracija
 • Idler 3

  25.05.2016 u 20:37h

  Čitam tekst i divim se....dugo nisam pročital odmjerenije i argumentiranije odgovore....moj naklon gospon ministar, kad bi sam bilo više ovak "ekstremnih" ministara !!!
  181 77% 53
 • Herceg1956

  25.05.2016 u 20:33h

  Bravo doktore!
  169 77% 51
 • Arkandjel

  25.05.2016 u 20:42h

  Bravo ministre, svaka Vam je na mjestu. Kao uvijek kad je Hasanbegović u pitanju vrlo jasno i argumentirano. Pravi narodni ministar koji se ne boji nikoga i radi za svoj narod i domovinu!
  144 79% 38
 • LidijaZagreb LidijaZagreb

  16.09.2016 u 12:05h

  Odličan intervju. Pročitala sam tek danas povijest njegove obitelji i saznala istinu o njemu, kako je njegov djed spasio židovsku djevojčicu i kako su ga ubili zbog nekretnina u Zagrebu, strašno. I ustvari danas vidim da nema nikakve istine u svim napadima na njega i njegovu obitelj, koja je naraštajima bila trgovačka i privredili su imovinu zbog koje su ih progonili kao i većinu u Zagrebu nakon dolaska antidemokratskog boljševičkog sustava iliti jugoslavenskog komunističkog režima i njegove ideologije. Žao mi je što ga progone i dalje i što mora opravdavati ispravnost i istinu pred lažnim histeričnim progoniteljima koji se čak nisu ni potrudili saznati istinite činjenice o njemu i njegovoj obitelji ili pročitati povijesne knjige koje je napisao pa da ga onda napadaju argumentima. Žalosno su ti naši intelektualci koji misle da je samo agresivan histeričan napad bez argumenata i istine dovoljan da pred javnošću demoniziraju ovog čovjeka. Btw. mentor na knjizi mu je bio dr. Goldstein, tako da ne vjerujem da bi on pisao "ustaške" ili antisemitske radove.
  0 0% 0
 • Marko Antonije Marko Antonije

  27.05.2016 u 11:47h

  Tebe se stide i tvoji Muslimani !
  1 25% 3
 • Marko Antonije Marko Antonije

  27.05.2016 u 11:05h

  VASIMIR BRKIĆ - iz BiH - Ljubuški ??? Predsjedniče Vlade HR ,Vi ste Hrvat iz Hrvatske i financijski stručnjak Maknite od sebe ove iz BiH koji su opljačkali Hrvatsku a sada koketiraju sa prošlosti. Radite svoj posao i imate našu podršku u potpunosti. Ne i opet ne BRKIĆ Vasimira koji se srami svoje B i H. / Vaso ,Crnoja , Mamići i ostali dezerteri iz HVO.e ,zagađuju hrvatski prostor i u uništavaju našu djecu koja moraju van Hrvatske .Banda pljačka na razne načine. A ovaj-Vasimirović Vaso iz Ljubuškog je posebna priča kao i onaj koji ga štiti i predlaže. $$$ Čast Bosancima dobrim i poštenim ali ti si dvonožna ništarija, plagijator ,kriminalac i dezerter iz vojske HVO-a BiH. Neka te bude sram kao i one koji te guraju, Trebao si braniti svoju BiH a ne nas u Hrvatskoj. Ništarijo ,vrijeđaš naše branitelje i svojim prisustvom zagađuješ hrvatski prostor i uvlačiš g.Oreškovića u svoj BiH brlog. # PROTJERIVANJE IZ HRVATSKE !
  1 50% 1
Pregledaj sve komentare